MÄKTIG VÄNDNING. Kanada sköt fyra mål i tredje perioden och spelade sig till VM-final för tredje året i rad.
VM 2017

Wow, vilken vändning – Kanada klara för sin tredje raka VM-final

ANNONS

Underläge 0–2 efter två perioder. Då fanns det ingenting som talade för att Kanada skulle ta sig till VM-final. Men en enorm slutforcering tog inte bara in lönnlöven i matchen – det tog dem hela vägen till sin tredje raka VM-final.
– Det var rätt lustigt hur vi började få studsarna med oss så fort vi slutade att tänka för mycket, säger matchvinnaren Ryan O’Reilly som kan bli världsmästare för tredje gången i rad i morgon.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Kanada har vunnit två raka VM-guld. I morgon kväll har man chansen att fullborda hattricket. Detta efter en fantastisk vändning av semifinalen mot Ryssland där Ryan O’Reilly blev stor matchvinnare med sitt 3–2-mål drygt tre minuter före slutet.

Kanada gick in i tredje perioden med ett 0–2-underläge. Ett fysiskt kanadensiskt lag hamnade i utvisningstrubbel tidigt i matchen och det kostade på. Ryssland förde spelet och fick utdelning halvvägs in i matchen när Jevgenij Kuznetsov sköt 1–0. Detta efter ett drömanfall där pucken gick som på ett snöre innan Artemij Panarin gav Kuznetsov öppet mål vid bortre stolpen.

2–0 kom i powerplay kort därpå. Nikita Gusev fick inte någon bra träff på direktskottet efter Vadim Sjipatjovs passning, men det spelade inte roll. Pucken rullade retfullt över Calvin Pickards benskydd och Ryssland hade tagit ett kompakt grepp om semifinalen.

I slutet av den andra perioden kom Kanada i gång och när man gick in i den tredje perioden med ett powerplay startade vändningen. Bara 17 sekunder efter nedsläpp styrde Mark Scheifele in 1–2 på Nathan MacKinnons passning.

HYLLAR COACHEN: ”HANS LUGN HJÄLPTE OSS”

– Vi behövde något för att komma i gång, något som kunde ge oss en gnista. När vi fick det där första powerplay-målet kunde man se hur det släppte och vi började spela vårt spel, säger Ryan O’Reilly som tycker att coachen Jon Cooper ska ha stort beröm för vändningen.
– Han var väldigt lugn och trodde på oss. Det var skönt att se det och jag tror att det hjälpte oss. Det var ingen panik eller så, vi hade 20 minuter på oss och vi har lyckats göra mycket på den tiden tidigare i turneringen. Vi trodde på oss själva.

Mackinnon var den som kvitterade med knappa fem minuter kvar att spela. Colorado-spelaren vann en puckkamp i slottet och överlistade Andrej Vasiljevskij med ett snabbt skott.
– Det var rätt lustigt hur vi började få studsarna med oss så fort vi slutade att tänka för mycket. Mitt mål var ett exempel på det, en turlig studs som jag lyckades få in, säger O’Reilly.

Hans segermål kom med 3.02 kvar på klockan. O’Reilly, som hade skjutit mest av samtliga spelare på isen, fick med sig en puck som styrts fram till honom via skridskon på en rysk back. På nära håll sköt han 3–2-målet som innebär att Kanada spelar final mot vinnaren mellan Sverige och Finland i morgon kväll.

Sean Couturier fastställde slutresultatet till 4–2 i tom kasse.
– Det är en stor seger, men vi är inte klara. Det är mycket arbete som återstår, säger Ryan O’Reilly som har blivit världsmästare två år på rad och nu har chansen att fullborda ett imponerande hattrick i morgon.

Se VM på C More – två veckor gratis

BODIN: Sudden, Foppa & Granqvist – här är VM-finnkamperna som gett mest gåshud

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games