170211 Sveriges mŒlvakt Adam hman under matchen mellan Sverige U18 och Finland U18 den 11 februari 2017 i Sundsvall. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRN / kod NJ / 74208 …
Nyheter

Bittert slut för Småkronorna – målvaktens storspel räckte inte: ”Lider enormt med killarna”

Sverige var ytterst nära att besegra USA för första gången på väldigt länge i U18-VM. Men med 21 sekunder kvar innan straffar skulle ta vid avgjorde USA tillställningen när de överlistade en storspelande svensk målvakt.
— Jag lider så enormt med killarna, sa förbundskaptenen Torgny Bendelin till C More efter matchen.

USA fick chansen i powerplay efter åtta minuters spel. Sverige stod upp bra och skapade till och med en farlighet framåt. Strax efter Sverige blivit fulltaliga ringde det bakom Adam Åhman i den svenska målburen när hans försvarare tappat markeringen i egen zon. Målskytt Michael Pastujov.
— Jag tycker vi kommer ut bra, men tappar lite i slutet, summerade Isac Lundeström den första perioden i en intervju med C More.
— 1-0 är lite i underkant, sa Sveriges assisterande förbundskapten Niclas Hävelid.

Sverige kvitterade omgående i den andra perioden genom Jacob Olofsson men USA återtog ledningen sex minuter senare när Max Gildon direksköt i powerplay.
Just spelformen powerplay var något som inte funkade för Sverige under den andra perioden, men i den tredje fick de utdelning när Fabian Zetterlund från dålig vinkel fick in en puck bakom Dylan St.Cyr i det amerikanska målet.

En stund senare kunde Sverige för första gången i matchen ta ledningen när Marcus Sylvegård nätade efter att Sverige satt press i offensiv zon.
Men USA svarade snabbt genom Quinton Hughes och trots att bägge lagen fick varsitt läge i numerärt överläge innan visslan ljöd för 60 minuter gick matchen till förlängning.

I förlängningen skapade USA de hetaste målchanserna, men Adam Åhman gjorde några kvalificerade räddningar och höll kvar sitt lag i matchen. Men med 21 sekunder kvar av övertiden gick det inte längre. Sean Dhooghe kunde sätta pucken bakom en chanslös Adam Åhman som stod för 40 räddningar.
— Jag tycker det är en bra hockeymatch. Våra killar gör en bra insats. Jag är besviken, tycker vi fegade litegrann i overtime, inledde Torgny Bendelin sin summering av matchen.
— Det är så jättesmå marginaler. Jag tänkte inte ta något om straffarna, men när det var 30 sekunder kvar kollade jag i mitt block och sen avgör de tio sekunder senare.
— Jag lider så enormt med killarna. Vi har satsat hårt för att gå till final och grabbarna har jobbat hårt för det här, sa en mycket besviken förbundskapten.

Sverige möter Ryssland imorgon i en kamp om bronset medan USA går upp mot regerande världsmästarna Finland i finalen.
— Vi går för medalj imorgon, säger Torgny Bendelin.