ÅTERVÄNDER HEM. Viktor Fasth ser fram emot ”hemkomsten” till Växjö.
VM 2017

Viktor Fasth: ”Hjärtat klappar lite extra för Växjö” 

ANNONS

Just nu är han Tre Kronors förstamålvakt i VM. I höst är 34-åringen tillbaka i SHL. Viktor Fasth flyttar ”hem” efter fem säsonger med spel i NHL och KHL.
– Hjärtat klappar lite extra för Växjö, säger han till hockeysverige.se

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Viktor Fasth slog igenom stort under sina två säsonger i AIK mellan 2010 och 2012. Målvakten från Kalix hade efter tre år i allsvenskan med just Växjö Lakers tagit steget till SHL. I den svenska högstaligan satte han avtryck direkt. Insatserna i AIK-tröjan gav honom chansen i NHL, trots att han aldrig blivit draftad.

Anaheim såg potential i den svenska keepern och gav honom chansen 2012. Det blev även några framträdanden med Edmonton Oilers där han hade svårt att ta en tröja. I stället styrde han skutan till Ryssland, KHL och spel i CSKA Moskva under två år. Där har han agerat andramålvakt bakom Ilja Sorokin och gjort det med bravur. Fasth spelade drygt 40 matcher i CSKA och har ett snitt som är lägre än 1,7 insläppta mål per match. Så frågan är, varför flyttar han hem just nu?
– Det kändes rätt, säger Fasth.
– De sista två åren har vi varit i Ryssland och det har varit två år bra men samtidigt två otroligt tuffa år just familjemässigt. Vi känner väl att det kanske var läge att dra oss hemåt.

Den 1 maj gick Växjö ut med att Viktor Fasth är klar för klubben under tre nya år.
– Jag tycker SHL ser otroligt intressant ut. Jag har sett en hel del hockey nu i vinter här och jag ser verkligen fram emot att komma hem och spela.

Men det är inte enda anledningarna. Viktor Fasth har en speciell relation till Växjö Lakers. Klubben har precis som 34-åringen gjort en otrolig resa de senaste tio åren.
– Hjärtat klappar lite extra för Växjö. Jag hade tre jättebra år med Växjö när jag var där i Allsvenskan och spelade och det känns speciellt att komma tillbaka.

”OTROLIGT SPÄNNANDE ATT KOMMA HEM”

Det har som sagt hänt en del sedan 2010 när Fasth senaste spelade i Växjö. Klubben tog sig 2011 upp i SHL och 2015 vann man sensationellt SM-guld.
– Det är en väldigt ung förening och jag tycker dom har gjort det otroligt bra på sista tiden och etablerat sig som ett topplag i SHL. Det ska bli otroligt spännande att komma hem och vara en del av det.

Glädjen är ömsesidig. Även klubben är väldigt glada att Viktor Fasth är tillbaka.
– Viktor hade sitt lilla genombrott med oss i allsvenskan. Han har sedan dess haft ett antal genombrott till på i princip alla hockeyns nivåer. Det är i dag en målvakt av absolut högsta klass, sa sportchef Henrik Evertsson till klubbens hemsida.

Växjö Lakers har genomgått en förvandling. Men det finns faktiskt ett par spelare kvar i klubben sedan Fasth senaste sejour.
– Robert Rosén och Erik Josefsson. Det är väl i stort sett dom enda i dagsläget tror jag. Men sen så är det mycket folk runt omkring laget som jobbar kvar i föreningen fortfarande, så det är inte helt okända ansikten.

Hur viktigt var det att skriva ett längre kontrakt med Växjö? 
– Jag har ingen lust att flytta hem till Sverige och hoppa mellan klubbarna. Jag tyckte det var ett bra alternativ när det dök upp att skriva tre år så tyckte jag det kändes bra.


Fasth i Växjö-tröjan 2008. Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån

”JAG VAR INTE UTAN ANBUD”

Men Fasth saknade inte intresse från andra klubbar. Med tanke på hans insatser, kanske främst i CSKA Moskva de senaste två åren lär intresset ha varit stort, inte minst i SHL.
– Jag var inte utan anbud, så kan man säga, säger han hemlighetsfullt och ler.
– Men som jag sa, det här kändes som det bästa alternativet för mig och det mest spännande alternativet. Så det känns riktigt bra.

Målsättning är glasklar. Målvakten har SM-guld som det stora målet.
– Det är det vi tävlar om, så det är det man vill vinna.

Men innan det nya äventyret i Växjö startar ska Viktor Fasth spela klart VM med Tre Kronor. 2011 blev han utsedd till hela turneringens bästa målvakt och vann ett VM-silver. Förhoppningsvis kan det bli än ännu ädlare valör på medaljen den här gången.
– Att få vara här och göra sitt fjärde VM, det trodde jag nog inte för sex-sju år sedan. Det är en otrolig ära och någonting man har drömt om ända sedan man var liten.

Se VM på C More – två veckor gratis

Elias Lindholm: ”Jag trodde att VM var över”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL