ENERGIKNIPPE. Todd Woodcroft hjälper Tre Kronors spelare med detaljer – och sprider energi med sin entusiasm.
VM 2017

En kanadensare med kärlek för det blågula:”Sverige har en stor plats i mitt hjärta”

ANNONS

Han bosatte sig i Sverige för att jobba som NHL-scout. Där möttes Todd Woodcroft av så mycket vänlighet och respekt att han kände en tacksamhetsskuld gentemot hela landet. Nu betalar kanadensaren igen genom att vara en specialresurs för Rikard Grönborg under hockey-VM.
– Sverige har en stor plats i mitt hjärta, säger coachen till hockeysverige.se.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Följer man ett av Tre Kronors träningspass är Todd Woodcroft svår att missa. I kontrast till de lugna, metodiska svenska coacherna sticker han ut med sitt uttrycksfulla kroppsspråk och sitt energiska uppträdande. Han ligger stundtals på spelarna som en igel, gestikulerar, pekar och instruerar högljutt för att få fram sitt budskap. En katt bland hermelinerna? Nej, men en kanadensare bland svenskarna.

Woodcroft arbetade med Tre Kronor för första gången under World Cup i höstas. Rikard Grönborg plockade in 44-åringen för att få en oliktänkande karaktär i coachingstaben, eller ”ett utanför-perspektiv”, som Grönborg själv kallar det.
– Han utmanar oss och jag gillar att bli utmanad, säger förbundskaptenen.
– Han kommer med andra infallsvinklar, ger oss nya idéer och hjälper våra scouter att identifiera vissa saker. Han tänker på ett annorlunda sätt än vad vi gör och det ger oss en styrka som coachingstab.

Till vardags jobbar Woodcroft som assisterande coach till Paul Maurice i Winnipeg Jets. Under karriären som hockeynomad har han haft NHL-jobb för Minnesota Wild, Washington Capitals, Los Angeles Kings och Calgary Flames. Det innebär inte att han saknar erfarenhet från internationell ishockey. Tvärtom.
– Det här är mitt sjätte VM nu. Jag vann guld med Kanada 2004 och har även jobbat med Vitryssland och Schweiz. Så jag har många pikéskjortor hemma, hela garderoben är full med VM-pikéer från olika lag, skrattar Woodcroft som även blev Stanley Cup-mästare med Kings 2012.

HADE BABCOCK SOM MENTOR: ”HAR BETYTT MYCKET FÖR MIG”

VM-guldet med Kanada är givetvis ett speciellt minne. Woodcroft jobbade under nuvarande Toronto Maple Leafs-coachen Mike Babcocks ledning i turneringen i Tjeckien, där Tre Kronor besegrades med 5–3 i finalen.
– Jag hade ynnesten att få arbeta med Babcock och Tom Renney och andra smarta hockeymänniskor under den perioden. Mycket av hur jag har formats och hur jag tänker kommer från den erfarenheten, säger Todd Woodcroft.
– Inte för att jag vet så mycket, men mycket av det som jag väl vet kommer från Mike. 13 år senare bär jag fortfarande med mig det jag lärde mig av honom då. Att se hur Mike förberedde sig, hur Mike behandlade spelarna och hur fantastisk hans energi var har betytt mycket för mig.

Precis som många av de svenska spelarna som är på plats i Köln var det först när Todd Woodcrofts NHL-lag missade slutspel som han blev aktuell för VM. När det stod klart att Winnipeg Jets skulle gå miste om en plats där var Rikard Grönborg snabb att kontakta kollegan igen.
– När vi nu kände att det fanns en kemi under World Cup var det självklart att ta hit honom och jobba vidare på den. Nu får han mer ägarskap i det här VM:et än under World Cup eftersom den här turneringen pågår under längre tid. Vi försöker ta det som Todd kommer med och implementera det i vårt svenska tänk. Det skapar en intressant mix, tycker Grönborg.


Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

BODDE I SVERIGE I FEM ÅR: ”FOLK BEHANDLADE MIG FANTASTISKT VÄL”

Med tanke på hur många olika arbetsgivare Todd Woodcroft har haft genom åren skulle det vara lätt att stämpla honom som en handelsresande i hockey. Men trots hans kanadensiska rötter och att han representerat andra landslag i Europa har han enligt egen utsago en speciell relation till Sverige. Det har sin förklaring.
– Jag bodde i Sverige i fyra eller fem år när jag scoutade för Los Angeles Kings. Jag kände inte så många när jag flyttade över, men anledningen till att jag bryr mig så mycket om Sverige är hur fantastiskt väl folk behandlade mig där, säger han.

Woodcroft berättar att svenskar som han knappt kände ställde upp för honom på alla möjliga sätt.
Mikael Samuelsson lät mig bo i hans hus i Nykvarn, Andreas Lilja lånade ut sin bil till mig och (scoutkollegorna) Håkan Andersson och Christer Rockström tog med mig över allt, visade mig landet, lärde mig saker om Sverige och var väldigt vänliga mot mig.
– Det här har jag aldrig glömt, utan är något jag bär med mig i hjärtat. Om det någonsin har funnits ett tillfälle för mig att hjälpa någon från Sverige har det varit självklart att göra det. Sverige har en stor plats i mitt hjärta.

Erfarenheten av att bo i Sverige, kunskaperna om den svenska mentaliteten och kulturen, men kanske framför allt fått förståelse för den svenska synen på hockey, har gjort det enklare att passa in. Woodcroft säger att han känner samhörighet med både coacherna och spelarna, sin kanadensiska bakgrund till trots.
– Jag har kontakt med många av NHL-killarna under säsongen. Om de kommer förbi Winnipeg ser jag till att träffa dem eller så har vi sms-kontakt, berättar han.
– Jag känner att jag har hamnat i en väldigt bra position under det Svenska ishockeyförbundet. De tillåter mig att ha något att säga till om och jag tror att jag kan hjälpa Rikard att uppnå det han vill uppnå med hjälp av min energi.

Det räcker med en kort titt på ett svenskt träningspass för att förstå vad han menar.

Oscar Lindberg special-coachas av Todd Woodcroft under sin första träning med Tre Kronor. #trekronor #iihfworlds2017 #hockeyvm

A post shared by Hockeysverige Official (@hockeysverige_se) on

Se VM på C More – två veckor gratis

Fruktade legendaren bakom Tre Kronor-backens lyft: ”Har sett hans tacklingar på YouTube”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch