Cam Talbot.
San José

Nu är Henkes gamle reserv en slutspelsvägg: ”Kan inte tacka honom nog”

ANNONS

Vid sidan av Connor McDavid var han Edmonton Oilers bästa och viktigaste spelare den här säsongen. Henrik Lundqvists gamle backup Cam Talbot har visat att han kan göra en stor skillnad i NHL – och inte minst slutspelet. Tidigt  i morse tog han Oilers till 2–1 i matcher mot San José Sharks efter sin andra raka nolla.
– Vi kan inte tacka honom nog, säger segerskytten Zack Kassian om Talbot efter hans 23 räddningar i morse.

Han slog igenom som Henrik Lundqvists reserv i New York Rangers. Odraftad tog han bakvägen till NHL genom University of Alabama-Huntsville, knappast känt för sin hockey, fick NHL-kontrakt med Rangers 2010 och kämpade på i AHL och ECHL innan chansen uppenbarade sig i NHL 2013/14.

Sedan dess har Cam Talbot inte bara etablerat sig till en resevkeeper i ligan, han har gått så långt som att bli en stark förstakeeper för ett Edmonton Oilers på uppgång. Den här säsongen spelade han inte mindre än 73 matcher i grundserien och imponerade storligen när Oilers tog sig till sitt första slutspel sedan 2006.

Väl där har kanadensaren, som ledde Kanada till VM-guld i Moskva i fjol, fortsatt på inslagen vägen. Förlusten mot San José i den första konferensekvartsfinalen var en bula på vägen. I natt lyckades han för andra matchen i följd hålla nollan när Oilers vann med 1–0 i San José och gick fram till 2–1 i matcher.
– Jag försöker bara vara fokuserad, komma ut och hjälpa backarna och spela pucken lite mer. Att vara på spänn och hänga med i vad som händer på isen är det viktigaste, för nu sköt de inte så många skott, men skapade ändå en del vassa chanser. När skotten kommer sällan är det ännu viktigare att man är fokuserad, säger Talbot till Sportsnet efter nattens 1–0-seger.

Matchens enda mål gjordes av Zack Kassian i den tredje perioden. Den store powerforwarden, som har fått en nystart i Edmonton efter sitt drogmissbruk, blev för andra matchen i rad matchvinnare när han fick pucken till skänks av backen David Schlemko och rafsade i väg en snabb backhand som slank förbi Martin Jones i hemmakassen.
– Jag visste att han skulle försöka passa pucken, så jag försökte komma i vägen och fick fatt på pucken. Jag visste att jag inte hade så mycket tid på mig, så det var bara att försöka få den på mål så snabbt som möjligt. Jag hade tur som fick in den, säger Kassian till Sportsnet.

I San José var Joe Thornton tillbaka i spel efter drygt två veckors frånvaro med en knäskada. Hans inträde i Sharks laguppställning kunde inte hjälpa laget att få i gång sitt offensiva spel. Återigen var Sharks powerplay svagt och efter tre matcher har man släppt in två mål i sitt powerplay och samtidigt inte gjort något mål framåt i den spelformen.

Lagen spelar match fyra i San José tidigt på onsdag morgon.

San José – Edmonton 0–1 (0–0, 0–0, 0–1)
Edmonton: Zack Kassian (2).
Edmonton leder serien med 2–1 i matcher.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch