PÅ HÅRET. Det tog ett par minuter innan Frédérick Gaudreaus matchvinnande 2–1-mål godkändes,
Pittsburgh

Har ingen plats i omklädningsrummet – nu har han avgjort två finaler: ”Kan sitta på golvet”

ANNONS

Han draftades aldrig och hade bara nio matchers NHL-erfarenhet innan slutspelet. Nu har doldisen Frédérick Gaudreau vuxit ut till Nashville Predators stora x-faktor i Stanley Cup-finalen. I natt avgjorde centern som inte ens har en egen plats i omklädningsrummet sin andra raka final.
– Jag hade kunnat sitta på golvet och det hade varit fantastiskt ändå, säger han efter 4–1-segern som utjämnade Stanley Cup-finalserien.

Det var när Nashville Predators stjärncenter Ryan Johansen olyckligt skadade låret och tvingades till en operation som möjligheten öppnade sig. Frédérick Gaudreau hade bara spelat nio NHL-matcher i grundserien när han plötsligt kastades in slutspelshettan.

Den odraftade 24-åringen från Québec, som skrev kontrakt med Nashville som free agent 2014, har hunnit uppleva karriärens och antagligen hela livets vildaste veckor sedan dess. Inte nog med att han har fått delta i en Stanley Cup-finalserie – nu har han även skjutit tre mål varav två matchvinnande för Predators.

När Nashville utjämnade finalen mot Pittsburgh Penguins till 2–2 i matcher i natt satte Gaudreau 2–1-målet i andra perioden. Men det var inte utan dramatik. Rookien försökte trä in pucken köksvägen, men domarna upptäckte inte att pucken var över mållinjen förrän någon minut senare.

SAKNAR PLATS I OMKLÄDNINGSRUMMET

– Jag tyckte jag såg pucken i målet, men jag var inte säker. Sedan fick jag höra i båset att den antagligen var inne. Det var trevligt, säger Frédérick Gaudreau till CBC Sportsnet efter matchen.

Nashville vann matchen med 4–1 efter att svenskarna Calle Järnkrok, Viktor Arvidsson och Filip Forsberg skjutit de övriga målen. Gaudreau och hans fortsatta målsuccé i finalserien var ändå den stora storyn, något han själv gärna tonar ned.
– På sätt och vis har jag förstått hur mycket snack det har blivit kring mig. Samtidigt har jag ett jobb att göra och måste fokusera på det match för match, säger centern som även fått mycket uppmärksamhet för att han inte har någon fast plats i Nashvilles omklädningsrum eftersom han kom in i laget så pass sent.
– Jag har en plats på matcherna, men inte på träningarna. Men jag bryr mig faktiskt inte. Jag skulle kunna sitta på golvet och det hade varit fantastiskt ändå, ler han.

Natten mot fredag spelas den femte finalmatchen i Pittsburgh. Detta i en finalserie där Nashville har slagit tillbaka och visat att man gärna gör det här till en utdragen affär.

Nashville – Pittsburgh 4–1 (1–1, 2–0, 1–0)
Nashville: Calle Järnkrok (2), Frédérick Gaudreau (3), Viktor Arvidsson (3), Filip Forsberg (9) (Mattias Ekholm).
Pittsburgh: Sidney Crosby (8).
Finalserien är oavgjord, 2–2 i matcher.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games