Edwin Hedberg.
SHL

Självförtroendet stort hos Rögles nyförvärv: ”Vi är ett bättre lag på pappret”

ANNONS

Han värvades in under säsongen för att ge ett skadedrabbat Rögle förstärkning. Det har kanske inte slagit gnistor om Edwin Hedbergs comeback i SHL, men inför kvällens första kvalmatch mot Bik Karlskoga är självförtroendet stort.
– Vi är ett bättre lag om du kollar på pappret, säger Hedberg till hockeysverige.se.

När skadorna slog ner som tätast på Gösta ”Pollenkungens” Carlssons slätter i Ängelholm tvingades Rögles sportchef, Anders ”Masken” Carlsson, ut och handplocka spelare för att få ihop ett slagkraftigt lag. En av spelarna jobbade på en tid och som han slutligen fick loss var Edwin Hedberg som de senaste säsongerna spelat för Medvescak Zagreb i KHL. Nu förväntas 23-åringen bli en av nyckelspelarna när Rögle ska försöka säkra nytt SHL-kontrakt i det stundande kvalspelet mot Bik Karlskoga.

Zagreb, som nu dragit sig ur KHL, gav Hedberg möjligheten att lämna klubben när det stod klart att man skulle missa slutspel.
– Dom frågade om jag ville stanna kvar hela säsongen ut, men jag ville ha lite mer matcher. Då tyckte jag att det var ett perfekt alternativ att åka hem, förklarar Edwin Hedberg för hockeysverige.se.

Det blev totalt två och en halv säsong för Edwin Hedberg med Medvescak i KHL, en tid där han kom att utvecklas en hel del som hockeyspelare.
– Man möter en del skickliga spelare där så jag känner själv att jag har tagit stora kliv och blivit en lite mer säkrare allroundspelare. Jag har fått lära mig spelet på ett annat sätt än vad jag kunde innan.

Hur menar du då?
– Det blir att man får tänka lite mer hockey i KHL. Här hemma är det mer ”tuta och köra”. Det har gjort att jag fått chansen att utveckla även den biten.

Edwin Hedberg är från Frösön utanför Östersund, men nu är det Ängelholm och Rögle som gäller för honom.
– Det är en jäkla bit hit ner från Östersund, skrattar Hedberg och fortsätter:
– Jag hade kontakt med ”Masken” redan förra säsongen. Det är många i laget som är i samma situation som jag är, samma ålder, vill ta nästa steg och utvecklas. Det gjorde att Rögle kändes som ett perfekt ställe att komma till, att det är många i laget som vill framåt. Det gör att man sporrar varandra lite extra.

Redan när han bestämde sig för spel i Rögle resten av säsongen slogs laget i SHL:s nedre regioner, men det var inget som påverkade hans val av klubb.
– Rögle hade mycket skador så jag såg det mer som en möjlighet att få spela mycket, få en stor roll och verkligen hjälpa laget. Nu står vi inför ett kval och självklart hade vi hellre klarat oss ifrån det, men nu är det så och vi får en lite längre säsong.

Fanns det andra alternativ i SHL du valde mellan?
– Ja, jag snackade med en del klubbar. Som jag sa så hade jag snackat med ”Masken” redan i fjol och fått en ganska bra inblick i klubben och det kändes bra redan då.


Foto: Bildbyrån/Stefan Persson

”JAG SKULLE NOG VILJA STANNA I SVERIGE”

Hedberg har kontrakt med Rögle säsongen ut, men hoppas att spela i SHL även nästa säsong, även om han långt ifrån har stängt dörren för spel i KHL i framtiden.
– Det har varit lite intensivt sedan jag kom hit, men jag skulle nog vilja stanna i Sverige någon säsong ytterligare och utvecklas.
– Jag tyckte att det var en rolig hockey i KHL och jag skulle absolut kunna vända tillbaka dit, men förmodligen inte redan nästa säsong.

Återkomsten till SHL har till och från varit trög för Edwin Hedberg. Poängmässigt blev det två mål och totalt sex poäng på 21 matcher.
– Det var lite tufft i början och en omställning. Hockeyn är lite intensivare här. Det smäller lite mer. Även om jag hade det lite tufft i början så har jag haft många matcher som har fungerat bra. Men det har varit lite upp och ner.

Varför har det blivit så tror du?
– Det går fortare här, smäller mer och är ett mer fysiskt spel. Jag har inte lirat på två säsonger i SHL samtidigt som jag inte hade någon grund från SHL när jag åkte till Zagreb. Jag hade ju bara lirat en säsong som junior så det blev en ganska stor skillnad att komma hit igen.

Nu har ni haft lite tid på er att ladda om inför kvalet mot Karlskoga, vad har ni lagt tyngdpunkten vid på träningarna?
– Vi tränade rätt hårt under förra veckan så vi inte skulle tappa konditionen och styrkan. Den här veckan finslipar vi helt enkelt på detaljer, grunderna och olika spelmoment inför kvalet.
– Vi vill behålla vårt spel eftersom vi spelade bra på slutet av serien. Bland annat vann vi fem raka matcher hemma så vi försöker bygga vidare på det.

Märker man av i laget att det börjar närma sig?
– Jo, men det gör jag absolut. Det har varit bra fokus hela vägen och nu är alla spelsugna igen efter vi har gått två veckor utan matcher.

Påverkas man som spelare mycket av det långa uppehållet som varit från det att serien slutade till kvalstarten?
– Det tycker jag inte. Klart att matchtempot som man får går inte att jämföra med träningar. Jag tycker ändå att vi gjort vad vi kunnat på den fronten samtidigt som det kan vara bra att vara lite spelsugen igen också.

Givetvis har Edwin Hedberg följt matchserien mellan Karlskoga och AIK och har en ganska bra bild av Rögles motståndare i Direktkvalet.
– Det spelade egentligen inte så stor roll vilket lag vi fick möta. Karlskoga har lite bredare trupp än AIK som vad jag fattar gick på lite folk i måndags.
– Karlskoga har gjort en bra säsong som får möta oss i kvalet. Jag tror att dom är ett lag som passar oss ganska bra eftersom dom spelar en fartfylld hockey. Det blir nog roliga matcher att spela.

Vad talar för att Rögle spelar i SHL även nästa säsong?
– Vi är ett bättre lag om du kollar på pappret. Sedan gäller det att vi spelar vårt spel, då ska det ordna sig.

Ratades av Rögle i fjol – nu vill han skjuta dem ur SHL: ”En liten trigger i det”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL