Jan 23, 2017; Denver, CO, USA; Colorado Avalanche right wing Jarome Iginla (12) warms up before the game against the San Jose Sharks at the Pepsi Center. Mandatory Credit: Isaiah J. Downing-USA TODAY Sports *** Please Use Credit from Credit Field *** IBL …
Nyheter

Byter tröjnummer för att hedra Gretzky: ”En av de få lagtröjor jag köpt”

ANNONS

När han var tio år gammal köpte han en Kings-tröja med nummer 88 på ryggen för att hedra Wayne Gretzkys flytt från Edmonton till Los Angeles. Då anade nog inte Jarome Iginla att han nästan 30 år senare skulle ikläda sig samma tröja och samma nummer.

Jarome Iginla, 39, har en lång och framgångsrik NHL-karriär bakom sig, främst i Calgary, och än är den inte slut. Under gårdagen trejdades han från Colorado till Los Angeles Kings.
— Det var av respekt för honom som person och hockeyspelare. Efter diskussioner ville jag ge honom möjligheten att gå till ett ställe han verkligen ville till, berättar Colorados general manager Joe Sakic om beslutet att släppa spelaren.
Iginlas tröjnummer tolv är upptaget i Kings av Marian Gaborik och kanadensaren tänkte aldrig ens tanken att fråga slovaken om han kunde få ta över det.
— Han har spelat lång tid också, det är hans och jag kommer inte ens fråga, säger Iginla i en intervju med nhl.com.

Istället kommer han spela i nummer 88 och anledningen till det har med Wayne Gretzky att göra. Iginla växte upp i Edmonton och var en stor supporter till Oilers. När Gretzky sommaren 1988 trejdades till Kalifornien gjorde Iginla ett inköp.
— En av de få lagtröjor jag köpt var när Gretzky trejdades. Jag köpte en Kingströja med nummer 88 och mitt namn på ryggen. Jag tror jag var runt tio år då, berättar han.

Iginla gör sin första match för Los Angeles Kings inatt när laget tar emot Toronto på hemmaplan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM