Foto: Semic Collection

Martin Brodeur måste ses som en av NHL:s bästa målvakter genom alla tider. Han debuterade i ligan redan säsongen 1991/92 och gjorde sin sista säsong 2014/15. Mellan 1991 och 2015 spelade den nu 45-årga före detta målvakten för samma lag, New Jersey Devils. Där var han under sista säsongerna dessutom målvaktskollega med Johan Hedberg.
– Vi hade väldigt roligt tillsammans. Johan är ju en äldre kille som är väldigt seriös och verkligen brydde sig om hur det gick för oss i laget. Vi har spelat under flera säsonger tillsammans under när jag har varit skadad så har han gått in och gjort några riktigt bra matcher för vårt lag, har Brodeur berättat för hockeysverige.se.

Vilken är din mest minnesvärda match i NHL?
– Det finns ju en hel del genom åren. En match jag tänker på så här direkt är då jag slog rekordet med antal vunna matcher för målvakter. Just den kvällen då jag vann min 552:a match, hur fansen var, hur spelarna var, allt var så coolt den kvällen, skrattade Brodeur.
– I slutspelet är nog den sjunde finalen mot Anaheim Mighty Ducks 2003 den jag minns bäst. Just den matchen fungerade mitt spel helt otroligt bra och det var ganska coolt att jag lyckades hålla nollan i en så viktig och avgörande match. Jag tog flera rekord i och med den matchen, bland annat flest antal nollor i en finalserie och flest antal hållna nollor i ett slutspel. Sådana rekord är givetvis kul, men det är mer coola minnen på det personliga planet.

Fyrfaldig Vezina Trophy-vinnare

Säsongen 1992/93 kom också bli en viktig del i Martin Brodeurs utveckling som målvakt. Säsongen dessförinnan hade han alltså fått debutera i NHL, men den här säsongen kom han att tillbringa i farmarlaget Utica Devils tillsammans med målvaktskollegan Corey Schwab. Det blev 32 matcher för den då 20-åriga målvakten och i Pro Hockey Classics samlarkortserie kom han att kallas ”Rookie Sensation”. Efter den säsongen har han varit given etta i New Jersey och har utsetts till ligans bästa målvakt inte mindre än fyra gånger, 2003, 2004, 2007 och 2008.

Idag är Martin Brodeur assisterande General Manager i St. Louis Blues.

Hockeykortet är hämtat från serien Pro Hockey Prospects Classic 1993/94.