SEGERSKYTT. Artemij Panarin avgjorde för Ryssland mot Sverige.
VM 2017

Panarin sänkte Tre Kronor i VM-premiären

Ryssland besegrade Sverige med 2–1 efter straffar i VM-premiären. Artemij Panarin blev stor matchvinnare när han i straffläggning klev fram och avgjorde för sitt Ryssland.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
VM 2017 är igång! Eller ska vi säga VM-festen? Det var lapp på luckan i LaxNess Arena (18537 åskådare) när premiären mellan Sverige och Ryssland gick av stapeln i Köln under fredagskvällen. Dessutom mycket bra drag på läktaren med många blågula fans på plats för att stötta Tre Kronor. Det var även en mycket viktig match när gruppens favoriter ställdes mot varandra. En match som Ryssland alltså vann med 2–1 efter straffar. Artemij Panarin blev stor matchvinnare för Ryssland när han i straffläggning klev fram och avgjorde med sitt straffmål.

Det var dock Sverige som började matchen bäst i en fartfylld första akt. Ryssland var dock en ramträff från att ta ledningen när man sköt i ribban bakom Viktor Fasth i Sveriges mål. Men i stället var det Elias Lindholm, till vardags i Carolina Hurricanes, som gav Tre Kronor ledningen med 1–0 efter 14.40. Victor Hedman slog en lång passning till Victor Rask som fördelade pucken vidare till Lindholm som inte gjorde något misstag från slottet i offensiv zon. Linus Omark drog på sig en utvisning med drygt två minuter av perioden och trots starka namn för Ryssland i powerplay klarade Sverige sig bra och hade ledningen med 1-0 i första pausen.

Tre Kronor inledde även andra perioden starkt och hade stundtals bra tryck i offensiv zon. Omark snurrade och Andrej Vasilevskij fick göra ett par svettiga räddningar när Sverige tryckte på för 2-0. Ryssland skapade också lägen tack vare en offensiv uppställning som inger respekt. När Victor Hedman efter drygt fyra minuter drog på sig en utvisning för slashing luktade det kvittering men Sverige visade upp ett uppoffrande spel i boxplay. Joakim Nordström var dessutom nära att på egen hand göra 2-0 för Sverige på en kontring.

Det kändes som att Ryssland mer och mer tog över i andra perioden men Viktor Fasth fortsatte att visa klass och höll sin nolla intakt. Istället var det Tre Kronors tur att få matchens första möjlighet i numerärt överläge efter drygt elva minuter. Utdelningen uteblev dock och det Svensk ledning med 1–0 även efter andra perioden. Skotten summerades till 16-13 i rysk favör.

Tredje perioden blev en riktig nagelbitare. Ryssland kunde efter knappt fyra minuter kvittera till 1-1 genom Sergei Andronov. Även Sverige fick ny fart efter målet och det hettade stundtals till mellan lagen. Matchen stod minst sagt och vägde efter kvitteringsmålet. Även om Ryssland kändes hetast på slutet höll Viktor Fasth tätt och matchen stod 1-1 efter tre perioder.

I en galen förlängning fanns stora ytor i tre mot tre. Konstigt nog var det ingen som hittade rätt utan matchen fick avgöras på straffar. Där klev alltså Panarin fram och såg till att Ryssland tog hem segern och kopplar greppet om grupp A. Det kan visa sig bli mycket viktigt i ett kommande slutspel.

Sverige-Ryssland 1–2
(1–0, 0–0, 0–1, 0–0, 0–1)
Period ett: 14.40 1-0 Elias Lindholm assist Victor Rask, Victor Hedman, 17.14 utv. 2 min Linus Omark holding the stick
Skott: 10-9
Period två: 04.42 utv. 2 min Victor Hedman slashing, 11.18 utv. 2 min Ivan Provorov high sticking