Pierre Engvall.
SHL

”HV71 är ju det lag som alla i Småland håller på”

ANNONS

Han var en framstående spelare i Mora IK under säsongen och var högst delaktig i klubbens avancemang till SHL. Trots det lämnar Pierre Engvall klubben och ska istället spela för HV71 nästa säsong.
— Det var egentligen inte ett svårt beslut. Jag måste tänka på mig själv och min egen utveckling i första hand, säger 20-åringen om klubbytet när Hockeysverige.se ringer upp honom för en intervju.

Efter att ha lämnat Småland när han bytte Troja/Ljungby mot Frölunda i junioråldern är han nu tillbaka igen efter att ha skrivit på för HV71 som han nu ska representera de kommande två åren. Något som Pierre ser fram emot.
— Ja det är ju som jag sa i pressmeddelandet att det ska bli skitkul att komma till HV71. Som smålänning har det ju varit något av en pojkdröm att få spela i HV71. Det är ju det lag som alla håller på i Småland känns det som och eftersom att jag kommer därifrån känns det riktigt spännande, säger han och tillägger:
— Sen känner jag nog ingen extra press över att HV71 är svenska mästare. Jag är nog istället extra stolt att komma till den klubb som vann SM-guld.

Följde du dem under slutspelet?
— Ja jag följde det så mycket som jag kunde. Jag tycker att HV spelar en rolig hockey med mycket fart och jag tror att det kommer att passa mig så det känns skitkul att få representera HV71 kommande säsong.

Pierre Engvall har tidigare gjort två matcher i SHL med Frölunda men han har aldrig tidigare fått chansen att spela en hel säsong i SHL. När han nu får chansen har han inga specifika mål uppsatta inför säsongen. Inte än i alla fall.
— Jag vet inte riktigt vad jag har för mål nästa säsong, det är nog för tidigt för att sätta några mål. Jag vet ju inte vilken roll jag kommer få eller vilka jag får spela med men jag vill såklart göra så bra ifrån mig som möjligt. Försöka få bra plats i laget och utvecklas och ta nästa steg. Försöka bli så bra som möjligt och göra bra ifrån mig helt enkelt. Sen vill jag ju vinna mycket, säger han och skrattar.

Den här säsongen har gått som på räls för både Mora och för Pierre själv. Mora gick snabbt upp i toppen av Hockeyallsvenskan och höll sig sedan kvar där under hela säsongen. Under kvalet till SHL flög man förbi BIK Karlskoga för att sedan ta sig förbi Leksand när klubben blev klar för SHL. För Pierre lossnade även målproduktionen och totalt blev det 26 mål och 24 assist på 59 matcher vilket var hans bästa poängmässiga säsong. Att säsongen flöt på bra är något som Pierre håller med om.
— Ska jag vara helt ärlig så var det en magisk säsong, riktigt speciell. Det var aldrig några nedgångar utan det har varit rakt hela vägen kan man säga. Vi kom ihop bra från början och vi hade en bra spelidé och bra sammanhållning. Alla gjorde sitt jobb, det man var bra på.

Hur kommer det sig då att du lämnade Mora?
— Jag kände att det var bäst för min utveckling med HV71. Deras sätt att spel känns som att det passar mig riktigt bra. HV var väldigt intresserade av mig och jag fick ett väldigt bra intryck när jag var där och hälsade på, både av Johan Hult och av Johan Lindbom. Så när agenten sa att de var intresserade kändes det rätt.

Var det ett tufft beslut att lämna Mora?
— Egentligen inte. Det är klart att det är lite tråkigt att lämna alla lagkompisar för vi hade haft en grym sammanhållning, men man måste tänka på sig själv också. För min utveckling var det här det bästa beslutet men det är klart att det var trist att lämna lagkompisarna.

När säsongen med Mora var slut fick Pierre även chansen att åka över pölen till Toronto för att spela med klubbens farmarlag Toronto Marlies. Trots att han ännu inte fått spela så mycket så ser Pierre det som en lärorik erfarenhet.
— Det är mycket som är nytt och det är lärorikt att få komma hit och prova på hur det är. Jag har ju inte spelat så mycket utan bara gjort en match hittills men man lär sig mycket och man får se hur allt fungerar här borta.

Pierre blev draftad av Toronto sommaren 2014. Toronto har därför ensamrätt på att skriva kontrakt med Pierre fyra år från det år han draftades. Toronto har därmed fram till nästa sommar på sig att skriva med Pierre innan han kan skriva på för vilken klubb som helst. Men trots att han nu är i Toronto har han ännu inte pratat med klubben om framtiden.
— Jag vet inte riktigt vad de säger än, jag kan tänka mig att vi kommer ta ett snack innan jag åker hem härifrån. Då får vi väl se vad de säger då, men gör jag det bra nästa säsong finns ju möjligheten.

Finns det några förhoppningar om ett NHL-kontrakt?

— Så klart vill man alltid få chansen att spela NHL och det är väl lite upp till mig också. Gör jag bra ifrån mig nästa säsong så finns väl alla möjligheter till ett kontrakt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL