160914 Vita HŠstens Alexander Younan under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan Pantern och Vita HŠsten den 14 september 2016 i Malmš. …
SHL

Nya Rögle-backen om säsongen i Vita Hästen: ”Undrade vad fan som händer”

ANNONS

Han är redan som 20-åring inne på sin tredje SHL-klubb. Men efter att inte fått några matcher i varken HV71 eller Frölunda hoppas nu Alexander Younan ta en ordinarie plats hos Rögle.
—  För mig gäller det att min egen prestation ska vara så pass bra att jag tar en plats bland de sex backarna. Om det ändå skulle hända att jag blir utlånad så får jag köpa det, men det är inte mitt mål i alla fall, säger han till Hockeysverige.se

För två säsonger sedan lämnade Alexander Younan HV 71:s ungdomsverksamhet för spel i Frölundas J20. Där blev han omgående kapten, men lånades även ut under säsongen till både Oskarshamn och Vita Hästen. Förra säsongen blev Younan utlånad hela säsongen till Vita Hästen och där klev han fram som en av lagets bästa backar. Hans prestation i Hockeyallsvenskan var så pass imponerande att Rögles sportchef, Anders ”Masken” Carlsson valde att värva honom dit inför kommande säsong.
— Anledningen till att jag flyttade till Frölunda var att jag ville utvecklas vidare. Jag kände att jag stod stilla och behövde ta nästa kliv helt enkelt. Jag behövde miljöombyte, mer än så var det inte, säger Alexander Younan till hockeysverige.se.

Var du nära att få chansen någon gång i HV71:s A-lag?
— Jag fick aldrig frågan i alla fall så det kan jag inte säga att jag var.

I HV71 U16 och J18 var Alexander Younan lagkapten och i laget spelade bland andra Jonathan Dahlén. En spelare som den tidigare juniorlandslagsspelaren var imponerad av.
— När han kom till HV71 var han inte jättevass på rören, men han utvecklades med stora steg under hela den säsongen och även upp till J18. Det var i J18 man såg att ”shit, han kommer att bli riktigt bra”. Efter det att han flyttade från HV71 kändes det som att hans utvecklingskurva bara gått spikrakt uppåt.

Jonathan Dahlén

Younan är inte heller speciellt förvånad över att det gått så pass bra för Dahlén som det nu gjort. Som bekant talar en hel del för att han kommer spela i Vancouver kommande säsong.
— Det där visste man skulle komma och man såg att den killen har något som ingen annan har.

Du har lämnat HV71, Jonathan Dahlén likaså och även Filip Ahl, samtliga juniorlandslagsmän. Har det funnits ett missnöje med HV71:s ungdomsverksamhet?
— Jag har faktiskt ingen aning och vet inte heller varför de lämnade. Jag själv lämnade, som jag sa, för att få miljöombyte.
— Jag trivdes själv bra i deras ungdomsverksamhet. HV71 är ändå moderklubben och där jag började spela hockey.

Blev det en stor kontrast att komma till Frölunda?
— Ja, absolut. Det är alltid så när man byter stad, att det blir lite annorlunda. Lite kontraster var det. Speciellt med träningen. Det var också där jag fick växla upp lite för att komma ikapp eftersom jag låg efter på den biten.

Vad var det som skiljde?
— Framförallt var det mängden av träning. Vi hade bra träning även i HV71, med då det gäller mängden av träning var Frölunda en av dom bättre klubbarna i Sverige.

Även om Alexander Younan lämnat HV71 för två säsonger sedan gläds han åt klubben och Jönköping som stad för att de fick vinna SM-guld i våras.
— Självklart var det kul. Man ska alltid glädjas åt laget som vinner, svårare än så är det inte. Att jag sedan kommer därifrån gör mig i alla fall lite extra stolt.
— Jag tror att det betyder otroligt mycket för HV71 och stan att dom vann SM-guldet. Det är fyra år i rad som de åkt ut i kvartsfinalen. Jag kommer ihåg att målet från början av den här säsongen var att de skulle ta sig förbi kvartsfinalen och till semifinal. Att de sedan gick hela vägen var det kanske ingen som förväntade sig, men det är ett stort plus för föreningen och staden.

Turbulent inledning i Vita Hästen

Den 20-åriga backen tillbringade förra säsongen i Vita Hästen. Där svarade han för fem mål och totalt 17 poäng på 45 matcher.
— Det var en lärorik säsong. Att jag skulle få spela så mycket, ungefär 24 minuter i snitt, var ingenting jag hade räknat med från början. Med mycket speltid så utvecklas man och det fick jag ett kvitto på att det stämde. Det var en riktigt bra säsong både poäng och utvecklingsmässigt.

Younan (till vänster) var under säsongen utlånad till Vita Hästen

Inledningen av säsongen i Vita Hästen var turbulent. Assisterande tränare Pär Hellenberg fick sparken. Det gjorde huvudtränaren, Mikael Johansson, förbannad så han sa upp sig. In kom istället tidigare storspelaren i Frölunda, Jonas Johnson. I mars sa dessutom sportchefen Niklas Czarnecki upp sig. In då kom istället tidigare Vita Hästen-spelarna Conny Gyllander och Peter ”Firsov” Eriksson.
— I början undrade jag vad fan det var som hände. Man var inte van att en tränare hoppar av så där, men det fanns en anledning till det också.
— Givetvis påverkade det lite i början, men spelet är en annan grej. Där påverkade det inte oss spelare. Det var mer allt utanför isen som man undrade vad som hände med alla skriverier och så vidare.

In kom då alltså tidigare VM-spelaren Jonas Johnson som närmast kom från Varberg i Division 1.
— Han var en helt okej tränare. Det går inte att klaga på honom. Han kom in i ett tufft läge. Det var inte så att han kom in i ett läge där han kunde glida med på en räkmacka samtidigt som det gick bra för laget. Tvärtom, det var tufft från början och hela vägen in för att försöka ta den här topp åtta platsen.

När hörde Rögles sportchef, Anders Carlsson, av sig till dig?
— Det var han och agenten (Mikael Rosell) som hade lite kontakt i slutet av min säsong. Redan då började de diskutera lite. Sedan började vi inse att vi kom närmare och närmare varandra och sedan blev det bara av.
— Framförallt kändes det som att det var dags för mig att ta klivet upp till SHL efter att jag gjort en bra säsong i Hockeyallsvenskan. Nu vill jag mäta mig med dom större grabbarna i den högsta ligan.

Var det flera klubbar som hörde av sig till dig?
— Ja, det var några andra, men det var Rögle som föll mig i smaken. Det kände jag redan från första början då jag var ner och snackade med dom. Coacherna visste vad jag gick för och vad dom vill få ut av mig, vilket känns extra positivt.

Vilka förväntningar har du på debutsäsongen i SHL?
— Framförallt att Rögle ska göra en bättre säsong än den förra. Vi vill vara med i slutspelet och kriga. Svårare än så är det inte för att kvala är ingenting som vi gillar. Det är uppåt man ska.
— För mig gäller det att min egen prestation ska vara så pass bra att jag tar en plats bland de sex backarna och lagmässigt är det att vi ska ta oss till slutspel.

Om du skulle bli utlånad till Hockeyallsvenskan, hur skulle du se på det?
— Målet är att ta en plats i SHL. Om det ändå skulle hända att jag blir utlånad så får jag köpa det, men det är inte mitt mål i alla fall.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL