Christoffer Persson.
SHL

”Eller så skiter man i att njuta och bara kör, så får man njuta efteråt i stället”

ANNONS

Ratad av Frölunda efter SM-guldet i fjol, men nu framme vid en ny möjlighet att kunna titulera sig svensk mästare. HV71:s backbjässe Christoffer Persson har ett enkelt segerrecept att dela med sig av inför lördagens avgörande final mot Brynäs:
– Ner med axlarna och försöka njuta, eller så skiter man i att njuta och bara kör, så får man njuta efteråt i stället, säger han till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)
– Vi har varit uträknade två gånger i den här serien och lyckats komma tillbaka. Att spela en sjunde och avgörande i Kinnarps Arena är en jäkla bonus.
Adrenalinet efter segern i match sex har inte lämnat Christoffer Perssons stora kropp. Orden bubblar ur det vildvuxna skägget på den gladlynte göteborgare där han håller hov utanför HV71:s omklädningsrum.
– Vi var förhandsfavoriten tills Brynäs vann två raka emot oss. Då låg bollen plötsligt i deras händer. Inför den här matchen var det bara de som skulle vinna, de som skulle hålla guldfest här. Det skrevs att vårt powerplay var dåligt och allt sånt där. Men nu blir det en sjunde match och det är för jädra gôtt!

32-åringen vann SM-guld med Frölunda i fjol efter 4–1 i matcher mot Skellefteå i finalserien. Att hans erfarenheter därifrån skulle kunna hjälpa HV71 i dagens drama är Christoffer Persson tveksam till. I stället menar han att det är det han och lagkamraterna har byggt upp gemensamt under hela säsongen som ska bidra till att ge HV en extra knuff när allt ställs på sin spets i eftermiddag.
– Vi har tävlat mot varandra på varenda träning, vi har gjort det tufft för varandra och det kommer att ge utdelning i slutändan, säger han.
– Det spelar ingen roll om benen känns trötta, om det gör ont eller om huvudet känns tungt. Vi är vana att köra hårt varje gång vi sätter på oss hockeygrejerna och det är något som vi i laget gått samman kring, att tävlingsstoltheten måste upp om vi ska gå hela vägen. Det är därför vi får spela en sjunde och avgörande match nu.

Hittills i SM-finalspelet har inte hemmaplan varit någon större fördel. Både HV och Brynäs har vunnit två av tre matcher i serien på bortais. Christoffer Persson tror att det finns en rimlig anledning till det.
– Man tror kanske att det ska gå lite lättare på hemmaplan, men kanske går det snarare lite lättare att spela ett bortaspel i en finalserie när man vet att det andra laget vill styra. Har man då som inställning redan innan matchen att man ska satsa på försvarsspel och lyckas kontra in några puckar, då vinner man matcherna.


Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

”EN MERIT I SIG ATT GÅ FRÅN ETT TOPPLAG TILL ETT ANNAT”

Den storvuxne backen tog den långa vägen till SHL via sex säsonger i Hockeyallsvenskan med Växjö och Rögle innan han 2011 debuterade för Frölunda i högsta ligan, 26 år gammal. Han blev Frölunda trogen i fem säsonger innan han efter guldet i fjol tvingades bort. Men han vill inte prata om revansch när han nu står här, med möjligheten att bli guldmedaljör igen samtidigt som ex-klubbens säsong tagit slut i semifinalsspelet.
– Det är mer att man vill visa att man är en duktig hockeyspelare, att man spelar i toppen i SHL. Det är en merit i sig att gå från det ena topplaget till det andra, säger Persson utan minsta spår av bitterhet i rösten.
– Jag är otroligt nöjd med min tid i Frölunda. Att de sedan ville satsa på andra gubbar och inte behålla mig det är helt fine för mig. Det är en resa de ville göra och då är det bara att gilla läget. Att få komma till ett annat lag som slåss om guldmedaljen känns fantastiskt. Det är jätteroligt att HV ser mig som en spelare de vill satsa på.  

Och nu har du chansen att vinna andra guldet på rad…
– Det är speciellt och hade givetvis varit otroligt skoj att få göra det. Otroligt häftigt. Men än så länge har jag ingenting, absolut ingenting.

Vad är ditt bästa minne från i fjol?
– Vinna är alltid roligt. CHL var riktigt kul, men SM-guldet är något man inte kan föreställa sig om man inte har vunnit det. Man berör så många fler människor än man kan tänka sig. När man står där och ser hur många människor som har lagt ned sin själ och tid på att följa och stötta ditt lag i både med- och motgång… Att då kunna få ge det tillbaka till en stad och fansen genom att vinna, det är svårt att beskriva den känslan.
– Det är sådana känslor man får förmedla till grabbarna. Ger man inte hundra procent och tar chansen är det inte säkert att den kommer tillbaka, för det är inte ofta man får ihop sådana här lag. Det tog tio år för Frölunda och det har tagit sju-åtta år för HV och då gäller det att ta vara på den möjligheten, för det är så många pusselbitar som ska gå ihop för att man ska få vara med om en SM-final. Då gäller det fan att ta den och inte lämna någonting vid sidan.

Vad blir viktigast i match sju?
– Försvarsspelet. Brynäs är otroligt bra på kontringar, det har man ju märkt. Sedan är det fan bara att köra. Ner med axlarna och försöka njuta, eller så skiter man i att njuta och bara kör, så får man njuta efteråt i stället. 

SKOGLUND: Att det aldrig går enkelt talar för HV i match sju

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL