• Publicerat 19 maj, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
"OXFILÉ" Det är vad Rikard grönborg kallar Oliver Ekman Larssons och William Nylander samarbete som ledde till VM-semifinal.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

En perfekt avvägd flippmacka från Oliver Ekman Larsson och ett klassavslut från en hårt uppvaktad William Nylander. Tre Kronors matchvinnande 2–1-mål i VM-kvartsfinalen mot Schweiz fick Rikard Grönborg att gå i spinn.
– Det är världsklass, säger han efter 3–1 mot Schweiz.

Det blev en tuff kamp för att säkra semifinalplatsen i VM. Tre Kronor lyckades besegra Schweiz med 3–1, men segern satt långt inne och det krävdes både skitgöra och artisteri för att bädda för lördagens batalj med Finland i Köln.

Efter en lovande inledning, ett tidigt 1–0-mål och vind i seglen började Tre Kronor drabbas av en hel del bakslag. 1–1 efter ett självmål av Oliver Ekman Larsson följdes upp av ett fyra minuter långt boxplay i upptakten av den andra perioden. I efterdyningarna av det hamnade svenskarna på hälarna och fick förlita sig på Henrik Lundqvists målvaktsspel för att hålla 1–1.

Då klev William Nylander fram. Hans sjätte mål i turneringen var en bländande uppvisning från start till mål. Det började med Oliver Ekman Larssons snabba uppfattningsförmåga, briljanta passning och följdes upp av Nylanders envishet, förmåga att hålla bort bevakaren och avslut mellan benen på målvakten Leonardo Genoni.
– Det är världsklass, säger förbundskapten Rikard Grönborg.
– Det är inte bara hans avslut, utan det är passningen från Oliver Ekman Larsson också. Det är sådant jag brukar kalla oxfilé-spel, och det är sådant man måste ha om man ska gå långt.

”DE NÄSTAN VILL VARA UNDERDOGS”

Alexander Edler sköt försäkringsmålet till 3–1 i tredje perioden och nu väntar något överraskande Finland i lördagens semifinal. Eller ja, inte överraskande om man frågar Grönborg.
– Faktiskt inte. De har blivit sågade mycket i den här turneringen och man vet att de killarna har mycket stolthet i sig, säger han apropå vårt östra grannlands 2–0-seger mot USA.
– Vi vet att det är en stor hockeykultur som nästan vill vara underdogs för det passar dem jättebra. Jag är inte överraskad faktiskt. Det kommer att bli en tuff uppgift igen.

Grönborg är medveten om vad USA utsattes för i kvartsfinalen och förväntar sig ingen annan behandling på lördag.
– De kommer att spela liknande som Schweiz, välorganiserat, disciplinerat och backa hem när de inte får chansen att hugga. På något sätt måste vi lösa det. Det kändes som den här matchen blev lite långsammare än vi ville bara för att pucken studsade ofantligt mycket.

Segern mot Schweiz markerade ett välkommet trendbrott för Tre Kronor. De två senaste åren har det blivit respass i kvartsfinalspelet. Nu är man garanterade två matcher till innan det är dags att summera säsongen 2016/17.
– Det här var väldigt viktigt, inte bara för vårt lag utan för svensk hockey. Vi har pratat om det mycket i media, men grabbarna visade framför allt att det är viktigt för dem också och det där det som kommer att vara avgörande i slutändan, säger Grönborg.
– Det var mycket uppoffrande spel, ligga i skottlinje och göra skitjobbet. För det blir ofta sådana här matcher i slutspel när det inte är bästa av sju utan bäst av en.

Se VM på C More – två veckor gratis

Matchens Tre Kronor: Schweiz – Sverige