Joakim Nordström.Foto: Ronnie Rönnkvist

Han var med och vann junior-VM 2012. Nu gör Carolinas Joakim Nordström A-landslagsdebut i Tre Kronor och ska spela VM. I en intervju med hockeysverige.se berättar han bland annat om det och om det och den goda lagsammanhållningen i Carolina.
— Han lagar Tacos och någon annan en hallonpaj eller något, berättar han och syftar på den svenske målvakten Eddie Läck.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Den svenska VM-truppen fylls på med nästintill galet många bra spelare. I skrivande stund har bland annat inte mindre än elva NHL-spelare tackat ja. En av dessa och som tillika blir A-landslagsdebutant är Carolinas Joakim Nordström. Senast han hade en landslagströja på sig gick det helt okej för hans lag.
— Senast måste han varit i Junior-VM 2012. Det är ett par år sedan nu, säger den 25-åriga forwarden från Trollbäcken när hockeysverige.se träffar honom för en intervju på ett gym i närheten av Huddinge Centrum.
— Jag har bara bra minnen från alla åren i juniorlandslaget och det går inte att avsluta den tiden bättre än att vinna ett guld i JVM.

Nyckeln till det guldet tror Joakim Nordström låg i sammanhållningen i gruppen.
— Vi hade en bra lagsammanhållning och alla verktygen för att vara ett framgångsrikt lag i en så pass kort turnering. Vi hade kanske inte samma spets som 89, 90 och 91:orna hade (Nordström född 1992), men vi fugerade bra ihop och blev en sorts maskin som bara ångade på hela den säsongen.

KOMMER MINNAS DET RESTEN AV LIVET

När vi kommer in på det avgörande målet som Mika Zibanejad gör så skiner Nordström upp.
— Jag satt på bänken, men var snabbt inne på isen (skratt). Den känslan finns faktiskt fortfarande färskt kvar i minnet. Det är också något jag kommer minnas ganska tydligt resten av livet.

Din lagkompis i Carolina, Victor Rask, var också med och vann JVM-guldet 2012, kan ni ha med er det in i årets VM-turnering som något positivt att stoppa i ryggsäcken?
— Nu har inte jag spelat med ”kronorna” någon gång så jag vet inte hur stor skillnad det kommer att vara. Om vi ska jämföra så var JVM en väldigt kort turnering precis som VM. Det skulle vara att vi just vunnit en kort turnering tidigare. Samtidigt är det ganska många år sedan nu.

Hur ofta tar du och Victor Rask upp JVM-guldet med Elias Lindholm, Eddie Läck och Klas Dahlbeck?
— Det händer väl inte så ofta. Kanske lite i början av förra säsongen då jag blev trejdad till Carolina. Det är väl mest Elias som är bitter över att han aldrig fick vinna, säger Joakim Nordström med ett leende och glimten i ögat.

SETT FRAM MOT DEBUTEN

Nu är det alltså dags för Carolina-forwarden att debutera i Tre Kronor, något han sett fram emot att få göra.
— Det betyder väldigt mycket. Att få spela i Tre Kronor är en dröm som jag har haft i princip under hela livet och karriären, att få representera sitt land. Det ska bli jättekul faktiskt.

Hur lång tid behövde du på dig för att tacka ja?
— Ingen alls egentligen. Det var mer att jag ville se hur kroppen kändes och så vidare, men det var ett enkelt val. Jag ville spela och om vi inte skulle gå till slutspel så var det ett självklart val att tacka ja när dom frågade.

Och hur mår kroppen nu?
— Den känns bra faktiskt. Jag har fått hålla mig skadefri hela säsongen. Man har alltid några skavanker här och där, men jag tycker att det har känts väldigt bra hela säsongen.

Den här säsongen har Joakim Nordström svarat för sju mål och totalt 12 poäng på 82 matcher. Men framförallt har han fått mycket beröm för sitt uppoffrande spel. Bland annat säger Eddie Läck följande om honom:
— Jocke är kanske min absoluta favoritspelare där borta. Han är en kille man alltid kan lita på till 100 procent. Han jobbar, sliter, dödar utvisningar och allt det där. Han gör sitt jobb perfekt.

NÖJD MED SIN SÄSONG

Nordström själv är också nöjd med sin säsong.
— För egen del har det varit en jämnare säsong än den förra och jag tycker att jag prestationsmässigt höll en högre nivå i varje match. Jag hade inte dom här höga topparna i ena matchen och djupa dalarna i matchen dagen efter.
— Sedan spelade jag inte lika mycket som förra säsongen, men när jag var på isen bidrog jag oavsett om jag spelade i fjärdekedja, om jag bara var in och spelade boxplay eller spelade i någon av toppkedjorna. Jag tycker att jag alltid hittade något sätt att bidra på.
— Jag måste ändå tycka att jag gjorde en okej säsong även om det inte gick väldigt bra för laget och inte gick till slutspel, vilket var en stor besvikelse. Samtidigt har det varit tufft eftersom vår division var väldigt bra den här säsongen.

Hur skulle du beskriva din roll i Carolina?
— Den har skiftat lite beroende på vem jag har spelat med. Jag har aldrig haft några problem med att spela i fjärdekedjan om det är vad coachen vill att jag ska göra. Jag försöker att gå ut och göra det jag kan varje dag för att hjälpa laget att vinna.
– Jag ser ingen prestige i om jag spelar i andra, tredje eller fjärde. Det är mer att jag vill vinna och då försöker jag göra vad jag kan.

Är det stor skillnad för dig personligen i Carolina jämfört med i Chicago som du lämnade för två säsonger sedan?
— Ja, i alla fall om man ser på laguppställningen i Chicago. Konkurrensen där var otrolig. Sista året jag var där så var det All star spelare och framtida ”Hall of famers” i hela laguppställningen.

HYLLAR LAGSAMMANHÅLLNINGEN

Att Joakim Nordström trivs i Carolina råder det inget tvivel om, både på och vid sidan av isen.
— Vi var 10-11 stycken från laget som bodde i samma byggnader. Det var faktiskt riktigt kul. Jag tycker att lagsammanhållningen den här och förra säsongen har varit riktigt bra. Det var alltid kul att komma till rinken och när jag kom hem så hade jag polarna bara någon dörr bort i korridoren.
— Alla vi är i ungefär samma ålder och många av oss är under våra första år i NHL. Att då få gå igenom och göra samma resa tillsammans är riktigt kul.

DSC_0853

”Taco-Eddie” Foto: Ronnie Rönnkvist

Givetvis spelar Joakim Nordström golf vid sidan av hockey, men borta i Carolina är även en rospigg från Norrtälje en som skapar trivsel omkring sig.
— Vädret brukar vara väldigt bra där så har man tid och energi så går det alltid att gå ut och spela golf. Det brukar inte bli 18-hålsrundor, men nio hål kan man klämma in ibland.
— Annars brukar Eddie hålla i Taco-middagar för oss svenskar. Han lagar Tacos och någon annan en hallonpaj eller något. Sedan brukar vi spela Fifa två mot två efter det. Vi brukar även spela lite olika brädspel, Monopol, Fia med knuff och lite sådana grejer.

Taco-Eddie?
— Han är ju sponsrad och gör reklam för någon restaurang där så jag tror han är okej med det namnet, säger Joakim Nordström med ett leende.

Hur är annars Raleigh som hockeystad?
— Hockey är inte direkt största sporten där. Collegebasketen är överlägset störst och tilldrar sig det största intresset från invånarna i stan. Sedan är Amerikanska collegefotbollen rätt stort.
— Det var ändå ett större intresse kring laget den här säsongen jämfört med den förra. Jag hoppas dom bygger vidare på det och hypar laget ännu mer nästa säsong. Om vi kollar på publiksiffrorna så hade vi halvfullt under större delen av säsongen, vilket är lite tråkigt. Man vill ju spela inför fullsatta läktare.
— Jag tycker ändå att vi har en bra kärna av supportrar. Det är runt 7-8 000 som är väldigt trogna, kommer till varje match och är högljudda. Dom stöttar verkligen i både medgång och motgång. Dom fansen är vi väldigt stolta över.

Hur mycket hinner du med att följa dina bröder Dennis i Huddinge och Jimmy i Tyresö under säsongen?
— Rätt mycket ändå. Jag har givetvis inte kunnat se så många matcher, men jag såg Tyresö/Hanvikens sista match över internet. Annars blir det att jag följer via ”statsen” på Swehockey eller får textmeddelanden från morsan, farsan eller någon kompis som är där och kollar.
— Det har varit en rolig säsong för båda brorsorna. Tyresö/Hanviken gick upp och Huddinge var också med och kvalade uppåt. Dessutom gick det bra för båda två.

Har ni mycket kontakt med varandra under säsongen?
— Jag pratar dagligen med brorsorna, mamma, pappa och polarna. Det är kanske är min största hobby utanför rinken (skratt). Det tar väldigt mycket tid att sitta på face-time samtidigt som det är väldigt roligt.