Marian Gaborik och Dustin BrownFoto: All Over Press

Från firade hjältar till oönskade veteraner. Det har gått snabbt utför för två Stanley Cup-vinnande stjärnor, som nu lämnas oskyddade i expansionsdraften.

Två tidigare stjärnnamn lämnas oskyddade av Los Angeles Kings inför nästa veckas expansionsdraft i Las Vegas. Det rör sig om Marian Gaborik, som tre gånger i karriären skjutit 40 mål, samt Dustin Brown. Dustin Brown var lagkapten när Kings vann Stanley Cup 2012 och 2014 och var länge en av de bärande spelarna i klubben.

De senaste åren har han dock hamnat längre och längre ned i hierarkin. Inför säsongen tappade han dessutom sin plats som lagkapten till Anze Kopitar, efter fyra raka säsonger där Brown inte ens nådde upp i 30 poäng. Den senaste säsongen fick 32-åringen visserligen en liten upprättelse då han sköt 14 mål och kom upp i 36 poäng. Hans bästa notering sedan 2011/2012.

Tippas välja back

Kings ser dock draften som en möjlighet att bli av med hans kontrakt, som utan tvivel måste ses som ett av NHL:s absolut sämsta. Brown har en lönetaksträff på hiskeliga 5,875 miljoner dollar hela vägen till 2022. Då är han 38 år.

Marian Gaborik kommer från två blytunga säsonger där det totalt blivit 22 mål och 43 poäng på 110 matcher. Den skadeförföljda slovaken sitter på en lönetaksträff på 4,875 miljoner dollar fram till 2021. Då är han 39 år gammal. Vi kan med andra ord räkna med att Vegas inte är så intresserade av att plocka vare sig honom eller Brown i draften. I stället tippas man gå efter den intressanta backen Brayden McNabb.

Det är journalisten John Hoven som på twitter skriver att Los Angeles skyddar målvakten Jonathan Quick, backarna Drew Doughty, Alec Martinez, Jake Muzzin och Derek Forbort, samt forwardsen Anze Kopitar, Jeff Carter, Tyler Toffoli och Tanner Pearson,