I HUVUDROLLEN. WIlliam Karlsson klev fram för Columbus när det behövdes som mest.
Pittsburgh

Columbus lever – efter William Karlssons fräckis: ”Ett viktigt mål”

Columbus Blue Jackets tänker inte lämna Stanley Cup-slutspelet utan en fajt. Nattens 5–4-seger mot Pittsburgh Penguins reducerar matchserien till 1–3 i matcher efter att William Karlsson spelat en av huvudrollerna i natt.

Columbus Blue Jackets riskerade i natt att bli det första laget att få lämna Stanley Cup-slutspelet. Det hade varit en enorm missräkning sett till lagets fina grundserie, där man satte klubbrekord med 50 segrar och 108 poäng.

0–3 i matcher mot Pittsburgh Penguins plockade fram desperationen hos Ohio-laget som fick fin utdelning i första perioden där man gick fram till en 2–0-ledning. Men inte ens finske rookiebacken Markus Nuutivaaras 3–0-mål tidigt i den andra perioden tillät hemmalaget att slappna av. Penguins blixtrade till med två mål i mittenperioden, där Patric Hörnqvist fixade 1–3-reduceringen.

William Karlsson kom att bli något av Columbus frälsare. Blott 27 sekunder in i den tredje perioden satte han 4–2 med en fräckis. Ett mål som kom att bli betydelsefullt. Den tidigare Västerås- och HV71-centerns skott styrdes upp i plexiglaset av Ian Cole, varpå Karlsson trängde sig före försvararen och slog in returen när den damp ned fram framför kassen.
– Det var ett viktigt mål av Karlsson, det gav vårt spel en boost, säger lagkamraten Boone Jenner till nhl.com.

Pittsburgh reducerade kort efter Karlssons mål innan just Jenner petade in det matchvinnande 5–3-målet i en målrik tillställning som slutade 5–4 efter att förra matchens hattrick-skytt Jake Guentzel svarat för sitt femte mål i serien.
– Det viktigaste för oss var att även om vi vek oss lite så lyckades vi göra mål. När de kom närmare lyckades vi göra bra byten och få utdelning, säger Columbus coach John Tortorella.

William Karlsson, som gjorde NHL-karriärens två första slutspelspoäng i natt. fick pris som matchens första stjärna och fick stort förtroende av Tortorella. Hans 18.45 i istid var näst mest i Blue Jackets efter Cam Atkinson som spelade en sekund mer.

Lagen möts på nytt i Pittsburgh natten mot fredag.

Columbus – Pittsburgh 5–4 (2–0, 1–2, 2–2)
Columbus: Jack Johnson (1), Josh Anderson (1) (William Karlsson), Markus Nutivaara (1), William Karlsson (1), Boone Jenner (1).
Pittsburgh: Patric Hörnqvist (2), Ron Hainsey (1), Tom Kühnhackl (1), Jake Guentzel (5).
Pittsburgh leder serien med 3–1 i matcher.