Washington, Columbus och Pittsburgh
Nyheter

Seedningssystemet till Stanley Cup får hård kritik: ”Det är det mest korkade någonsin”

ANNONS

Seedningssystemet inför Stanley Cup är under kraftig kritik just nu, sedan det visat sig kunna komma att bli så illa att ligans tre bästa lag alla råkar tillhöra samma division. Därmed kommer två av dem att mötas redan i den första slutspelsrundan medan divisionens fjärde-lag mycket väl kan komma att slippa sin egen divisions tre topplag hela vägen fram till semifinalen.
– Det är korkat. Det är det mest korkade någonsin. Det funkar inte. Det är inte rimligt, säger Washingtons Daniel Winnik till nyhetsbyrån AP.

Washington, Pittsburgh och Columbus är lagen de handlar om. Med tiotalet omgångar kvar av ligaspelet är det just de tre lagen som samlat på sig flest poäng i hela NHL. Om inget oförutsett inträffar under slutspurten så kommer de här tre lagen åtminstone att vara bland de fyra främsta i totaltabellen. Som läget är nu är Chicago det enda laget som kan utmana tättrion. Övriga lag är mest sannolikt lite för långt bakom.

Men eftersom Washington, Pittsburgh och Columbus alla spelar i samma division, Metropolitan, så kommer de två lägst placerade av de tre lagen att möta varandra redan i första slutspelsrundan. Att så blir fallet är i praktiken redan klart, alldeles oavsett var Chicago placerar sig i förhållande till trion i fråga.
– Det är korkat. Det är det mest korkade någonsin. Det funkar inte. Det är inte rimligt, säger Washingtons Daniel Winnik till AP.

Columbus finske general manager Jarmo Kekäläinen är lite mer återhållsam i sin kritik.
– Jag tror inte att det var designat för det här. Jag tror inte att det var meningen att det här skulle hända, säger han.

Det nya sättet att kvalificera in lag till Stanley Cup gjordes för fyra år sedan. Innan dess, från 1993 till 2013, rankades de åtta bästa från öst respektive väst rakt av utan divisionsindelning. Med liknande system idag hade inte den här säsongens scenario kunnat inträffa förrän i den andra slutspelsrundan.

Pittsburghs målvakt Marc-André Fleury medger att systemet är ”konstigt” när man ”får spela mot ett av ligans bästa lag” i första rundan trots att man själv är ett av ligans bästa lag. Men samtidigt resonerar han så där ödmjukt men felaktigt som folk ofta gör i sådana här sammanhang.
– Ska man vinna så måste man spela mot de bästa lagen, oavsett det är i första, tredje eller fjärde rundan så måste man ändå slå dem. Det finns ingen lätt väg till att vinna Stanley Cup.

Teoretiskt skulle det fjärdeplacerade laget i Metropolitan, om de har fler poäng än lagen i Atlantic-divisionen – vilket de mycket väl kan komma att ha – flyttas över i sitt slutspelsträd och därmed undvika sin egen divisions tättrio i både första och andra rundan av slutspelet. Man skulle helt enkelt få en enklare resa till semifinal än något av de tre topplagen skulle få.
– Det är inte direkt ett bra system när ditt enda wild card-lag kan slinka över och de typ kan, om de presterar, ha en gräddfil fram till (konferens)finalen, säger Washingtons general manager Brian MacLellan.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch