Foto: Semic Press

Dominik Hasek blev ”The Dominator” med hela NHL på 1990-talet. Men trots flera tunga utmärkelser och två Stanley Cup-titlar med Detroit är det OS-guldet i Nagano 1998 han rankar allra högst.

Dominik Hasek gjorde sig känd som världsmålvakten med den oortodoxa stilen. Många gånger såg vi honom ligga på rygg, sprattla till och kasta upp ett ben som han räddade pucken med.

Trots att Hasek vann Stanley Cup två gånger om med Detroit Red Wings, 2002 och 2008, finns det en annan framgång han värdesätter högre. Närmare bestämt OS-guldet med Tjeckien i Nagano 1998. Den första olympiaden där NHL-spelarna deltog.
– Det är nog ändå det största. Trots allt går hockey ut på att vinna titlar med laget du spelar med. Jag fick vinna NHL, tjeckiska ligan och OS. Men just att vinna OS med det lag vi hade betyder väldigt mycket för mig, berättar den nu 52-åriga målvakten för hockeysverige.se.

Hasek var given etta i tjeckerna OS-lag då man tog sig till final genom att först vinna kvartsfinalen mot USA med 4–1 och sedan slå Kanada i semifinalen efter straffar. I finalen väntade Ryssland. Nu blev matchen ingen stor propaganda för ishockeyn. Eftersom båda lagen kunde varandra väldigt väl blev det blev en tillknäppt föreställning som länge var mållös.

”SPELADE MIN BÄSTA HOCKEY UNDER HELA KARRIÄREN”

Men drygt åtta minuter in i tredje perioden fick backen Petr Svoboda chansen och satte dit 1–0-pucken bakom Michail Sjtalenkov. Det kom att bli matchens enda mål efter att Hasek storspelat och hållit nollan. Ivan Hlinka, tjeckernas förbundskapten, hyllade också sin målvaktshjälte stort och sa efter matchen att utan honom i laget skulle Tjeckien antagligen inte vunnit guldet. Hasek släppte bara in sex mål på sex matcher i turneringen och utsågs givetvis till turneringens bästa målvakt.
– Vi var ”underdogs”, det var vår hemlighet. Men vi hade väldigt många bra spelare som gjorde sin bästa turnering under olympiaden. Sedan var vi väldigt bra defensivt vilket man måste vara i en sådan turnering samtidigt som vi hade väldigt bra offensiva spelare som Jaromir Jagr, Martin Rucinsky, Robert Reichel, Martin Straka och så vidare, berättar Hasek och fortsätter:
– Dom här killarna gjorde mål samtidigt som jag kanske spelade min bästa hockey under hela karriären under den här turneringen.

Firandet på gatorna i Prag efter guldet var enormt och den stora hjälten var just Dominik Hasek. På skyltar som folk höll upp kunde man bland annat läsa: ”Hašek je bůh” – Hasek är gud.

I dag bor Dominik Hasek i Tjeckien och vid sidan av allt golfspelande är han affärsman.

Hockeykortet är hämtat från Semic Press VM 91-album.

One thought on “HOCKEYKORTET: När Hasek vann OS åt Tjeckien

  1. Pingback: HOCKEYKORTET: När Hasek vann OS åt Tjeckien | Senaste nytt

Comments are closed.