Kristian Näkyvä.
SHL

Från syndabock till hjälte – LHC-backens förvandling: ”Hade en bra känsla”

ANNONS

Poänglös och –5 i de två första kvartsfinalerna. Då kompenserade Kristian Näkyvä sin svaga inledning på slutspelet med att ligga bakom Linköpings segermål i den tredje kvarten.
– Både jag och laget hade en bra känsla efter den senaste matchen i Gävle, säger Näkyvä till hockeysverige.se. 

LINKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
0–3 i matcher hade med stor sannolikhet inneburit ett snart slut på Linköpings säsong. Efter 2–1-segern i Saab Arena är det reducerat i kvartsfinalserien mot Brynäs och en kombination av lättnad och glädje i hemmalagets omklädningsrum efter Ken Andre Olimbs sena segermål.
– Vi hade mer tålamod i dag och var mer inne i matchen är tidigare. Vi hade bra energi och man kunde känna i båset att hela laget trodde på en seger.

Det säger LHC:s finske back Kristian Näkyvä. 26-åringen, som spelade för Luleå för två år sedan, återvände till SHL efter ett tungt fjolår i AHL och Nashville Predators farmarlag Milwaukee Admirals. Han hade till en början svårt att hitta rytmen i SHL under hösten och fick motta en hel del kritik för sitt spel. Efter jul blev det bättre och bättre och när grundserien summerades tidigare i månaden hade den puckskicklige helsingforssonen noterats för åtta mål och 23 poäng på 50 matcher, vilket gav honom sjundeplatsen i backarnas poängliga.

Näkyväs inledning på kvartsfinalserien mot Brynäs påminde om den tuffa starten på hans säsong. I de två första matcherna var han inne på fem av de åtta baklängesmål LHC släppte in med lika många spelare på isen. Under gårdagskvällen kom revanschen. Det var nämligen Näkyvä som lade grunden för segermålet i powerplay genom att spektakulärt ha stoppat två försök till rensningar från Brynäs spelare.
– Jag tog in pucken i zon, slog en bedrövlig passning till deras kille. Han försökte rensa pucken, men jag lyckades plocka ned den. Sedan fick de ytterligare en chans att få ut den, men då träffade pucken mig i bröstet. Då fick vi fast pucken och hade rätt killar på rätt ställe och lyckades göra mål, kommenterar Näkyvä som fick en assist på målet.

Vad betyder det för ditt självförtroende att vara så delaktig i den här segern efter två tuffa matcher?
– Det är alltid skönt när det går vägen, men både jag och laget hade en bra känsla efter den senaste matchen i Gävle. Vi ville fortsätta bygga vidare på den insatsen och vi visste att vi kunde besegra dem. Vi behöver bara lita på varandra och vårt system lite mer.

Linköping har fortfarande en uppförsbacke i kvartsfinalserien, men Kristian Näkyvä tror att det var många nervknutar som lossnade i och med onsdagskvällens seger.
– Det är alltid svårast att ta den första segern. Nu när vi har gjort det har vi fått en bra känsla som vi kan ta med oss till nästa match. Det är bara att lägga om fokus på den matchen nu.

”Han kastar huvudet bakåt för att få med sig domslutet”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch