VEM TAR HEM DUELLEN? Erik Granqvist analyserar Matt Muray och Pekka Rinne inför Stanley Cup-finalen.
Nyheter

Murray mot Rinne – Erik Granqvist analyserar Stanley Cup-finalens målvaktsduell

ANNONS

I natt klockan 02.00 smäller det på Viasat Hockey och Viaplay. Då släpps pucken i den första Stanley Cup-finalen mellan Pittsburgh Penguins och Nashville Predators. Det blir en finalduell där stort fokus kommer att falla på målvakterna. Hockeysverige.se bad Viasats målvaktsguru Erik Granqvist att jämföra Matt Murray och Pekka Rinne.

Matt Murray mot Pekka Rinne.
Glödheta målvakter med helt olika stilar i Stanley Cup-finalen 2017.
”Cool Cat Matt” mot ”Rovdjuret Rinne” i målvaktsduellen. Matt Murray som vann Stanley Cup med sitt Penguins i fjol, räknas fortfarande som rookie eftersom han spelade färre än 25 matcher säsongen 15/16. Pekka Rinne, som nominerats till Vezina Trorphy som NHL:s bäste målvakt i grundserien utan att vinna, gör sitt första framträdande i en Stanley Cup-final.

Matt Murray är enormt lugn, samlad och effektiv i sin spelstil medan Pekka Rinne är mer akrobatisk, spektakulär och utmanande mot skyttarna.

Pekka Rinne (16 starter, tolv vinster, två nollor, tre assist, 1,70 insläppta mål per match, 94,1 i räddningsprocent, är världens bästa målvakt med plocken, som även tränades utanför isen genom boboll upp i tonåren. Hans rörelsemönster med plocken är som en halvmåne där han ofta fångar puckar framför masken och benskydden för att undvika onödiga returer. Hanteringen av klubba och puck håller också absolut världsklass, vilket underlättar enormt för det egna laget och försvårar för motståndarna när de ska forechecka. Penguins måste alltså ta in pucken med kontroll i anfallszonen eller dumpa puckarna på ett sätt som gör att Rinne inte kommer åt dem. Rinne spelar mycket på känsla och kan därför släppa vissa enklare mål när tajmingen inte stämmer. Han kommer ibland ur position på vinkelskott och/eller utmanar puckföraren för långt ut vilket gör honom sårbar för sidledsspel i vissa situationer.


Foto: Getty Images

SLÄPPT IN MER ÄN HÄLFTEN AV MÅLEN PÅ STÖTSIDAN

En svaghet är stötsidan där han ofta drar upp klubbhandsken en aning i skottögonblicket vilket exponerar en lucka under densamma över benskyddet i det så kallade ”gubbhörnet”. I slutspelet har han släppt in 22 mål på den svagare stötsidan, 13 på plocksidan och 7 mellan benskydden.
Pekka utövar yoga som en del av sina förberedelser, vilket han anser hjälpa för att behålla smidigheten och förmågan att fokusera på rätt saker och vara närvarande i nuet.
När Rinne låter spelet komma till honom och inte jagar pucken är han extremt svårpasserad tack vare kombinationen av utsökt returkontroll och akrobatisk räckvidd i ytterlägen när det behövs.

Matt Murray (fyra starter, tre vinster, en nolla, 1,35 insläppta mål per match och 94,6 i räddningsprocent) är väldigt lugn, balanserad och metodisk i målet och tycks vara helt opåverkad av yttre press och vad som händer runt matcherna. Han säger att andningen är hans främsta verktyg för att behålla koncentrationen på att rädda nästa skott. När han märker att tankarna skenar iväg in i vad som ska hända i framtiden eller vad som redan hänt så tar han några medvetna, djupa andetag och återfår fokuseringen på det han ska göra just nu.

Han sträckte sig inför första slutspelsmatchen och fick lämna över spaden till Marc-André Fleury som spelade riktigt bra och hjälpte laget förbi både Columbus och Washington, men efter att Fleury släppt fyra mål i första perioden i match tre mot Ottawa har Murray kommit in och tagit över hjälterollen i målet för Penguins.


Foto: Getty Images

KAN BLI DEN FÖRSTA STARTERMÅLVAKTEN MED TVÅ STANLEY CUP-RINGAR

Murrays position är längre in än Rinnes i utgångsläget vilket gör att han ofta hinner över även vid sidledsspel. Ibland lockas han ut på snäva vinklar vilket gör honom sårbar för attacker runt målet köksvägen. Murray har hög plock med fingrarna uppåt, men tjuvar ibland neråt innan skottet går vilket gör att han släppt en del mål högt på plocken och haft problem med returkontrollen på den sidan under säsongen. Man ser honom ibland falla på mage vid dessa returer mot plocksidan vilket ger Nashville möjlighet att kapitalisera. På stötsidan jobbar han med armbågen utåt och klubbladet nära benskydden vilket öppnar en lucka mellan armen och kroppen där han släppt sju mål i grundserien plus ett i World Cup mot Tre Kronor i det sjätte hålet.

Totalt i slutspelet har han släppt tre mål på stötsidan, tre på plocksidan och ett mellan benen. Detta förhållande gäller i stora drag även för grundserien. Murray har en enastående förmåga att kombinera ett effektivt och samlat grundspel kryddat med desperationsräddningar vid behov. Dessutom är han i det närmaste obesegrad två matcher i rad sedan han kom in i Penguins förra säsongen, vilket kan göra honom till den första och enda startermålvakt som vunnit två Stanley Cup-ringar i rad som rookie i NHL.

Släpp pucken!!!
Andas & njut av en sprakande final!

/Erik Granqvist

Svensken bakom Nashvilles blågula stämpel: ”Det känns overkligt”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Poland - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM