REDO FÖR NYTT SAMARBETE. Henrik Lundqvist och Stefan Ladhe kommer att ha mycket att gå igenom när stjärnan landar i morgon.
VM 2017

Tre Kronors plan för Henrik Lundqvist: ”Blir som inför OS”

ANNONS

I morgon landar Henrik Lundqvist i Köln. Han kommer att träna med laget vid lunchtid och sedan begå VM-debut i söndagens möte med Danmark. Tre Kronors målvaktstränare Stefan Ladhe har redan varit i kontakt med målvakten för att göra omställningen så smidig som möjligt.
– Det blir lite som inför OS i Sotji. Då hade han en och en halv träning på sig innan vi började spela, säger Ladhe till hockeysverige.se.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är nio år sedan Henrik Lundqvist senast spelade i en VM-turnering. 2008 kom han till Québec City där det blev en fjärdeplats för Tre Kronor. Efter New York Rangers sorti ur Stanley Cup-slutspelet tidigare i veckan startade spekulationerna om det här skulle bli året då han slutligen gjorde VM-comeback i den svenska landslagströjan, och i går kom glädjebeskedet att så blir fallet. Redan i morgon vid lunchtid  kommer han att gå på is med laget. Därefter blir det spel i söndagens match mot Danmark och troligtvis även i gruppspelsavslutningen mot Slovakien på tisdag.

Målvaktstränaren Stefan Ladhe mottog nyheten med stor glädje.
– Alla VM-turneringar finns han i tankarna. Vi anmäler aldrig tre målvakter förrän vi vet om han kommer eller inte. Hittills har han ju inte kommit för att det inte har funkat, men nu gjorde det det och det är jättekul, säger Ladhe till hockeysverige.se.

Ladhe jobbade med Lundqvist så sent som i höstas inför och under World Cup i Toronto. Att den upplevelsen finns färskt i minnet tror han kommer att hjälpa både landslagsledningen och ”Henke” själv att finna kemi snabbt.

”DET ÄR KLART ATT VI ALLA STRÄCKER PÅ OSS”

– Vi känner honom och vet hur han funkar, det är en fördel att veta vad han behöver. Men han vet också vilka som är här, så det blir ingen startsträcka direkt, säger Stefan Ladhe som var i sms-kontakt med stjärnmålvakten under gårdagen för att höra sig för om hans önskemål.
– Det som är intressant är vad som är viktigt för honom nu. Vad ska vi jobba med? Vad vill ha filma när det är en annan, mindre rink?
– Det blir lite som inför OS i Sotji. Då hade han en och en halv träning på sig innan vi började spela. Det är små omställningar, att inse att det är lite längre när han kliver ned bakom kassen. Han har gjort den omställningen tidigare, så det borde inte vara några problem.

Vad tror du att det betyder för laget att få hit honom?
– Jag tror att det betyder mycket. Han är en av toppspelarna i världen som kommer in vårt omklädningsrum och är med i vårt lag. Det är klart att vi alla sträcker på oss och tycker att det är speciellt.

”VI ÄR JÄTTENÖJDA MED DERAS PRESTATIONER”

För de Viktor Fasth och Eddie Läck innebär Lundqvists intåg ett kliv nedåt i hierarkin. Stefan Ladhe tror inte att det kommer att innebära några problem.
– Man jobbar som vanligt med dem, men hur de reagerar får du fråga dem. Jag tror på något sätt att han är några steg över dem och det tycker nog de också. Han kanske till och med har varit en förebild för dem. Nu är Viktor lika gammal, men de har inte varit på samma nivå på det sättet. Visst, spelat i NHL och så, men de har haft två helt olika resor dit.
– Det är klart, får man inte spela som man har förväntat sig är det tråkigt, men samtidigt hade det varit någon annan än Henke hade det inte varit aktuellt att ta in någon ny målvakt. Vi är jättenöjda med deras prestationer, det är inte det som det handlar om.

Niklas Svedberg, som agerat tredjekeeper men inte varit anmäld till turneringen, återvänder hem till Sverige i morgon.

Se VM på C More – två veckor gratis

Efter tolv långa år – nu återförenas bröderna Lundqvist: ”Varit en del turneringar när man funderat”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Poland - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM