EN VAN SYN. Kevin Clark har skjutit 22 mål under säsongen.
SHL

Kaoset i Tyskland tog skyttekungen till SHL: ”Allt händer av en anledning”

ANNONS

Han hade skrivit på ett fyraårskontrakt med Hamburg och skulle slå sig till ro i Tyskland. Då drog sig klubben ur ligan, och Kevin Clark hittade räddningen i Brynäs. I en intervju berättar han om radarpartnern Oskar Lindblom, succén i Brynäs, NHL-drömmen – och Hamburgs kaos.
– Jag kände mest sorg för fansen och för staden, som inte fick någon chans att rädda laget. Jag hade tur att Brynäs fortfarande ville ha mig, berättar Clark för hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

”Vi tror han kommer bli en ny publikfavorit” berättade Brynäs sportchef Stefan Bengtzén i samband med att den i Sverige okände Kevin Clark presenterades på ett tvåårskontrakt. Nu, 49 omgångar in på SHL-säsongen, vore det korkat att påstå något annat än att sportchefen var mitt i prick i sin spådom. Det 29-åriga kvicksilvret från Winnipeg i Kanada har gjort 22 mål under säsongen, och har egentligen bara ett hot i kampen om skytteligasegern i SHL – kedjekamraten Oskar Lindblom.

Det är lördag morgon, klockan har precis slagit 10:00, och Clark förbereder sig som bäst inför träningen som tar sin början om en precis en timme. Brynäs kommer från två tuffa förluster mot toppkonkurrenterna HV71 och Frölunda, och behöver en seger i söndagens match mot Linköping för att fortfarande ha en rimlig chans på en topp fyra-placering.
– Det är de här matcherna som kommer nu som man vill spela. Inte för att matcherna mot de sämre lagen är meningslösa på något sätt, men de här matcherna ger en försmak för vad som kommer hända i slutspelet. Vi har chansen att diktera hur vi kommer sluta i tabellen, och vi har fortfarande chansen till att få hemmaplansfördel i kvartsfinalen.
– Det vore bra, men det är inte hela vägen om vi inte får det heller. Vi har varit bra på bortaplan.

Det är svårt att producera i SHL. Kevin Clark producerade i Tyskland långt över en poäng per match, och var även en bra poängplockare i Schweiz där han spelade förra säsongen. Kanadensaren gör sin femte säsong i Europa, och har varit en stor stjärna i alla lag han spelat i.
– Jag har spelat med bra spelare i alla lag, och får man göra det kan man göra mycket poäng i alla ligor. Sen är det såklart så att den stora isen hjälpt mig mycket. Jag spelade på stor is på college också, och det är en fördel för oss små spelare, säger den 174 centimeter långe 29-åringen.

Skulle du vilja testa på spel i NHL?
– Både ja och nej. Jag tror inte det vore ett dåligt beslut för mig att åka hem och spela, men det är bra för mig att vara i Europa också. Jag trivs här och vill vara kvar här. Mitt fokus är att spela här.
– Dyker det upp något i sommar så kanske jag får fundera på det. Men jag har kontrakt nästa år också.

BB170225JO061

Tanken var egentligen inte att Kevin Clark skulle spela i Sverige den här säsongen. Efter en säsong i schweiziska Langnau skulle snabbskrinnaren nämligen återvända till tyska Hamburg på ett fyraårsavtal. Men den tyska klubbens kaos tog honom till slut till SHL.
– Av någon anledning ville Hamburgs ägare inte vara med nästa säsong, så jag hade tur att Brynäs fortfarande hade en plats kvar i truppen, skrattar han och fortsätter:
– Saker händer av en anledning, antar jag.

Hur reagerade du på Hamburgs besked?
– Jag kände mest sorg för fansen och för staden, som inte fick någon chans att rädda laget med andra investerare. De bara berättade för laget att de skulle dra sig ur ligan…
– Vi spelare kan alltid gå till ett annat lag. Jag hade exempelvis tur att Brynäs fortfarande ville ha mig. Men för personalen och de som jobbade runtomkring laget…det är tufft. Det är tufft att de helt plötsligt blir av med sitt jobb och sitt lag.

Det är inte speciellt många nordamerikaner som testar på spel i såväl Tyskland som Schweiz och SHL. Clark menar att det är ganska stora skillnader mellan ligorna, och att det främst beror på två saker.
– Skickligheten hos de inhemska spelarna skiljer sig väldigt mycket. Svenskarna är väldigt bra jämfört med schweizarna och tyskarna. Det finns en anledning till att Sverige alltid är bättre i VM och OS. Jag kan verkligen förstå varför det är en högt aktad liga och varför både KHL- och NHL-klubbarna tittar hit. Svenskarnas hockey-IQ är väldigt högt. Det är inte konstigt att de kan gå direkt in i NHL utan att spela något i AHL först.
– Sen är det en väldigt bra defensiv liga. Målvakterna är de bästa jag mött. Antingen är det gamla NHL-spelare, eller så är det unga draftade spelare på väg upp i karriären.
– Det är verkligen en topp-liga, och det känns som att det är nästa steg att ta när man spelat i Schweiz. Spelare åker till Schweiz bara för att kunna säga att de har spelat här, men SHL är bättre. Gör du det bra i SHL kan du nästan gå vart du vill härnäst.

Ishockey, SHL, BrynŠs - Ršgle

Jensen, Lindblom, Clark

Nick Johnson vann förra säsongen skytteligan på 22 mål. Kevin Clark står på samma målskörd nu. Skulle han göra tre mål på de tre avslutande matcherna passerar han Jakob Silfverbergs målnotering från 2012, och blir klubbens bästa målskytt sedan Pavel Brendl pangade in 31 fullträffar säsongen 2008/2009. Men han kan inte känna sig säker på att vinna den interna skytteligan. Kedjekompisen Oskar Lindblom flåsar Clark i nacken, med sina 21 fullträffar.
– Jag skulle inte säga att det finns någon rivalitet mellan oss. Om något så pushar vi varandra. Han är en spelare som utvecklas hela tiden, och som därmed tvingar oss andra att bli bättre också. Han kommer åka över Atlanten och spela i framtiden och…ja, man kan se hur mycket han växt bara sedan starten av den här säsongen. Han har farten, han har skickligheten, han har spelintelligensen.
– Jag tror han kan spela i NHL redan den här säsongen om han får chansen, men det är upp till honom och upp till Philadelphia. Men han är definitivt redo.

Hur mycket skulle det betyda att vinna skytteligan?
– Ärligt talat så kollar jag inte på statistiken förrän efter säsongen. Jag försöker att inte lägga något fokus på det alls förrän vi spelat färdigt.

Vid vinst i dagens match går Brynäs upp på en fjärdeplats. En fjärdeplats som inför säsongen hade setts som mycket oväntad. Men för Clark är säsongens framgångar ingen överraskning.
– Vi är väldigt djupa. Vi kan spela alla fyra kedjor, och det behövs om vi ska gå långt i slutspelet också. Bulan har ett strukturerat spel, och alla vet hur de ska spela. Alla tar sina roller.
– Ta en sådan som Granström. Han spelar sitt spel, och gör det bäst i ligan. Bertilsson är en defensiv back, som gör det han ska göra. Ingen försöker vara något den inte är.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch