Nikita Kutjerov leder styrkornaFoto: Getty Images

Vi har en potentiell jätterysare framför oss i kampen om den sista slutspelsplatsen. Tampa Bay vann i natt mot den värsta konkurrenten Toronto – och blåste nytt liv i dramat.
– Vi var tvungna att vinna. Vi visste det, säger tvåmålsskytten Brayden Point.

Förutsättningarna inför matchen var enkla. Tampa Bay var tvungna att vinna i nattens rysarmöte med Toronto för att deras slutspelshopp skulle stanna kvar vid liv. En seger för Toronto skulle innebära att även Islanders var borta från kampen och att Mike Babcocks unga manskap skulle säkra den sista platsen till slutspelet.

Men vi har fortfarande en riktigt dramatisk tabell i en östra konferensen. Islanders vann med 3-0 mot Carolina – och Tampa Bay hindrade Toronto från att slå in matchbollen genom att besegra laget med 4-1. Det skiljer nu tre poäng till Torontos favör gentemot de jagande lagen, med fyra poäng kvar att spela om.
– Vi var tvungna att vinna, det visste vi om. Jag tycker vi jobbade hårt och spenderade mycket tid i deras zon genom att sätta press på dem. Vi försvarade oss bra också, säger matchvinnaren Brayden Point enligt nhl.com.

Efter en mållös förstaperiod kom tre mål i den andra. Det var nyss nämnde Point som ledde styrkorna genom att sätta 1-0. Efter en kvittering från Nazem Kadri återtog Tampa ledningen via storstjärnan Nikita Kutjerov. Ryssen är nu uppe på 39 mål under sin enorma säsong.

Två minuter in i den tredje perioden sköt Michel Bournival 3-1, och Point var den som stängde matchen via sitt 4-1-mål. Tungt topptippade Tampa Bay håller slutspelsdrömmen vid liv. Man har vunnit sex av sina tio senaste matcher.
– Killarna tror på vad vi gör. Du kan inte bara luta dig mot Point, Palat och Kutjerov. Vi är ingenstans utan dem, men vi behöver hjälp från andra och det får vi. Det har varit väldigt kul att coacha det här laget, säger Jon Cooper.

Tampa Bay möter Montréal på bortaplan i natt och måste vinna även den matchen för att hålla drömmen vid liv. Man avslutar sedermera mot Buffalo hemma. Toronto har topplagen Pittsburgh och Columbus kvar hemma i Air Canada Centre. New York Islanders ska ta sig an New Jersey borta och Ottawa hemma i säsongsavslutningen.

Det är med andra ord upplagt för en rysare in i det sista.

NHL-RESAN: Hedman tog sig upp bland legendarerna – blev fjärde svenske back till 70 poäng