Jeremy Bracco.
OHL

Åkte ut i första rundan av slutspelet – i natt blev de mästare

Den 4 april åkte de ut ur OHL-slutspelet. Nästan två månader senare kan Windsor Spitfires titulera sig kanadensiska juniormästare. I natt vann de nämligen den prestigefyllda Memorial Cup-titeln på hemmaplan efter en jämn final mot Erie Otters.

Det kanadensiska juniorsystemet öppnar upp för en del intressanta scenarion. Dels avgörs de tre stora juniorligorna i CHL (Canadian Hockey League) i varsitt separat slutspel, dels gör de tre vinnarna av QMJHL, OHL och WHL upp i den säsongsavslutande turneringen Memorial Cup. X-faktorn i den turneringen är att det alltid tillkommer ett värdlag.

Årets värdlag, Windsor Spitfires från OHL, har en rätt speciell historia bakom sig den här säsongen. De åkte nämligen ut ur OHL-slutspelet redan i första rundan. Den 4 april förlorade man den sjunde och avgörande matchen mot London Knights och har därefter fått lång tid på sig att förbereda sig på Memorial Cup, som startade först förra fredagen.

Men trots att Spitfires misslyckades i slutspelet klarade man sig alldeles utmärkt i Memorial Cup hemma i WFCU Centre. Efter att ha besegrat QMJHL-mästarna Saint John Sea Dogs, WHL-mästarna Seattle Thunderbirds liksom OHL-mästarna Erie Otters på vägen till final ställdes man i natt mot Erie igen. Det blev en jämn final som Otters ledde med både 2–1 och 3–2 innan Windsor Spitfires vände och vann med 4–3.

VANN MED FRAMTIDA NHL-STJÄRNOR 2009 OCH 2011

Aaron Luchuk sköt det matchvinnande 4–3-målet drygt fem minuter in i den tredje perioden av finalen och gav därmed Windsor sin tredje Memorial Cup-titel i historien. Klubben vann mästerskapet både 2009 och 2010 efter att ha haft nutida NHL-spelare som Taylor Hall, Ryan Ellis, Cam Fowler och Adam Henrique i lagen.

I årets lag sticker flera draftade talanger ut. Inte minst ryske backen Michail Sergatjev (Montréal), kanadensiske jättebacken Logan Stanley (Winnipeg), amerikanske centern Logan Brown (Ottawa), amerikanske juniorvärldsmästaren Jeremy Bracco (Toronto) liksom centern Gabriel Vilardi, som tippas gå topp fem i nästa månads draft i Chicago. Det var emellertid ingen av dem som fick Stafford Smythe Memorial Trophy som turneringens MVP. Den utmärkelsen gick i stället till förlorande Eries kapten, Arizona-draftade centern Dylan Strome, som vann turneringens poängliga efter att ha svarat för elva poäng (7+4) på fem matcher. Han hade 1+1 i finalen.

Windsors målvakt Michael DiPietro, tillgänglig i draften nästa månad, fick pris som turneringens bäste målvakt efter att gått igenom Memorial Cup utan någon förlust och med en räddningsprocent på 93,2. Han stoppade 32 av 35 skott i nattens final.