Marc-André Fleury klappas om
Pittsburgh

Mäktiga andraperioden gav mästarna en drömstart på slutspelet: ”Spelade inte bra i första”

Det var Columbus som dominerade i den första perioden – utan att få utdelning. Det var Pittsburgh som dominerade i den andra – och fick utdelning tre gånger om.
– Vi gjorde det första målet, och sen kändes det så mycket bättre, säger comebackande Jevgenij Malkin.

Pittsburgh Penguins lär bli att räkna med även i årets slutspel. Man fick åtminstone bästa möjliga start, när man besegrade Columbus med 3-1 på hemmaplan. Men det var långt ifrån givet att det skulle bli utgången på matchen. Det var nämligen Columbus som inledde klart bäst.

Man vann skotten med 16-3 i den första perioden och satte verkligen en oväntat startande Marc-André Fleury på prov flera gånger om. Matt Murray skadade sig på uppvärmningen och tvingades kasta in handduken bara minuter före nedsläpp. Fleury svarade upp på det genom att gå in och storspela.
– Jag försökte bara se det som en vanlig grundseriematch. Det var kul. Jag var lite nervös i början, eftersom jag inte hade förväntat mig att spela, säger han enligt nhl.com.

Den andra perioden var totalt motsatt mot den första. 16-3 i skott för Columbus byttes ut med 16-4 för Pittsburgh. Till skillnad från John Tortorellas manskap lyckades Pittsburgh utnyttja spelövertaget till att skapa en rejäl ledning. Innan perioden var slut hade såväl Bryan Rust som Phil Kessel och Nick Bonino överlistad Sergej Bobrovskij i Columbus kasse. Efter de tre målen orkade Blue Jackets aldrig riktigt resa sig. I stället kunde hemmalaget kontrollera hem segern i den första slutspelsmatchen.
– Vi spelade inte bra första 20 minuterna. Efter det spelade vi vårt spel. Jag menar, vi använde vår fart. Vi gjorde det första målet och efter det kändes vi så mycket bättre, säger den återvändande Jevgenij Malkin.

Malkin hade inte spelat på närmare en månad på grund av en skada, men gick in och levererade två assist direkt.

Columbus fick till slut hål på Fleurys nolla när Matt Calvert reducerade med drygt sju minuter kvar. Närmare än så kom man dock inte, vilket gör att Pittsburgh leder serien med 1-0 i matcher.