Fredrik Karlström.Foto: Bildbyrån/Linnea Rheborg

Han placerades tidigt i Linköping, vilket ledde till en dementi från AIK:s sida. I Linköping hamnade Fredrik Karlström till slut. Nu berättar JVM-centern om turerna som ledde till SHL.
– Jag tyckte att det var konstigt att det hade kommit ut någonting som inte stämde, säger han till hockeysverige.se.

En av kommande säsongs mest spännande nyförvärv i SHL Fredrik Karlström. Förra säsongen gjorde han avtryck i Hockeyallsvenskan med AIK, men kommande säsong kommer han spela i SHL för Linköping.

19-åringens övergång till SHL-klubben föregicks av en hel del spekulationer. Det gick till och med så långt att AIK gick ut med ett pressmeddelande på sin webbsida där man hävdade att Karlström inte var klar för LHC.
– Jag visste själv att det inte var klart då. Egentligen behövde jag inte bry mig speciellt mycket. Jag dementerade det och därefter var det lugnt. Jag tycker faktiskt inte att det var så jäkla jobbigt, säger Karlström till hockeysverige.se.
– Däremot tyckte jag att det konstigt att det hade kommit ut någonting som inte stämde. Nu bestämde jag mig efter säsongen och sedan var det inget mer med det.

En övergång till Linköping blev det i slutändan. Men det fanns många intressenter efter Karlströms fina säsong med AIK.
– Jag träffade en del lag, men jag tyckte efter att jag pratat med Dan (Tangnes) och Fredrik Emvall att Linköping lät riktigt bra.
– Dom verkade tro på mig och så vidare. Sedan passade steget från Stockholm till Linköping mig bra. Det är inte så långt hem och det här första gången som jag bor hemifrån.  På så vis blev det bra geografiskt. Jag bestämde mig egentligen direkt efter säsongen att det var Linköping som jag skulle skriva på för.


Foto: Bildbyrån/Erik Simander

”JAG MÅSTE RÄKNA MED HÅRD KONKURRENS”

Nu har han flyttat till Linköping och trivs väldigt bra i sin nya stad och med sitt nya lag.
– Första tiden här har varit bra. Jag har kombinerat med träning i skolan uppe i Solna med träning här nere. Jag har varit borta ibland, men har kunnat komma ner hit och kört vissa gånger. Nu tog jag studenten för några dagar sedan så nu blir jag här på heltid.
– Jag tycker allt har funkat bra och redan kommit in hyfsat bra i laget. Nu har Linköping ett väldigt rutinerat lag och jag är väldigt ung om man ser till genomsnittsåldern i laget. Det har funkat bra, men jag tror det kommer bli ännu bättre nu då jag ska vara här nere på heltid.

Du känner ingen risk att du hamnar långt ut på bänken i och med att du tillhör lagets yngsta spelare?
– Jag måste räkna med hård konkurrens. Speciellt när man kollar på vilka spelare Linköping tagit in. Samtidigt är jag en ung, bra och lovande spelare. Jag ska visa vad jag går för. Sedan får vi se hur långt det bär, men jag är helt säker på att jag kommer att få en bra utveckling här på en helt ny nivå, SHL-nivå.
– Jag är inte orolig för hur nästa säsong kommer att bli för jag vet att jag kommer att få en utveckling och det är vad som räknas.

Vilka förväntningar har du på din debutsäsong i SHL?
– Jag är väldigt förväntansfull. Nu har vi fått ett väldigt bra lag och för oss handlar det om att vinna matcher. För mig personligen handlar det om att slå mig in i laget. Det är vad jag siktar och hoppas på.

Du var med i det senaste Junior-VM, finns även tankar på att få chansen även i 2018 års turnering?
– Absolut! Jag ska göra allt jag kan för att ta mig dit. Det är också ett väldigt stort mål jag har. Förra året hade jag en jokerroll, kan man väl säga. Jag fick hoppa in lite då och då för att sedan komma in i laget mer och mer. På slutet fick jag spela rätt så mycket.
– Nu hoppas jag att få spela mycket redan från början och ingå i en kedja som stationär.

Bratt och Karlström. Foto: Ronnie Rönnkvist

KOMPISEN DRAR TILL USA: ”JAG VAR MER SUGEN PÅ ATT STANNA”

Tar han sig till JVM finns chansen att han kommer att återförenas med sin bästa vän. Efter att ha spelat ihop sedan barnsben blir nästa säsong en av få där han inte kommer att ha Jesper Bratt vid sin sida. Medan Karlström valde att flytta till LHC kommer Bratt att ta chansen i New Jersey Devils farmarlag Binghamton Devils till hösten.
– Jag har gjort två säsonger utan honom av rätt så många. Dom åren har också gått bra så det är bara att köra på så ska det nog gå bra ändå.

Hur ser du på hans möjligheter att snabbt slå sig fram i först och främst AHL?
– Nu är jag inte så insatt i allt det som händer i ligorna där, men hans spelstil är nog rätt passande där borta. Det är små rinkar samtidigt som han är smidig och framför allt stark för att vara så pass liten (178 cm/79 kg). Dessutom är han snabb. Fortsätter han att utvecklas blir det nog bra för honom där borta också.

Är du inte själv, som är draftad av Dallas Stars, sugen på att sticka över till Nordamerika och testa på ligorna där borta?
– Efter mötena jag hade med Linköping kände jag att det faller sig mer naturligt för mig att ta steget från Hockeyallsvenskan till SHL. Jag var helt enkelt mer sugen på att stanna i Sverige än att åka över.

När Fredrik Karlström i höst debuterar i SHL kommer han att tangera familjerekordet i antal SHL-matcher. Pappa Kent Karlström spelade en elitseriematch med AIK säsongen 1980/81.
– Det känns bra. Jag har tänkt på det där en del. Han spelade med AIK i en elitseriematch, men jag har spelat i AIK en hel säsong. Men jag har hela tiden tänkt ”fan, det var i elitserien som han spelade”. Det får jag förhoppningsvis slå nu, avslutar Fredrik Karlström med ett skratt.