Nyheter

Plugga ishockey på universitet – kan det vara något?

ANNONS

Hallå där, Tobias Stark, ishockeyforskare vid Linnéuniversitetet i Växjö och medverkande i C Mores ishockeypodcast ”Puckat” med Mike Helber och Björn Oldéen! Hur är läget?
– Tjenare! Bara bra, tack! Säsongen är ju inne på målrakan just nu. Runt om i Ishockeysverige rasar kval- och slutspelsfebern. Och runt hörnet väntar Stanley Cup-slutspelet och VM på både herr- och damsidan. Det är inte utan att alla ishockeyvänner man ser går omkring med ett stor leende på läpparna, även om resultaten inte alltid går deras väg.

Till hösten kör du den tredje omgången av Sveriges enda kurs om ishockey på universitetsnivå. Vad är det som driver dig?
– Jag har älskat ishockey så länge jag kan minnas. Dessutom har jag ett starkt intresse för samhällsfrågor i allmänhet och historia i synnerhet. I mitt arbete har jag förmånen att få förena alla dessa trådar. Dessutom är ishockeyn en av våra mest populära folknöjen, alla kategorier. Därför är ishockeyn i princip lika viktig att studera som vad som helst i övrigt.

Vad handlar kursen om?
– Ambitionen är att ta ett helhetsgrepp på ishockeyn som praktik och samhällsföreteelse över tid och rum. Fokus ligger på svensk ishockey, men vi tittar även närmare på sådant som NHL:s utveckling och den sovjetisk/ryska ishockeyns utformning. Vi fördjupar oss också i olika synsätt på våld och mångfald inom sporten samt spelares, ledares, journalisters och supportrars upplevelser av ishockeys vardag.

Hur är kursen upplagd?
– Det handlar om en distanskurs som löper på halvfart under hela hösten 2017. All undervisning är onlinebaserad. Det betyder att det inte finns några som helst fysiska träffar, utan kursdeltagarna läser kursen hemifrån och genomför sedan olika uppgifter i ett särskilt klassrum på nätet. Lärarna är internationellt erkända forskare på fältet, kryddat med framstående aktörer från fältet, i form av journalister, ledare och före detta spelare. Exakt vilka det blir är inte helt klart än, men tidigare har exempelvis Vita Hästens tidigare VD, Fredrik Jensen, Smålandspostens vassa ishockeykrönikör Daniel Enestubbe, den garvade agenten Gunnar Svensson och den gamle LHC-ikonen Mattias Nilimaa gjort bejublade gästspel.

Vem kan läsa kusen?
– Kursen har flera olika målgrupper. Den kan tjäna som ett steg på vägen mot förkovran för den som arbetar – eller siktar på en framtida yrkesroll – inom ishockeyn. Kursen kan även fungera som fortbildning för den som är sportjournalist, idrott och hälsa-lärare, fritidspedagog eller liknande och vill hålla sig uppdaterad med kunskapsutvecklingen på det idrottsvetenskapliga fältet. Det går förstås också bra att gå utbildningen som en fristående kurs av den som ”bara” är allmänt ishockey- eller idrottsintresserad.

Till sist: vad önskar du dig mest just nu?
– Att damishockeyn får ett verkligt uppsving. Förhoppningsvis kan det amerikanska damlandslagets agerande genom att sätta hårt mot hårt mot det amerikanska förbundet mynna ut i att damishockeyn i stort får ett stort uppsving, även här hemma. På alltför många håll ser man fortfarande damverksamhet ses som en svårhanterlig utgift inom ishockeyn när den i själva verket utgör en nödvändig investering som både kommer att innebära att kvaliteten på spelet höjs och att intresset ökar för sporten i allmänhet. Det sistnämnda tål att understrykas mot bakgrund av den tilltagande oron för elitlagens sviktande publikunderlag.

Fotnot: En länk med mer information om kursen finns på Linnéuniversitetets hemsida.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL