Per BäckmanFoto: Bildbyrån

Det är nästan tio år sedan han senast hade ett tränaruppdrag i Sverige. Men nu är Per Bäckman tillbaka för att hjälpa Modo att rädda säsongen.
— Det känns spännande, roligt och inspirerande, säger han om sin återkomst till klubben i en intervju med SVT Västernorrland.

Efter att på ett framgångsrikt sätt ha tränat det danska landslaget under fem säsonger (kvartsfinal i VM 2010 som höjdpunkt) la Per Bäckman tränarkarriären på hyllan 2013. I en intervju med SVT säger han att beslutet står fast, men att det nu rör sig om såpass kort tid.
— Som heltidscoach har jag gjort det, men det här är tio dagar och det tror jag att jag klarar, säger 66-åringen i intervjun.

Han berättar också att det var känslorna för klubben, som han tränade i fyra säsonger mellan 1997 till 2001, som fick honom att hoppa på igen och ta över tränaruppdraget i Modo efter Andreas Johansson.
— Jag fick en förfrågan igår och i och med att jag känner mycket för Modo tar man ju sig en riktig funderare, berättar tränaren som tog klubben till SM-final 1999. Då med bröderna Sedin i laget.
Bäckman berättar vidare att det var hans gamle assisterande tränare från tiden i det danska landslaget som fällde avgörandet.
— Men så kom jag på en bra tanke och ringde Tomas Jonsson, min gamle vapendragare som jag trivdes fantastiskt bra med. ”Hänger han på, då säger jag ja”.

Jonsson tackade ja och nu är det de två som ska rädda säsongen åt Modo som just nu befinner sig i ingenmansland i den allsvenska tabellen med tre poäng upp till slutspel och sex poäng tillgodo på det negativa kvalstrecket. Per Bäckman är väl medveten om förväntningarna som finns på honom och laget.
— Folk tror väl på guld och att vi hoppar över en division, men så enkelt är det inte i idrott. Vi får hoppas att vi reder ut det.