Joel Eriksson Ek.
VM 2017

Över 70 matcher för fem olika lag – men Joel är fortfarande hungrig: ”En ära att representera Sverige”

ANNONS

Han har flugit kors och tvärs mellan Europa och Nordamerika hela säsongen och spelat över 70 tävlingsmatcher för fem olika lag. Men trots en smått kaosartad säsong är Joel Eriksson Ek hungrig efter mer. Tre Kronors yngsta spelare tvekade aldrig när han erbjöds en plats i VM-truppen.
– Vi har ett väldigt bra lag samtidigt som det är en ära att få representera Sverige. Det gjorde att det var ett givet val för mig, säger Eriksson Ek till hockeysverige.se.

BROMMA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Joel Eriksson Ek, 20, har haft en väldigt speciell säsong. Den inleddes i augusti med juniorlandslagsmatcher och CHL-spel med Färjestad, fortsatte med spel i Nordamerika och NHL-debut för Minnesota, sedan tillbaka till Sverige och SHL-spel med Färjestad innan han återvände till Minnesota strax innan slutspelet.

Däremellan har han dessutom hunnit med att vara lagkapten för Juniorkronorna på JVM och spelat för Tre Kronor. Lägg därtill att hans säsong ännu inte är avslutad eftersom han valt att tacka ja till VM-spel i Köln.
– Det har varit en lärorik säsong där jag har fått se och uppleva olika ställen, men även många olika spelsystem och sådana grejer. Saker jag har fått lära mig från olika spelare och som jag har kunnat snappa upp. Jag har ju bara varit i Färjestad innan den här säsongen så jag har fått lära mig väldigt mycket nytt, säger Joel Eriksson Ek med ett leende när vi får en intervju med honom på ett hotell alldeles intill Bromma Flygplats där Tre Kronors plan strax ska lyfta mot Hockey-VM i Tyskland.

Hur har den här omställningen varit att hoppa mellan ligorna?
– Jag har inte försökt tänka så mycket utan nästan bara leva dag för dag. Det har svängt mycket, var jag har varit och var jag spelat, så jag har bara försökt göra det bästa av dagen och vara bättre dagen efter.

Trots att Joel Eriksson Ek hattat fram och tillbaka mellan Färjestad och Minnesota har han kommit in bra i det sociala livet borta i USA.
– Ja, absolut. Svenskarna som är där borta i USA, (Jonas) Brodin och (Christian) Folin, har tagit hand om mig jättebra. Jag är oerhört glad att dom var där när jag kom dit. Dom har hjälpt mig mycket, vilket jag är väldigt tacksam för.
– Jag och ”Brodde” är dessutom från samma stad (Karlstad) och har växt upp med samma grejer runt omkring oss. Klart att det också har hjälpt mig ganska mycket.
– Sedan har jag bott på hotell då jag varit där borta och det har fungerat bra. Det är mest, äta, sova, träna så det blir inte så mycket tid för annat. Det är bara att försöka göra det bästa hela tiden, men absolut, vissa dagar är lite svårare än andra men det har funkat bra.

”HAN KOMMER BLI EN STOR SPELARE HOS OSS”

Brodin säger att han snabbt imponerades av Eriksson Ek, både på och utanför isen.
– Jag har alltid vetat vem Joel var, men jag har aldrig känt honom förrän han kom till Minnesota. Det var först då vi lärde känna varandra. Som kille är han grymt schysst och snäll. På isen är han stark, har bra skott och har varit grym i Minnesota när han har varit där. Han kommer att bli en stor spelare hos oss, förutspår backen som också finns på plats i Köln för att spela VM.

23-åringen gjorde samma typ av resa själv när han slog sig in i NHL som junior. Därför kan han relatera till Eriksson Ek den här säsongen.
– Jag kände igen mig i hans situation eftersom jag gick igenom samma sak själv. Jag blev också draftad tidigt, kom in snabbt och i början är man ju tystlåten och försöker bara lyssna och lära. Jag tycker ändå att han kom in på ett grymt bra sätt. Det var inget snack, han gjorde mål i första matchen och gjorde mycket poäng i de första nio matcherna innan han åkte hem. Det var häftigt att se, säger Brodin.

”KÄNNER MIG OERHÖRT GLAD ÖVER ATT VARA HÄR”

Joel Eriksson Ek har under den gångna säsongen spelat över 70 tävlingsmatcher i NHL, SHL, AHL, JVM och A-landslaget, men han känner sig ändå inte speciellt sliten i kroppen inför VM.
– Just nu känns det bra. Jag försöker bara fortsätta och inte tänka så mycket på det för då tror jag att jag skulle känna mig ganska trött, alltså när jag väl känner att säsongen är slut.
– Nu känner jag mig oerhört glad över att vara här och känner att jag är full av energi för det som komma skall.

Har det varit tufft mentalt under säsongen med allt resande?
– Nej, och det handlar väl om det jag var inne lite på tidigare, att jag försöker fortsätta trumma på och inte slå sig till ro.

Det var Johan Garpenlöv som kallade Joel Eriksson Ek till VM och när det samtalet kom var svaret givet hos den 20-åriga värmlänningen.
– Han ringde mig i USA och nej, det fanns ingen tvekan alls.

Vad var det som lockade?
– Dels att det var VM, men också att vi har ett väldigt bra lag samtidigt som det är en ära att få representera Sverige. Det gjorde att det var ett givet val för mig att tacka ja.

Vilka förväntningar har du på årets turnering?
– Jag vill att vi ska bli bättre för varje match som går. Förhoppningsvis kommer vi göra vår bästa match sist i turneringen. Det är bara bra lag med. Det finns inga dåliga lag länge i VM. Varje match kommer bli en tuff så det gäller för oss att spela så bra som möjligt samtidigt som det finns en väldigt bra kapacitet i gruppen vi har här.

Se VM på C More – två veckor gratis

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch