Barn spelar ishockey …
Nyheter

KRÖNIKA: Som ungdomsledare får du sällan ett tack…

ANNONS

Som ungdomsledare inom både hockey och andra idrotter är det viktigt att förstå att hur man bemöter sina adepter påverkar deras förmåga för dagen och utvecklingen i det långa loppet. Själv är jag ungdomstränare i HV71 och som ungdomstränare i HV71 är vi ofta på föreläsningar om hur vi kan förbättra oss som ledare. Senast pratade vi mycket om vårt ledarskap och hur ofta vi tackar våra spelare för deras insatser. Samtalet ledde fram till den motsatta frågan: hur ofta får vi höra att vårt arbete är uppskattat?

Hockey har alltid varit mitt största intresse så när jag, efter att ha slutat några år tidigare, ville ta mig tillbaka till sporten var det ganska självklart för mig att bli tränare. För den som inte kan spela får lära ut, heter det ju. I början av mitt första år fick jag rådet att jag inte ska förvänta mig någon tacksamhet från spelare eller föräldrar för det arbete som jag lägger ner. Det brukar inte komma förrän flera år senare när spelarna lagt av och inser hur mycket deras ledare faktiskt har betytt för dem.

Efter att ha jobbat som tränare i tre år nu har jag lärt mig att personen som gav mig det rådet hade både rätt och fel. Rätt i det faktum att vi sällan får ett tack från spelare och föräldrar för allt jobb vi gör.

Jag tror att det kan bero på att spelare och föräldrar inte vet om hur mycket tid och arbete vi faktiskt lägger ner i vårt uppdrag som tränare. En vanlig vecka med tre träningar och en match på hemmaplan spenderar jag ungefär 16 timmar på Kinnarps Arena och skulle det vara en bortamatch eller en helg med dubbla matcher kan det bli upp mot 20 till 25 timmar. En vanlig vecka spenderar jag alltså så mycket tid på Kinnarps Arena att det skulle räcka till en halvtidstjänst. Då räknar jag inte heller all tid som läggs på planering av träningarna, det administrativa arbetet, svara på mejl och samtal från spelare och föräldrar när som helst på dygnet och all tid som läggs på att bara fundera på hur jag ska få spelarna att utvecklas och ta steg i rätt riktning.

Jag är ganska privilegierad som är tränare i en klubb som har resurserna att ha flera ledare per lag. Det gör att vi kan dela upp de olika uppgifterna inom gruppen och sparar på det sättet massor med tid. Mindre klubbar har inte de resurserna och i dessa klubbar kan det vara en person som gör allt detta och ofta helt ideellt, även om jag har hört talas om att ungdomstränare fått allt från 50 000 till 100 000 kronor för en säsong. Huruvida det är sant eller inte är inget jag kan verifiera men jag tycker att det låter konstigt. Mest för att jag själv inte kan förstå hur pengar kan styra om man vill hålla på med hockey eller inte.

Varför lägger jag då all denna tid om jag tycker att det är så jobbigt? Ja, den här krönikan låter kanske lite gnällig men personligen tycker jag inte att det är jobbigt och jag gör det inte för att få ett tack från spelare och föräldrar. Jag gör det inte heller för pengarna, eftersom att jag inte får betalt. Som jag skrev i början är hockey mitt största intresse och jag tycker helt enkelt att det är så ofattbart roligt att jag utan problem skulle kunna lägga ner ännu mer tid utan att få betalt för det. Betalt i pengar vill säga.

En av ledarna på föreläsningen sa det bäst när han sa ”jag behöver inte höra ett tack, det syns ju i deras ögon”. DET är anledningen till att jag känner ork nog att lägga ner nästan 20 timmar i veckan, glädjen jag ser i ungdomarnas ögon när jag har hjälpt dem ta ett steg i rätt riktning i deras utveckling eller bara att se deras glädje till en sport som jag själv håller så kär. Det är min betalning, för mig är det värt mer än alla pengar i världen. Den blicken är också mer värd för mig än hur många tack som helst.

Jag skrev tidigare i krönikan att jag fick ett råd när jag började som tränare och jag sa att personen hade både rätt och fel. Rätt i det faktum att jag kanske inte så ofta får höra ordet tack men fel i det faktum att jag inte får någon tacksamhet. Det får jag hela tiden, men kanske inte alltid i ord.

Fredrik Sandquist är en snart 27-årig sportnörd med drömmar om att en dag få ha sport som jobb men var för dålig för att leva på att utöva någon sport så då fick det bli något annat. Därför blev drömmen att bli sportjournalist och allra helst inom hockey. Han är nu inne i slutet på utbildningen och praktiken kommer att ske här på hockeysverige.se närmsta månaderna.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL