KAMP. Tobias Forsberg och Joakim Lilliehök i en duell under Slaget om Siljan.
SHL

Ett infekterat slag om Siljan: ”Visste att det skulle bli hett och lite stökigt”

ANNONS

Kamp, efterslängar, glåpord – och en hel del fula incidenter. Slaget om Siljan blir allt mer infekterat för varje match och för spelarna är det en allt större utmaning att hålla känslorna i styr. 
– Det gäller att stå bakom sina egna gubbar och stötta dem i allt som händer, men det är ingen idé att dumma sig, säger Leksands Tobias Forsberg till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
– Det är bara att skölja ur skallen och se framåt.
Det är dagen efter Leksands mörka 1–6-förlust mot Mora och Tobias Forsberg har just avslutat dagens träningspass. Ett träningspass som trots leksingarnas utsatta läge i SHL-kvalet genomfördes med mycket skratt och glädje.

Forsberg tycker att både han själv och laget har varit bra på att lägga besvikelsen bakom sig och se framåt mot match fyra.
– Känslorna just efter en sådan match är rätt extrema. Sedan börjar de lägga sig allt eftersom och man blir mer analytisk. Man börjar utvärdera sin insats, kolla vad man kan göra bättre och försöker titta på hur man ska göra nästa gång. På det sättet är det skönt att få chans till revansch ganska snabbt och ändra på det man gjorde fel.

Den chansen kommer redan i Smidjegrav Arena i Mora i kväll. Efter tre matcher mellan dalarivalerna har saker och ting verkligen börjat ställas på sin spets. Det syns även på isen där tjuvsmällarna blivit fler och fler för varje match som har passerat.
– Man lär känna varandra som lag ganska snabbt och det blir korrigeringar hela tiden utefter hur man spelar. Sedan blir det lite personliga vendettor ute på isen med vissa som man möter ofta. Ena stunden är man ut och skriker både det ena och det andra och sedan står man i matkön och nickar lite till nån, så det är tvära kast, ler Tobias Forsberg som inte sällan är involverad i skärmytslingarna själv.

Gick det snabbt att börja ogilla varandra därute?
– Oavsett vilka man möter blir det så. Det är så många vinnarskallar därute, så det blir alltid hett och någon man gillar mindre därute. Sedan blir det lite speciellt när det är derbystämning som i den här serien, det kan man inte sticka under stolen med, svarar han och konstaterar att det är av högsta vikt att kunna hålla känslorna i styr.
– När man gick in i det här visste man att det skulle bli hett och lite stökigt. Man har med sig att det inte är någon idé att göra något dumt eftersom laget kan bli straffat. Det gäller att stå bakom sina egna gubbar och stötta dem i allt som händer, men det är ingen idé att dumma sig.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”DET ÄR FANTASTISKT ATT MAN FÅR STÅ I CENTRUM”

De tre första matcherna har innehållit flera omtalade incidenter, varav två har utmynnat i avstängningar på Leksands back Markus Lauridsen och Moras forward Jacob Nilsson. Trots att irritationen stundtals lyst igenom på isen tycker inte Tobias Forsberg att det har trissat upp stämningen till några överdrivna nivåer.
– Som hockeyn ser ut i dag är det mycket incidenter. Jag tycker inte att spelet ska komma i skymundan för sådana incidenter, för det är spelet som är det viktiga. Sedan tycker jag att tuffheten är en viktig del i hockeyn som behöver vara kvar. Det är lite av en balansgång det där.

Pratar med man folk inne i de ”stridande” orterna är Slaget om Siljan mer än bara hockey. Det handlar om stolthet, eller som en Leksandssupporter väste innan han äntrade Tegera Arena inför match tre: ”Jag kan åka ur SHL vilken dag om året som helst, men fan inte mot de där därifrån”. Det starka symbolvärdet i serien innebär en hel del brus utifrån som enkelt skulle kunna distrahera spelarna, men enligt Tobias Forsberg är det inte bara av ondo.
– Till viss del kanske det finns något sådant där, men det är ju positivt också. Det är få förunnat att få spela inför 7-8 000 personer. Det är fantastiskt att man får stå i centrum och vara ute på isen med bästa kompisarna och tävla inför en stor publik som skriker. Det är svårt att inse hur gött det är nu i stunden, men det är helt fantastiskt.

Här har Leksand också ett trumfkort i sin tränare ”Perra” Johnsson, välkänd för förmågan att kunna få sina spelare att slappna av i pressade situationer. Tobias Forsberg vittnar också om att veterancoachens ord kan lätta upp stämningen när det behövs.
– Det var nästan det första han sa när han kom in – och nu kan inte jag värmländska – att det sitter inte i väggarna, utan på bänkarna. Man kan inte leva på gamla meriter eller ta saker för givet. Det är vi som sitter härinne på bänkarna som gör det och det är vi som kan göra skillnad. Stödet vi har på hemma- och bortaplan och den energi som studsar ned till oss och tillbaka innebär ett viktigt samspel, men i slutändan är det vi på isen som ska prestera. Så det finns inga bortförklaringar när det går dåligt heller. Det här är vårt ansvar.

I kväll är det upp till bevis att ta det ansvaret.

Optimism i Leksand trots utskåpningen – tar lärdom av fjolåret: ”Då var det 0–9 i målskillnad”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL