160831 Fršlundas sportchef Fredrik Sjšstršm under trŠningsmatchen i ishockey mellan Fršlunda och FŠrjestad den 31 augusti 2016 i Stenungsund. Foto: Daniel Stiller / BildbyrŒn / kod DS / 59044 …
SHL

Sportchefen om de som lämnar: ”Jag har förståelse för att folk har synpunkter”

ANNONS

Frölundas säsong tog slut i den sjunde och avgörande semifinalen mot Brynäs. Sportchefen Fredrik Sjöström säger att det är dubbla känslor när det kommer till att summera 2016/2017 som också innehöll ett CHL-guld.
— Jag tror att det är två olika känslor. En är resultat och en är hur vi presterat, berättar han i en intervju med hockeysverige.se.
Han berättar också hur tankarna går runt nästa säsongs trupp och beslutet att låta vissa spelare lämna.

I tisdags meddelade Frölunda att hela elva spelare från den nyligen avslutade säsongens trupp lämnar klubben. Vissa lämnade självmant, medan andra fick beskedet att de inte fick vara kvar.
— Jag kommer inte gå in på detaljer om enskilda spelare. Vissa ville vi behålla och i andra fall valde vi att gå vidare. Så är det alltid och det finns olika anledningar till det. Men jag kommer inte sitta här och kommentera enskilda spelare, det är mellan oss och dem, säger Fredrik Sjöström bestämt till hockeysverige.se.
— Från mitt och klubbens håll vill vi ha ett så bra lag som möjligt nästa år och vi tar beslut för klubbens bästa helt enkelt. Ibland är det konkurrens om positioner och ibland är det ekonomi som fäller avgörandet på vissa spelare om man förlänger eller inte förlänger.

HAR FÖRSTÅELSE FÖR FOLKS SYNPUNKTER

De elva som offentliggjordes av Frölunda i tisdags är Nicklas Lasu, Henrik Tömmernes, Johan Sundström, Patrik Carlsson, Robin Figren, Jacob Larsson, Dan Bakala, Alexander Younan, Erik Nyström, Anton Karlsson och Fredrik Bergvik. Sedan dess har Christoffer Ehn skrivit NHL-kontrakt och Kristian Vesalainen kopplats ihop med HPK i Finland.
Vissa spelare var, utifrån sett, väntade att lämna Frölunda, medan andra var mer oväntade. Fredrik Sjöström är återigen mycket noga med att poängtera att han inte uttalar sig om enskilda spelare, utan generellt om samtliga som lämnar.
— Jag kan förstå att ni journalister undrar, jag vet att fans har synpunkter också: ”Varför gör ni inte si och varför gör ni inte så”. Det finns inte bara en enkel anledning utan det är ganska komplext. Sen har man ju ett pussel som ska läggas och jag får inte heller allt jag vill ha. Man har ju vissa ramar att hålla sig inom.
— Jag har förståelse för att folk har synpunkter, alla tycker olika. Vissa tycker att det är bra att någon försvinner och vissa tycker att det är hemskt. Det har vi full förståelse för och vi respekterar allas känslor. Jag tror att Frölunda berör, speciellt i Göteborg, och det är mycket känslor omkring. Folk har sina favoriter bland spelare och så vidare. Det är inga enkla beslut men vi gör ju det som vi tror är bäst för Frölunda givetvis. Det är grundtanken.

Kan det vara för många bärande spelare som försvinner?
— Det får vi ju se sen till hösten, säger sportchefen och skrattar.
— Det är klart att vi tappar jättebra spelare, det är inget snack om saken. Det är klart att det är tufft, men likväl gjorde vi ju det förra året också. Det är ju så det är, det har vi sett på Skellefteå åren innan där de också blivit av med många fruktansvärt bra spelare.
— På ett sätt kan man vända på myntet och säga att det är roligt att våra spelare är attraktiva för andra ligor. Våra spelare har gjort det väldigt bra och det måste man ge dem cred för. Sen är det klart att vi har försökt att behålla spelare, men ibland går det inte. SHL är inte högst upp i näringskedjan och ibland kommer det till kronor och ören också och då är inte vi starkast, konstaterar sportchefen på sin klingande göteborgska.

DUBBLA KÄNSLOR

Frölunda vann CHL för andra säsongen i rad och åkte ut i semifinal mot Brynäs. Ett starkt resultat och Fredrik Sjöström berättar om dubbla känslor.
— Jag tror att det är två olika känslor. En är resultat och en är hur vi presterat.. Det är ingen skam att åka ut i en sjunde avgörande semifinal, det tror jag ingen tycker. Sen känner vi själva att det var jävligt surt att vi åkte ut. Vi är besvikna att vi inte tog oss till final, så enkelt är det. Men får man zooma ut om ett tag så kan man ju inte säga att det är kasst att åka ut i en semi mot ett väldigt bra Brynäs, det tycker jag bli konstigt, säger han och skrattar.

Frölundas trupp går på semester nu innan man återsamlas om ett par veckor för att dra igång försäsongen. Under veckan har sportchefen Fredrik Sjöström haft möte med alla spelare och ledare för att utvärdera säsongen.
— Det är ett jobb att stänga säsongen, men ett väldigt viktigt jobb att göra för att vi ska kunna ta kliv till nästa år.
Hur ligger ni till i processen med nästa års lagbygge?
— Vi ligger ganska långt fram truppmässigt. Men vi är inte riktigt klara än. Sen är ju NHL en faktor också, vi har många unga duktiga spelare, säger han och nämner Christoffer Ehn som skrev på för Detroit under gårdagen.
— Det är mycket möjligt att vi kommer ha någon till som kommer bli sajnad. Där är det alltid svårt att veta helt hundra.

151113 Fršlundas Ryan Lasch under en ishockeymatch i SHL mellan Fršlunda och DjurgŒrden den 13 november 2015 i Gšteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRN / Cop 89

Ryan Lasch senast det begav sig i Frölundatröjan. Foto: Bildbyrån.

Ryan Lasch och Johan Mattsson är klara övergångar till Frölunda till nästa säsong. Men det finns många fler spelare som ryktas in till Göteborgarna, bland annat HV71:s Adam Almquist och Lias Andersson, samt Max Friberg från AHL och bröderna Pathrik och Ponthus Westerholm från Brynäs.
— Jag kommer inte uttala mig om några framtida värvningar idag. Målet är att ha ett slagkraftigt lag nästa år. Men det är en ny resa som ska påbörjas med många spelare ut och många spelare in, så vi har mycket jobb framför oss.
— Vi behåller största delen av vår backbesättning till skillnad mot förra året när det bara var två kvar. Nu är det bra mycket mer namn som är kvar till nästa år. Det känns väldigt bra.
— Vi är väldigt glada för de vi har kvar på forwardssidan och nu med adderingen av Ryan också så… Men det är framåt vi behöver fylla på och en back till ska in.

Fredrik Sjöström vill inte uttala sig om målsättningar för klubben till nästa säsong, men säger ändå:
— Vi har ett uppdrag från styrelsen att vi ställer upp i CHL och SHL för att vinna. Sen är det upp till spelare, ledare och mig, som tillsammans med Roger (Rönnberg) och Christian (Lechtaler) bygger ett lag, att vi ska ge oss själva möjligheten att vara där uppe.
— Målet är att försöka vinna det vi ställer upp i i tävlingssammanhang. Sen att säga exakt… just nu är truppen till nästa säsong en pappersprodukt och vi har mycket jobb framför oss. Det blir konstigt att prata målsättningar just nu, det får man ta lite längre fram. Kraven och målen vi har på varandra är ganska tydliga, avslutar Fredrik Sjöström.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL