TIMRÅ NÄSTA. Henrik Haukeland fortsätter karriären i Hockeyallsvenskan till hösten.
Timrå IK

Ville stanna i Leksand: ”Det var vissa saker vi var oense om”

ANNONS

Det ar med dubbla känslor som Henrik Haukeland lämnade Leksand förra månaden. Å ena sidan hade han gärna hängt med klubben ned i Hockeyallsvenska, å andra sidan kände han sig mogen för en ny utmaning i jakten på en OS-plats med norska landslaget.
– Jag hade velat stanna, men det var vissa saker vi var oense om. Där var vi ganska långt bort ifrån varandra, säger målvakten till hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
För två säsonger sedan var Henrik Haukeland tillsammans med Broc Montpetit Leksands stora kvalhjälte. Förra säsongen fick han stå lite i skymundan bakom finske Atte Engren i SHL. När sportrådet i Leksand skulle sätta ihop sitt lag efter degraderingen till Hockeyallsvenskan visade det sig att han inte längre fanns med i framtidsplanerna.
Det beskedet lämnade Haukeland via Instagram mitt under brinnande hockey-VM.

Ny klubbadress blir i stället Timrå som i likhet med Leksand spelar i Hockeyallsvenskan kommande säsong.
– Jag hade en väldigt, väldigt fin tid i Leksand och det är ett fantastiskt ställe att spela hockey på. Det var hur bra lagkamrater som helst och en väldigt bra grupp båda säsongerna jag var där, säger Henrik Haukeland när hockeysverige.se träffar honom på Goaliemanias målvaktscamp i Ritorp i Solna.

– Klart att jag var sugen på att stanna i Leksand samtidigt som jag var sugen och kolla på vilka andra möjligheter jag hade. Det var ändå bra att jag gick vidare både för Leksand och för mig.
– Jag hade velat stanna, men det var vissa saker vi var oense om. Där var vi ganska långt bort ifrån varandra och då var det bättre att jag gick vidare.

Hur har Leksands fans reagerat?
– Jag har bara fått positiva reaktioner. Leksands har helt fantastiska fans.


Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

VALDE TIMRÅ – TROTS SHL-INTRESSE

Det fanns ett visst SHL-intresse för Haukeland, men han valde ändå att ta chansen i Timrå på grund av förutsättningarna som finns i klubben.
– Anledningen till att jag valde Timrå var att jag tyckte att dom har ett väldigt spännande lag. Där kommer jag få chansen att spela i ett ungt lag, ett lag som vill framåt samtidigt som dom har en bra organisation och målvaktstränare (Peter Hirsch).

Kändes det viktigare att få mycket speltid i Hockeyallsvenskan än att eventuellt sitta som tvåa i SHL?
– Lite så var det absolut eftersom jag vill spela matcher. Nu kommer jag få tävla om att stå mot en väldigt duktig målvakt i Timrå (Victor Brattström) så det gäller att prestera annars får jag inte spela. Så är det i SHL också, att är man andrekeeper ska man klara av att gå in och spela regelbundet. Förutsättningarna för att jag ska få spela mycket är bättre i Timrå än vad det är i en SHL-klubb.

Upplevde du att intresset för dig som målvakt ökade efter att du spelat VM?
– Ja, det gjorde jag. Det var lite utländska klubbar som dök upp som jag inte hade haft kontakt med innan.

Var du sugen på att åka utomlands, om vi bortser från att Sverige inte är ditt riktiga hemland?
– Jag hade lite alternativ utomlands också, men jag kände för att vara i Sverige, jobba med bra målvaktstränare och utvecklas i lugn och ro.


Jonas Levén. Foto: Ronnie Rönnkvist

”HAN HAR VARIT SOM EN FARSA FÖR MIG I LEKSAND”

Det blir alltså även byte av målvaktstränare för Henrik Haukeland i och med flytten till Timrå. Han lämnar Jonas Levén och får i stället jobba med dansken Peter Hirsch.
– Nu känner jag inte Peter så mycket ännu eftersom jag bara mött honom en gång, men han verkade bra och väldigt intresserad. ”Levvan” har varit som en farsa för mig i Leksand, säger Haukeland med ett leende och fortsätter:
– Han är helt fantastisk och sprider mycket glädje omkring sig. Han har aldrig någon dålig dag på jobbet, kommer alltid med mycket skämt, är alltid positiv och säger aldrig något dumt om någon annan.
– ”Levvan” har en undanskymd roll, men jag tror att han är väldigt viktig för Leksand och deras ledarteam. Jag tror inte att det finns någon som har något ont att säga om honom. 

Du nämnde att Timrå har ett ungt och spännande lag. Nu tappar man ändå Jonathan Dahlén, Elias Pettersson, Jens Lööke, Mattias Nilsson med flera, är du inte rädd för att det blir en tuff säsong för Timrå i Hockeyallsvenskan?
– Timrå tappar lite folk, men det gör ju alla lagen. Där är det nog lika för alla. Jag måste erkänna att jag inte har så jättebra koll eftersom det blir så att jag följer den serie som jag spelar i. Därför har jag inte riktig koll på hur Timrå står sig gentemot andra lagen.
– Förra säsongen var det folk som kom in som knappt hade spelat i Hockeyallsvenskan i tidigare, men som tokdominerade. Jag tror att man ska ta en dag i taget och försöka bli bättre varje dag. Då tror jag att det kommer bli bra.

Det låter på dig som du har en bra distans till det du gör och ta det lite som det kommer.
– Klart att jag vill spela i ett vinnande lag, men gå man in med tron att vi ska komma topp två i Hockeyallsvenskan och att det ska lösa sig av sig själv så kan jag säga att det inte fungerar så. Hockeyallsvenskan är en jättetuff liga med många bra lag och spelare.

Nu har inte Henrik Haukeland enbart en spännande säsong i Timrå att se ram emot. I och med att han kom med till VM finns också stora möjligheter att han får chansen i OS nästa år.
– Det skulle vara jättestort att få spela OS för mitt land. det vore en ära. Samtidigt måste jag förtjäna den platsen.
– Presterar man hela säsongen får man vara med i OS. Om jag spelar som jag ska tror jag att jag kommer med till OS, men spelar jag dåligt kommer jag inte med, avslutar Henrik Haukeland.

Samtidigt som intervjun tar slut kör Västerviks nya målvakt Viktor Östlund styrketräning i solen under överseende av bland andra tioåriga Pelle från Kalmar. Han har leukemi och genomgår en tuff resa precis som Östlund gjort, men är nu inbjuden av campledarna Micce Andreasson och Stefan Persson att delta i Goaliemania.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL