EN BLÅGUL HJÄLTE. William Nylander fortsätter imponera.
VM 2017

Krampaktigt, energilöst och panikartat – då frälste Nylander Sverige

ANNONS

Det såg långt ifrån förtroendeingivande ut under den andra perioden mellan Sverige och Schweiz. Men mitt i den värsta schweiziska pressen hittade Oliver Ekman-Larsson Sveriges poängkung William Nylander – som tog Sverige till semifinal.
– Vi visste att det skulle bli en tuff match, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

Jodå, visst får vi en drömsemifinal mellan Sverige och Finland i Köln på lördag. Tre Kronor pallade trycket och besegrade uppstickaren Schweiz i dagens VM-kvartsfinal, i en match som länge såg ut att bli en otäck rysare.

Tre Kronor tog visserligen ledningen redan efter drygt fyra minuters spel när William Nylander spelade Oscar Lindberg som tog ett skott. Skottet täcktes, men på returen var Nicklas Bäckström först och sköt sitt andra mål sedan han anlände till VM-turneringen. Sverige gjorde en i stora delar bra förstaperiod, men ett olyckligt självmål från Oliver Ekman-Larsson gjorde att Schweiz fick sin biljett in i matchen.
– Vi får en bra start, benen gick på allihopa. Vi jobbade som ett lag över hela banan, så det är synd att de fick ett skitmål, säger Bäckström till TV4.

I den andra perioden var det (nästan) Schweiz för hela slanten. Man skapade chans på chans på Henrik Lundqvist, och de svenska backarna hade stora problem med de kvicka schweizarna. Men Sverige lyckades, ur ingenting, ta ledningen. Oliver Ekman-Larsson bjöd på en kandidat till turneringens passning när han bakom förlängd mållinje i egen zon frispelade William Nylander. 21-åringen gjorde inga misstag utan satte mycket elegant 2-1-pucken. Det var hans sjätte mål och totalt tolfte poäng i turneringen.

Slutperioden var bättre från Tre Kronor, och man gjorde tidigt 3-1 när Alexander Edler höll sig framme på en retur. Schweiz skapade en del chanser under periodens andra halva och hade dessutom en puck inne, som domarna dock dömde bort då de hade hunnit blåsa innan pucken hade nått över mållinjen.

Schweiz tog ut målvakten med fyra minuter kvar, men hade svårt att utnyttja sitt sex mot fem-spel. När Jonas Brodin visades ut för en puck out fick Schweiz ytterligare en chans att skapa spänning. Sverige fortsatte dock briljera i boxplay, precis som man gjort genom hela turneringen. Man redde ut stormen och säkrade sin semifinalplats.
– Vi visste att det skulle bli en tuff match och det blev det också. Det blev en riktig kampinsats, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

På lördag smäller det mot Finland. Det blir Sveriges första semifinalmatch i VM sedan 2014. I den andra semifinalen möts de två stora favoriterna; Kanada och Ryssland.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch