Hanna Sköld.
SDHL 1

Leksingens genombrott spolierades av svåra skadan: ”Jag ville så gärna spela”

ANNONS

Fjolårets genombrottssäsong avslutades med en VM-debut. Men när Leksands Hanna Sköld siktade på att ta nästa steg i år gick det mesta på tok. Efter en säsong präglad av besvikelse och en allvarlig armbågsskada försöker 19-åringen från Skogsbo ta ny sats mot OS.
– Nu var det ändå en bra tid som jag blev skadad eftersom jag har hela sommaren på mig att bygga upp armen igen, säger Sköld till hockeysverige.se.

SIMTUNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Hanna Sköld från Skogsbo utanför Avesta fick sitt stora genombrott i SDHL för två säsonger sedan. Då svarade hon för 20 mål och totalt 32 poäng på 36 matcher med Leksand. Det tog henne hela vägen till VM-spel. Förra säsongen blev dock inte som hon hade hoppats på. Bara fyra mål och totalt 13 poäng på 25 matcher. Lägg därtill att en skada gjorde att hon aldrig blev aktuell för VM-spel.

Trots att förra säsongen inte blev lyckad så har hon ändå utvecklats snabbt och mognat som hockeyspelare. Det hör ändå till saken att hon ännu bara är 19 år.
– Jag vet inte vad som ligger bakom den utvecklingen. Det känns som jag har haft en bra miljö och bra spelare runt omkring mig samtidigt som det alltid har varit ett mål för mig att spela i Damkronorna. Jag var lyckligt lottad som fick chansen göra det förra säsongen, säger Hanna Sköld till hockeysverige.se när vi ses för en intervju i det fridfulla Simtuna en bit utanför Enköping.

Landslagsdebuten skedde säsongen 2015/16 på Åland.
– Jag minns att jag var sjukt nervös (skratt). Nu kom jag inte ihåg exakt vad som hände under första matchen, men vi var på Åland och spelade mot Finland. När man spelat ett tag så släpper ändå den där nervositeten. Jag fick ju en annan roll där jämfört med vad jag hade i Leksand, men det var i alla fall väldigt kul.

VM-framträdandet samma säsong kom som en stor överraskning för henne.
– VM var inget jag hade räknat med. Jag tyckte bara att det var kul att få känna på att spela i Damkronorna. När det sedan blev VM… Jag blev helt chockad när han (Leif Boork) ringde och sa att jag kom med. Att sedan få vara med där var verkligen en upplevelse. Framför allt att få möta USA, Kanada och alla andra länder och se hur nivån verkligen är. Det är stor skillnad.

Förra säsongen tog sig Leksand till slutspel, men blev utslagna av Djurgården direkt. Med facit i hand blev det en ganska misslyckad säsong för det Leksand, som för två säsonger sedan var nära att slå ut Linköping i semifinal.
– Vi började säsongen jättesvagt, men sedan gick det bättre och bättre. Innan jul gick det till och med riktigt bra, men det var ingen höjdarsäsong.
– Nu fick vi en ny tränare igen (Alexander Eriksson) och det tar ett tag för framför allt gruppen att komma in i spelet och allt sådant. Sedan vet jag att vi skulle kunnat få ut mer av laget. Det visade vi om inte annat vid julen.
– Vi var en bra grupp, men vi hade inga direkta toppspelare, vilket jag tror hade behövts om vi skulle ta ett steg till.

Din egen produktion, ”bara” 13 poäng förra säsongen, hur ser du på den?
– Min säsong, nej den är jag inte nöjd med. Det började lite tokigt för mig eftersom jag inte riktigt kom igång heller. Säsongen innan hade jag verkligen en jättebra säsong, men jag kan inte svara på just varför det inte gick lika bra förra säsongen. Sedan blev jag skadad och då försvann ganska mycket av säsongen. 

Det var på en landslagsturnering i Tyskland som oturen var framme för Hanna Sköld.
– Armbågsbenet gick av men hoppade även ur led. Jag vet inte exakt allt eftersom skadan skedde i Tyskland och jag inte riktigt fick reda på allt då dom knappt kunde prata engelska.
– Det som hände var att jag körde in i sargen så armbågen vek sig. Jag opererades i Tyskland, satt i skruvar och så vidare.


Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström

”HADE GANSKA ONT NÄR JAG SPELADE”

Trots den ganska allvarliga armbågsskadan var Leksandsforwarden tillbaka till slutspelet.
– Från början var det sagt att hela säsongen skulle vara över. Nu kanske jag ändå inte skulle kommit tillbaka så snabbt. Om det hade blivit fler matcher och vi gått vidare så vet jag inte hur det hade gått eftersom jag hade ganska ont när jag spelade, men jag ville så gärna spela, säger Hanna Sköld med ett skratt.

Känner du av skadan dag?
– Inte i vardagslivet, men jag har inte full rörlighet. Jag har plattorna kvar i armbågen fortfarande, men när man tar bort dom så ska jag få full rörlighet tillbaka. Plattorna tar jag bort om ett år, men det känns ändå bra och jag kan träna och så vidare. Jag tror inte att det kommer hämma mig i själva spelet.

Känns det inte extra surt med tanke på att du tycktes ha etablerat dig i Damkronorna?
– Eftersom jag kom med till VM förra året så var ett av mina mål att komma med dit även i år. Speciellt nu då det är OS nästa år. Då vill jag ju vara med och kämpa om en plats där, så det är jättetråkigt att det blev så här. Det är bara att kämpa på och visa nästa säsong att jag vill vara med där.

Finns OS-spel i dina tankar fortfarande?
– Ja, så är det självklart. Det är ett mål som jag har. Nu var det ändå en bra tid som jag blev skadad eftersom jag har hela sommaren på mig att bygga upp armen igen.

En av Hanna Skölds bästa vänner kom överraskande med till VM, Maja Nyhlén-Persson, 16, men det var ingenting som förvånade Sköld.
– Det var riktigt häftigt. Hon är väldigt ung, men hon är en bra spelare oavsett i vilken ålder hon skulle vara. Jag tycker att hon verkligen är en toppspelare här i Sverige och jag är inte alls förvånad över att hon kom med.
– När Maja är på banan känner man sig trygg, så är det verkligen, trots att hon är så ung. Jag tycker att hon en av dom etablerade spelarna hos oss (Leksand).

Nylén-Persson och Sköld kommer från Nicklas Lidströms Skogsbo och dom både kände varandra lite grann redan från därifrån innan dom strålade samman i Leksand.
– Det var inte så att vi var jättebra kompisar redan då eftersom hon är några år yngre, men vi kände varandra på så vis att vi visste vem den andre var. Men nu har vi blivit tajtare sedan hon också flyttade upp till Leksand.

Ditt kontrakt med Leksand har gått ut, hur går dina tankar om nästa säsong?
– Leksand är aktuellt, men jag är öppen för allt. Just nu bor jag i Avesta. Vi började träna för två veckor sedan, men jag har inte varit upp till Leksand någon ännu eftersom jag just nu jobbar i Avesta.
– Jag ska åka upp nu i veckan och träna ett pass med Leksand och sedan ska jag träna hemma. Men jag har inte bestämt något ännu, så jag håller på den frågan ett tag till.

En handelsresande i SM-guld: ”OS-spel är en stor motivation och drivkraft”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch