Tobias EnströmFoto: Justin Edmonds/Getty Images

Tobias Enström har gjort sin klubb en stor tjänst. Han har hävt sin no movement-klausul, för att laget i stället ska kunna skydda andra spelare.

Winnipeg har haft problem med att skydda de spelare de vill i expansionsdraften. En anledning till det är att den forne stjärnbacken Tobias Enström haft en no movement-klasul, som gjort att han automatiskt är skyddad i draften.

Nu står det emellertid klart att svensken gått med på att häva sin klausul, vilket gör att Winnipeg kan skydda en annan spelare i stället. Anledningen till Enströms beslut lär vara att varken han eller Jets tror att Vegas Golden Knights är speciellt intresserade av att ta över svenskens lön på 5,75 miljoner dollar som sträcker sig över kommande säsong. Jets kan ju också, om de verkligen vill bli av med Enström, erbjuda Vegas draftval om man tar svensken i draften.

Själv vill Enström emellertid stanna i Jets. Hans agent Kalle Bodén skrev till Sportsnets Elliot Friedman att backen ‘absolut inte vill till Vegas’.

Tobias Enström var en gång i tiden en av världens främsta offensiva backar, med två raka 50-poängssäsonger som resultat innan Atlanta flyttade till Winnipeg. Sedan dess har svenskens produktion sakta gått ned, och den senaste säsongen blev det bara ett mål och totalt 14 poäng på 60 matcher.

Tidigare har även Marc-André Fleury, Pittsburghs målvakt, hävt sin klausul för att Pittsburgh i stället ska kunna skydda Matt Murray.