DRÖMSPELARE. En Viktor Arvidsson eller Filip Forsberg skulle vara drömspelare för Johan Garpenlövs måltörstande Tre Kronor.
VM 2017

Sökes: Svenska målgörare till Tre Kronor – ”Har inte den där riktiga målskytten”

ANNONS

En backuppsättning i världsklass, men offensivt sett saknade Tre Kronor bett i VM-premiären mot Ryssland. Kanske finns lösningen på andra sidan Atlanten där flera intressanta målgörare fortfarande finns i spel.
– Så länge vi har platser öppna måste vi följa vad som händer därborta och vilka spelare som blir tillgängliga, säger assisterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är dagen efter strafförlusten mot Ryssland. Tre Kronor kör en matchvärmning i träningshallen ett par hundra meter från huvudarenan Lanxess Arena i Köln och det ligger en hel del fokus på avslut och kampmoment runt kassen. Det är en ganska naturlig konsekvens av hur VM-premiären artade sig.

Tre Kronor hade spelet i halva matchen, men lyckades aldrig få det där viktiga andra målet innan Ryssland slutligen fick sin kvittering i andra perioden. Chanser saknades framför allt inte i första perioden, men Elias Lindholm förblev den enda svenska målgöraren i matchen. Det highlightade en av de vanligast förekommande frågorna inför turneringen: vem ska göra målen?

William Nylander är den av spelarna i truppen som hade den målmässigt sett bästa säsongen med 22 fullträffar i NHL. Gabriel Landeskog sköt 18 medan Victor Rask och Victor Hedman svarade för 16 vardera. Helt okej siffror, men ingen av spelarna i fråga kan påstås vara en utpräglad målskytt. Att det är en sniper som Tre Kronor är i behov hymlar heller inte assisterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv med.
– Det är spets och målskytte, det är det vi saknar i det här laget. Vi har inte den där riktiga målskytten på forwardssidan i det här laget, konstaterar han.

”SPELARNA SOM GÖR MÅNGA MÅL ÄR SPELARNA VI BEHÖVER”

Ska Tre Kronor få in en målgörare i truppen krävs det att någon av storskyttarna som fortfarande finns kvar i Stanley Cup-slutspelet åker ur och blir tillgänglig. Filip Forsberg och Viktor Arvidsson från Nashville, eller Rickard Rakell och Jakob Silfverberg i Anaheim. Men det är spelare som är en seger från avancemang till konferenssemifinalerna snarare en sorti och potentiellt VM-spel. Allt den svenska lagledningen kan göra är att vänta och hoppas.
– Drömspelare? Alla spelare som är kvar därborta skulle gå in i det här laget och göra bra ifrån sig, men som jag varit inne på, spelarna som gör många mål är spelarna vi behöver, understryker Garpenlöv.
– Så länge vi har platser öppna måste vi följa vad som händer därborta och vilka spelare som blir tillgängliga. Sedan får vi se om det då blir spelare tillgängliga och om de passar in i vårt lagbygge eller inte.

Eftersom Tre Kronor ännu inte anmälts backparet Calle Rosén och Philip Holm eller forwardsduon Dennis Everberg och Mario Kempe till turneringen har man fyra platser att fylla.

Se VM på C More – två veckor gratis

FAKTA: NHL-SVENSKARNA I STANLEY CUP-SLUTSPELET

Anaheim (har 3–2 i matcher mot Edmonton)
Hampus Lindholm, b
Jakob Silfverberg, fw
Rickard Rakell, fw

Edmonton (ligger under med 2–3 i matcher mot Anaheim)
Adam Larsson, b
Oscar Klefbom, b
Anton Lander, c

N Y Rangers (har 2–2 i matcher mot Ottawa)
Henrik Lundqvist, mv
Jesper Fast, fw
Mika Zibanejad, c
Oscar Lindberg, c

Ottawa (har 2–2 i matcher mot N Y Rangers)
Erik Karlsson, b
Fredrik Claesson, b
Viktor Stålberg, fw

Nashville (har 3–2 i matcher mot St. Louis)
Mattias Ekholm, b
Viktor Arvidsson, fw
Filip Forsberg, fw
Calle Järnkrok, c

St. Louis (ligger under med 2–3 i matcher mot Nashville)
Carl Gunnarsson, b
Alexander Steen, fw
Magnus Pääjärvi, fw
Patrik Berglund, c

Pittsburgh (har 3–1 i matcher mot Washington)
Carl Hagelin, fw
Patric Hörnqvist, fw
Oskar Sundqvist, c

Washington (ligger under med 1–3 i matcher mot Pittsburgh)
Nicklas Bäckström, c
André Burakovsky, fw
Marcus Johansson, fw

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 28 april
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games