LÄRDE SIG AV MOTGÅNGEN. John Klingberg tror sig ha blivit en bättre spelare av sina motgångar.
VM 2017

”Efter varje gång jag gått igenom en svacka har jag vuxit ännu mer”

ANNONS

Petad och utskälld. NHL-säsongen bjöd på en hel del motgångar för John Klingberg. Men vis av de erfarenheter han plockat upp tidigare i sin unga karriär lyckades 24-åringen ta sig ur sin onda cirkel. Nu hoppas han ha sparat sitt bästa spel till upplösningen av VM-turneringen.
– Efter varje gång jag har gått igenom en svacka har jag vuxit ännu mer som spelare, säger Klingberg till hockeysverige.se.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Två framtänder fattigare, men en hel del erfarenheter rikare. John Klingberg glugg mellan tänderna har vi redan avverkat separat, men hans säsong är en historia för sig, värd ett eget kapitel under årets VM-turnering i Köln. 24-åringen, som gör sitt andra VM efter att ha begått sin mästerskapsdebut i Prag för två år sedan, etablerade sig som en av NHL:s bästa offensiva backar under säsongen 2015/16. En säsong där hans Dallas Stars var näst bäst i NHL:s grundserie med 109 poäng och där Klingberg själv slutade femma i backarnas poängliga med 58 poäng (10+48).

Årets säsong var inte lika smickrande. Dallas tappade 30 poäng jämfört med föregående år, missade slutspel med god marginal och Klingberg upplevde personligen en tung svacka och försov sig dessutom till ett morgonmöte, vilket utmynnade i en petning från coachen Lindy Ruff, som även kritiserade svenskens spel öppet.
– Det var tufft, ingenting jag ville såklart, säger Tre Kronor-backen i samband med en av landslagets träningar i Köln.
– Det har hänt så många gånger innan. När det går tungt så försöker man ta sig ur det på svårast möjliga sätt genom visa att ”jag ska vara med och bidra” och ”i dag ska det vända”. Man blir övertaggad och överladdad. Det är inte för att man försöker utan för att man försöker för mycket. Då ser det ännu dummare och sämre ut än vad det är.

Som den offensiva back han är har John Klingberg alltid haft ett mått av risk i sitt spel. När allt flyter på strömmar poängen in och han är ett ständigt hot. När det studsar emot blir det just som han beskriver det: ”dummare och sämre än vad det är”. Erfarenheterna från tidigare svackor i karriären visade sig vara det som gjorde att han bröt den onda cirkel han befann sig i tidigt på säsongen.
– Det väldigt lärorikt för mig att få uppleva det här på högsta nivå. Det hände till viss del i juniorerna, sedan när jag var i Finland och lite halvt i Skellefteå innan jag kom hem till Frölunda.
– När bänkningen kom kände jag att nu ska jag bara gå in och spela så enkelt som möjligt Att det hände på NHL-nivå var faktiskt nyttigt och att jag har gått igenom det tidigare hjälpte mig att ta mig ur det ganska snabbt. Det tog det bara fyra, fem matcher, sedan hittade jag mitt spel igen. Efter varje gång jag har gått igenom en svacka så här har jag vuxit ännu mer som spelare. Man får hoppas att det blir så den här gången också.


Foto: All Over Press/Imago

”EN SLAGS ANDRAÅRSFÖRBANNELSE FÖR MIG”

Klingberg stannade ändå på fina 49 poäng (13+36), vilket räckte till tionde plats i backarnas poängliga. Han slog också personbästa i antal mål.
– Det är lätt för folk och media som bara tittar på siffrorna att dra slutsatser, men själv tycker jag att jag spelat bättre och bättre efter den tunga starten. Det är en säsong jag är ganska nöjd med personligen, säger han samtidigt som han konstaterar att lagets svaga insats drar ned helhetsintrycket.
– Det är klart att när jag tittar tillbaka på den så var det otroligt frustrerande för laget, men jag lärde mig väldigt mycket och det var kanske som en slags andraårsförbannelse för mig då.

Dallas misslyckande har lett till en del förändringar . Klubben lät Lindy Ruff gå när hans kontrakt löpte ut och ersatte honom med Ken Hitchcock, coachen som ledde klubben till sin hittills enda Stanley Cup-vinst 1999. Samtidigt såg general managern Jim Nill till att värva och sajna en ny målvakt i Ben Bishop. Därmed har man tre NHL-målvakter under kontrakt inför nästa säsong då både Kari Lehtonen och Antti Niemi finns under kontrakt sedan tidigare.
– Misslyckas man som vi gjorde får man räkna med förändringar. Det blir spännande med en ny coach som är lite mer defensiv i sitt tankesätt. Det kanske kommer att hämma mitt spel lite grann, men det skiter jag fullständigt i, bara vi får laget på rätt plats. Vi har alla verktyg för att ta oss så långt som möjligt.

Innan han behöver fundera mer på Dallas och sin framtid där har Klingberg ett VM att fullfölja. I kväll väntar Schweiz i kvartsfinalen i Paris. Backen tycks ha prickat formen lagom till den viktigaste delen av turneringen. I de sista två gruppspelsmatcherna mot Danmark och Slovakien var han involverad i en hel del offensivt och plockade med sig tre assist. Med fem poäng (1+4) på sju matcher är han poängbäst bland de svenska backarna.
– Det har känts riktigt bra hela tiden. Tillsammans med laget hela laget önskar jag att vi hade varit mer effektiva, för lägena har funnits. Det är bara effektiviteten som saknats och hade den bara funnits där hade det sett bättre ut på pappret än vad många andra tycker.
– Jag tycker att jag har spelat bra och stabilt defensivt och haft mycket chanser, men inte tryckt dit dem. Men jag hade varit mer orolig om chanserna inte hade varit där. Utdelningen kommer.

Säger han och ler sitt tandlösa leende.

Se VM på C More – två veckor gratis

Rösta fram VM:s bästa svensk – och tävla om fina priser

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL