Viktor Fasth.
VM 2017

Ett Fasth grepp om förstaspaden: ”Har producerat på den här nivån”

ANNONS

Vilken målvakt skulle få den symboliska första starten i VM-premiären, var en av frågorna som bollades inför mötet med Ryssland. Valet föll för Viktor Fasth och hans rutin. Trots strafförlusten gjorde han ingen besviken.
– Vi vet att han kan producera på den här nivån och jag tycker att han gör det fullt ut i dag också, säger förbundskapten Rikard Grönborg till hockeysverige.se.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Eddie Läck fick de två första starterna i förra veckans Carlson Hockey Games. Men när det var dags för VM-premiär mot Ryssland i dag valde landslagsledningen att satsa på rutinerade Viktor Fasth, som kliver in i sin fjärde VM-turnering med kronorna på bröstet.

34-åringen tvingades lämna isen som förlorare efter att Ryssland vänt 0–1-underläget från första perioden och vunnit med 2–1 efter att Artemij Panarin avgjort i straffläggningen. Men han lämnade ett väldigt positivt gensvar och höll framför allt kvar Tre Kronor i matchen när Ryssland dominerade spelet i tredje perioden och vann skotten med 14–3.
– Det är surt att förlora så här. Jag tycker att vi dominerar stora delar av matchen, så det är synd. Men det är straffar så det kan gå åt vilket håll som helst. Jag tycker att vi spelar otroligt bra och det är något vi måste ta med oss till nästa match, säger den nyblivne Växjö Lakers-målvakten som sin vana trogen inte var intresserad av att prisa sin egen insats.
– Vi förlorar och då kan man inte vara nöjd. Vi jobbar vidare…

”FÖRVÅNANSVÄRT BRA MED PUCKEN”

Förbundskapten Rikard Grönborg var desto mer givmild när det kom till beröm. Han förklarar valet av Fasth framför Läck med att hans rutin vägde tyngst i beslutsprocessen.
– Vi känner att han har mest erfarenhet av målvakterna vi har. Han har producerat på den här nivån under en längre tid. Vi vet att han kan göra det och jag tycker att han gör det fullt ut i dag också.

John Klingberg var också imponerad. Efter att inte ha sett Fasth spela på länge var det en liten uppenbarelse för backen att ha honom i sitt lag.
– Jag visste att han var bra, men jag som back blev imponerad av hur förvånansvärt bra han var med pucken när jag kom ned för att hämta den. Det förenklar enormt för oss backar och är väldigt positivt, säger Klingberg.

Grönborg säger att han och coacherna ännu inte tagit beslut om Fasth kommer att stå mot Tyskland redan under lördagen, eller om det blir Läck som får möjligheten. Under alla omständigheter tror Fasth att det blir en intressant match mot värdnationen.
– Det kommer att vara utsålt med en fantastisk atmosfär. Vi måste göra ännu bättre ifrån oss för att vinna.

Se VM på C More – två veckor gratis

”Det sa bara boom där på högerkanten”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Poland - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM