Martin ThörnbergFoto: Bildbyrån

Det är två lag med fin historia men med få framträdanden i finaler de senaste åren som gör upp om SM-guldet i år. Trots sina SM-guld var det ett tag sedan Brynäs eller HV71 ens tog sig förbi kvartsfinalerna. En som däremot är van vid att spela finaler är HVs MartinThörnberg. Årets final blir hans åttonde framträdande i en final.
— Jag har fått frågan tidigare och jag vet inte om det spelar någon roll, säger han när Hockeysverige.se snackar med honom om just finalrutinen.

SM-slutspelet är inne på slutspurten och inför säsongen var det nog inte många som hade tippat att HV71 och Brynäs skulle ställas mot varandra när det var dags för final. Brynäs hade inte varit i final sedan guldet 2012 och för HV71 var det första gången sedan 2010 som klubben ens tog sig förbi kvartsfinalerna. En person som däremot är van vid att spela finaler är HV71s forward Martin Thörnberg. I och med den här säsongens finalframträdande gör den HV-fostrade 33-åringen sin femte SM-final, samtliga med HV71. Förutom det har han dessutom varit i final med Lev Praha i Gagarin Cup i Ryssland och spelat två VM-finaler med Tre Kronor.

HV71 har också fler spelare än Brynäs i laget som varit med och vunnit SM-guld tidigare. Att det skulle spela någon roll tror däremot Thörnberg inte.
— Jag vet inte om man har något fördel av att ha spelat många finaler. Det handlar om detaljer och att hålla sig till sin spelidé. Det är så man vinner matcher, säger Martin Thörnberg i en intervju med Hockeysverige.se.

Att han som en av de mest rutinerade i laget skulle ta på sig extra ansvar över de mindre rutinerade är inte heller något som Thörnberg känner igen sig i.
— Det är många i laget som kan ta tag i det och bidra med allt möjligt. Jag försöker bara göra mitt jobb, det jag kan. Sen är det klart att jag pushar på övriga spelare i laget, säger han.

Inför tredje finalmatchen stod Martin Thörnberg på fem mål och två assist på fem matcher mot Brynäs den här säsongen. Med det är han den spelare som gjort flest poäng lagen emellan den här säsongen. Att han har så lätt för Brynäs är inget han tänkt på och vet heller inte vad det beror på.
— Jag försöker prestera mitt bästa varje match oavsett motstånd. Sen vet jag inte varför det blir så, det kanske är tillfälligheter.

Den tredje finalmatchen slutade 4-3 till Brynäs efter mål i förlängning av Tomas Zaborsky. I och med det leder Brynäs med 2-1 i matcher och HV71 är piskade att vinna minst en bortamatch för att kunna ta hem SM-titeln. Något som laget inte lyckats göra på hela säsongen.
— Var och en måste gå till sig själv och göra sitt yttersta för att prestera, säger Martin Thörnberg som satte 3-3 pucken och nu står på fyra mål på tre matcher i finalen.