Sebastian Björnstad.
SHL

Ännu en Björnstad börjar synas i rutan: ”Ida är min mammas kusin”

ANNONS

En Björnstad står mellan båsen och leder C Mores sändningar från SHL-kvalet. En annan finns på isen i Leksands mundering. Och jo, tv-profilen Ida Björnstad och backen Sebastian Björnstad är mycket riktigt släkt.
– Ida är min mammas kusin, berättar Leksands lovande back – som har varit just back i bara ett och ett halvt år.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Långshyttan har plockat fram en och annan mycket skicklig hockeyspelare genom åren. Till dom mest kända hör Ove Larsson, mångårig och skicklig spelare i Timrå och pappa till Brynäs världsmästare Jan Larsson, och Hans Johansson med förflutet i både Leksand och Brynäs. Nu kliver nästa talang fram från bruksorten i Dalarna fram, 20-årige Sebastian Björnstad.

Han var en av lagets backar då Leksand kvalade sig upp till SHL förra säsongen och den här säsongen har han fått chansen i SHL till och från. Känns namnet Björnstad igen? Jo, mycket riktigt han är släkt med C Mores rinkreporter Ida Björnstad.
– Ida är min mammas kusin. Hennes barn blir mina tremänningar. Vår släkt är inte så tajt och det blir inte att vi träffas så mycket. Förra året då vi gick upp mot Modo sågs vi då hon stod vid sargkanten, säger Sebastian Björnstad när hockeysverige.se träffar honom för en intervju i Tegera Arena efter en av lagets träningar under direktkvalet till SHL.
– Det var lite kul faktiskt och hon var även här nu under tredje matchen i kvalet. Hon har inte själv spelat någon hockey vad jag vet, men hon har åkt mycket skidor.

Hockeyn är starkare än på många år i Dalarna just nu även om just Leksand spelar negativt kval. Långshyttan, där Sebastian inledde sin hockeykarriär, är trots en anonym tillvaro i division 2 ett relativt starkt hockeyfäste.
– Det var min systers pappa, som spelade i Långshyttan, och jag blev väl ditsläpad eller någonting. Dessutom bodde vi nära en sjö så jag var där och åkte del. Jag minns inte själv så mycket från dom unga dagarna, så att säga, men det var där någonstans mitt hockeyintresse startade. Sedan har det bara varit naturligt med hockey för mig.

”SPELADE TV-PUCKEN MED DE SOM VAR ETT ÅR ÄLDRE”

Var det Per Bäcklin, som även han är från Långshyttan och jobbar på ungdomssidan i Leksand, som plockade hit dig?
– Han var i alla fall intagningsansvarig när jag kom hit. Sedan vet inte jag vilka han har pratat med och så vidare.

Hur fungerade ansökningsprocessen när du sökte dig till Leksand?
– Jag gick med 96:orna i skolan här även om jag är 97:a själv. Däremot spelade jag inte TV-pucken med dom som var ett år äldre och hade då inte samma chans att visa upp mig på det viset inför hockeygymnasiet, men jag visste att det var där jag ville gå.
– Jag sökte själv och ringde och pratade med klubben. Dom flesta klubbarna har try-out träningar så jag fick vara med där till att börja med för att visa upp mig.

Vad det tufft att komma hit upp och kriga för en plats med tanke på att det var ganska duktiga hockeykillar som du hade runtomkring dig?
– Det blev något helt annat. Till en början hade jag möjligheten att spela U16, vilket gjorde att jag fick mycket matcher den säsongen. Det var väldigt viktig för mig att få vara en bra spelare i U16 så jag fick chansen att gå upp och spela i J18.
– Dessutom är det en helt annan träningskultur här. Jag var inte ens van att köra varje dag i Hedemora (dit han kom ifrån till Leksand). När jag kom upp hit var det träning två gånger om dagen. På så vis blev det en stor omställning plus då att jag skulle flytta in själv i en lägenhet.

Framgångarna lät inte vänta på sig för Björnstad som redan under sin första säsong i Leksand fick chansen att spela i U16-landslaget.
– Det steget kändes verkligen jättestort. Jag hade verkligen en jättebra säsong och fick också chansen i landslaget under en turnering i Danmark. Det var verkligen jättehäftigt att få dra på sig landslagströjan.

Efter den turneringen har det inte blivit något med spel i juniorlandslaget för den 20-åriga backen, men det är inget som han är speciellt besviken över.
– Nej, det har jag inte fokuserat någonting på egentligen. Efter första turneringen jag var med i hoppades jag att jag även skulle komma med i nästa. Sedan släppte jag det där och lade all fokus på att göra bra ifrån mig här.


Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

VAR FORWARD – FRAM TILL FÖR ETT OCH ETT HALVT ÅR SEDAN

När Sebastian Björnstad kom till Leksand som 15-åring var han inledningsvis forward, något som en tidigare storspelare styrde om så att han i dag är en av Leksands mest lovande backar.
– Jag har varit back i en och en halv säsong nu. Under förra säsongen, alldeles innan jul, hade vi dåligt med backar. Då skulle vi, Leksands J20, ha en träningsmatch mot Norges U20-landslag som skulle iväg på VM. Egentligen skulle jag vila från den matchen, men då fick jag hoppa in och spela back i den matchen.
– Det gick helt okej. När det sedan kom till helgen skulle vi spela vår sista J20-match. Det var mot Västerås hemma och inget av lagen hade egentligen något att spela för. Då frågade ”Gabbe” (Gabriel Karlsson) om jag kunde tänka mig at spela back då också. Det var ju lugnt.
– Måndagen efter kommer jag in i omklädningsrummet. Då kommer ”Gabbe” in och säger att vi skulle snacka i tränarrummet. Då frågade han mig om hur det hade känts och om jag kunde tänka mg att fortsätta spela back eftersom han helt enkelt tyckte att det såg bra ut. På den vägen var det och efter det ar allt gått snabbt.

Kan du sakna forwardsrollen?
– Nej, egentligen inte. Som back följer man med i anfall mycket och som forward måste du även försvara. Även om det är ganska olika så är det ändå mycket totalhockey det handlar om nu för tiden.

Med tanke på att du är bara 20 år och var forward så sen som för ett och ett halvt år sedan så har du fått mycket ansvar nu med alla back-skador i Leksand, hur hanterar du det?
– Jag tänker inte så mycket på det utan jag försöker bara gå in, spela, hjälpa laget att vinna och se varje match som vilken som helst egentligen.

En viktig person för Sebastian Björnstad sedan han omskolades till back är en av lagets nordamerikaner.
– När jag kom in i laget hjälpte Joe Piskula mig mycket. Han är jättebra på att välkomna upp alla juniorer som kommer upp. Han snackar med oss och så vidare.
– Första matchen jag gjorde i SHL var mot Frölunda hemma. Då skulle jag spela med honom. Innan matchen gick han igenom mer eller mindre allting med mig, en riktigt bra ledare och förebild.

I dag har Björnstad juniorkontrakt med Leksand. Förhoppningen är att det ska bli en fortsättning i klubben.
– Jag hoppas att få stanna i Leksand såklart, att få ett kontrat här. Några andra tankar har jag inte så förmodligen spelar jag kvar här.

Succévärvningen har blivit Leksandsdödaren: ”Fattade inte hur stort det skulle vara”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch