VIDARE. Pittsburgh Penguins säsong lever vidare. Detta tack vare Marc-André Fleurys storspel, enligt Sidney Crosby.
Washington

På väg att bli dumpad – i natt förde han Penguins vidare: ”Skulle inte vara här utan honom”

ANNONS

Washington Capitals stupade igen. Trots att man gick från 1–3 till 3–3 i matcher och hade hemmaplansfördel i match sju fick Stanley Cup-favoriten se sig utslaget av Pittsburgh Penguins. Det såg Marc-André Fleury till. Målvakten som nästan blev dumpad av Pittsburgh inför trade deadline blev nattens stora hjälte.
– Vi skulle inte vara här om inte han spelade som han har gjort, säger Sidney Crosby om Fleury efter 2–0-segern i nattens match sju.

Nej, det var inte Washington Capitals tur den här gången heller. Nicklas Bäckström, Marcus Johansson, André Burakovsky och deras lagkamrater klarade inte av att utnyttja hemmaplansfördelen till sin fördel. I nattens sjunde och avgörande match mot Pittsburgh Penguins hemma i Verizon Center blev det stryk med 0–2 mot de regerande Stanley Cup-mästarna.

Stor matchvinnare för Penguins blev målvakten Marc-André Fleury. 32-åringen stoppade samtliga 29 skott och blev tungan på vågen i en matchserie som såg ut att vara på väg att glida laget ur händerna.
– Vi skulle inte vara i den här positionen att vi har gått vidare om inte han spelade som han har gjort, säger lagkaptenen Sidney Crosby till Canadian Press.
– Det fanns tillfällen när de tryckte tillbaka oss genom matcherna och han svarade för viktiga räddningar som höll oss kvar i matcherna och tillät oss att behålla tålamodet. Han var enorm för oss hela slutspelet.

Fleurys säsong är på många sätt en speciell historia. Veteranen var med och ledde Penguins till sin Stanley Cup-seger 2009 och hade en av karriärens bästa säsonger i fjol, när han olyckligt blev skadad alldeles innan slutspelet. En hjärnskakning tvingade honom att stå tillbaka för unge Matt Murray.

TUNGT FACIT FÖR WASHINGTON UNDER OVETJKIN-ERAN

Ynglingen kom in och storspelade som rookie och tillät aldrig Fleury att få tillbaka förstaspaden när laget tog hem Stanley Cup i fjol. Den här säsongen var det oklart om Fleury ens skulle få vara kvar i Penguins. Murrays framfart i kombination med den kommande expansionsdraften gjorde att det fanns trejdrykten kring veteranen. General managern Jim Rutherford valde i slutändan att behålla draftettan från 2003. Hittills är det ett beslut som betalat sig med råge. I det här slutspelet var det nämligen Murrays tur att gå sönder. Han skadade sig på uppvärmningen inför lagets första slutspelsmatch mot Columbus Blue Jackets och har inte spelat i någon av Penguins tolv slutspelsmatcher hittills.

När Penguins nu ställs mot Ottawa Senators i den östra conferencefinalen tyder det mesta på att Fleury får fortsatt förtroende. Även om Murray uppges vara spelklar efter sin skada.
– Det här var en lång serie mot ett bra lag. De kom emot oss hårt ända till slutet och vi är stolta över sättet vi spelade i kväll och hur vi hanterade pressen från de där killarna under den här serien, säger Fleury till nhl.com om mötet med Capitals.

Bryan Rust sköt matchens första mål halvvägs in i matchen efter förarbete av Jake Guentzel och Sidney Crosby. Tidigt i tredje perioden var det sedan Patric Hörnqvists tur att sätta dit tvåan, ett mål som Washington inte klarade av att hämta sig ifrån. Nu har laget fått finna sig i att bli utslaget innan conferencefinalen för nionde gången på tolv gånger under Aleksandr Ovetjkin-eran sedan 2005. De övriga tre gångerna under den perioden har klubben missat slutspel.
– Utan mål kan man inte vinna matcher. Vi hade många chanser att göra mål, men klarade inte av det. Vi gjorde ett par misstag och det kostade oss, säger Washingtons ryske kapten till Canadian Press.

Pittsburgh inleder nu nästa runda mot Ottawa Senators på hemmais natten mot söndag.

Washington – Pittsburgh 0–2 (0–0, 0–1, 0–1)
Pittsburgh: Bryan Rust (6), Patric Hörnqvist (4).
Pittsburgh vidare till conferencefinal efter 4–3 i matcher.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL