Romana Kiapesová.
SDHL 1

Från Slovakien till Leksand: ”Visste att man är duktiga på hockey och att det är en liten stad”

ANNONS

Sent omsider har Leksands damlag tagit in en ny målvakt. Romana Kiapesová är den första slovakiska spelaren i SDHL den här säsongen. För henne är flytten till Sverige ett stort steg i rätt riktning i hockeykarriären.
– Det är mycket bättre hockey här än hemma i Slovakien. Tempot är högra och allt går mycket fortare, säger Kiapesová till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var sedan länge klart vilka åtta lag som skulle få spela slutspel i SDHL den här säsongen. Precis som i fjol var Sundsvall och SDE Hockey avsågade ganska tidigt. Inför slutspelet har dom allra flesta förra säsongens svenska mästare som favoriter. Men där bakom känns det sedan ganska öppet. Ett av lagen som smugit i bakvattnet är Leksand tränade av Alexander Eriksson. Leksand slutade sjua i serien och får i sin kvartsfinal möta Djurgården.

Lagom inför att slutspelet drar igång plockade Leksand in en ytterligare målvakt. Det handlar om den slovakiska 22-åriga VM-målvakten Romana Kiapesová. Hon kom till hockeytokiga orten vid Siljans södra mynning under förra veckan. Hockeysverige.se reste till Tegera Arena i Leksand för att träffa den relativt okända keepern.
– Vi har en liga hemma i Slovakien med sju lag, men kvalitén där är inte så bra så dom flesta bra tjejerna spelar med killar för att bli bättre. Sedan har vi ett tjejprojekt där alla spelare från landslaget tränar och spelar tillsammans. Det är inte heller mycket media kring damhockeyn i Slovakien, säger 22-åringen från Liptovsky Mikulas när vi slår oss ner vid ett fikabord utanför klubbens kansli i Tegera Arena samtidigt som det är paus i SHL-mötet mellan Leksand och Växjö.
– Jag har alltid varit målvakt. Det började med att jag var och såg på vårt A-lag och en dag sa jag att jag ville börja spela hockey och då bli målvakt. Jag testade och det gick okej.

Som så många andra unga målvakter av i dag hade även Romana Kiapesová bland annat en svensk målvakt som förebild.
– Jag hade Nora Räty från Finland men också Kim Martin. Däremot har jag inte spelat mot någon av dom. Jag tror att vi senast spelade mot Sverige vid OS i Vancouver, men då var jag för ung för att vara med och spela.

För oss som inte känner till dig som målvakt, hur skulle du beskriva dig?
– Jag är en målvakt som spelar väldigt kompakt, vill ta alla puckar och inte släppa några returer. Jag tror också att jag är ganska kall och kanske skulle spela med mer passion ibland, men framför allt försöker jag alltid vara positiv och le, säger Romana Kiapesová och spricker upp i ett stort leende.
– Jag älskar att spela hockey så att få chansen att göra det är bara roligt.

Kiapesová inledde årets säsong i SKP Bratislava. Där stod hon sju matcher och hade 93.6 i räddningsprocent.
– Vi spelade i ligan som jag talade om tidigare. Sedan var jag med i OS-kvalet i Norge, men vi tog oss inte vidare till nästa omgång. Samtidigt fick jag en förfrågan från den här klubben om jag ville komma hit. Jag frågade vår manager om jag kunde åka och hon svarade ”ja, åk”.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”JOBBAR I ETT KÖK ETT PAR DAGAR I VECKAN”

För den slovakiska målvakten var Leksand ett ganska okänt område innan hon flyttade in i en lägenhet alldeles intill Folkhögskolan på orten.
– Jag visste egentligen ingenting. Det jag visste var att man är duktiga på hockey och det är en liten stad, men nu har jag också sett att alla här är galna i hockey, skrattar Romana Kiapesová.
– Anledningen till att jag kom just hit till Leksand var att jag försökte hitta kontakter inför nästa säsong. Det var då dom frågade mig om jag kunde komma hit redan till playoff. Då frågade jag, som sagt var, min manager och nu är jag här.

Hennes intryck av sin nya hemort och sitt nya lag var efter en vecka enbart positiva.
– Klubben har en fin arena och det finns bra möjligheter här till att spela hockey. Dessutom är det mycket bättre hockey här än hemma i Slovakien. Tempot är högra och allt går mycket fortare.
– Laget är också väldigt bra och det är bra och trevliga tjejer här. Alla tjejer hälsar och försöker prata med mig, frågar om jag är okej och allt sådant. Dom är snälla och jag trivs bra i laget.

Jobbar du även vid sidan av hockey eller spelar du i hockey på heltid i Leksand?
– Jag jobbar i ett kök ett par dagar i veckan. Det är ett deltidsjobb, alltså jobbar jag inte varje dag. Förhoppningsvis får jag nästa säsong något bättre där även får jobba lite mer. Vi får se hur det blir.

Har du skrivit på även för nästa säsong?
– Nej, bara för den här säsongen. Vi får se hur vad som händer den här säsongen, om dom gillar mig och om jag gillar att vara här.

Hur fungerar det att träna ihop med Denise Reuterström och Lina Eriksson?
– Det är två bra tjejer, snälla och framför allt är det två bra målvakter.

Vad förväntar du dig av den här trippen till Leksand?
– Att få se nivå på ligan här och se om jag vill spela här. Självklart också att utveckla mig själv men också att få spela några matcher och hjälpa laget, avslutar Romana Kiapesová som debuterade mot SDE Hockey i SDHL:s sista omgång.

En match som tabelljumbon SDE Hockey vann med 3-2 efter straffar. Värt att notera från den matchen är att SDE:s tidigare landslagsforward, Hanna Åström, tycks ha gjort comeback på allvar. Hon svarade för ett mål och kan bli en viktig kugge i kvalserien.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL