Theo Fleury.
Nyheter

HOCKEYKORTET – Loobs vän motbevisade tvivlarna: ”Förverkligade en pojkdröm”

ANNONS

Theo Fleury hade kanske inte oddsen på sin sida. Men han hade viljan. Det var få som trodde att forwarden ens skulle ta sig till NHL. Sen gick allt av bara farten. Tillsammans med kompisen Håkan Loob fick han vinna hela Stanley Cup. För Hockeysverige.se berättar Fleury om en helt fantastisk resa. 
– Det går inte riktig att beskriva. Det var stor lycka att fått vara med om att förverkliga en pojkdröm.

Det var egentligen inte många som trodde att Theoren ”Theo” Fleury skulle ta sig hela vägen till NHL. Det som talade emot var hans längd. Han var ”bara” 168 cm. Nu var den lille kanadensaren en riktig krigare och efter att ha representerat Kanada i två JVM i rad fick han säsongen 1989/90 chansen av coachen Terry Crisp att spela i NHL. Fleury gjorde stor succé redan från början och svarade för 14 mål och totalt 34 poäng på 36 matcher i grundserien.

Succén fortsatte i slutspelet dör han gjorde fem mål och totalt elva poäng på 22 matcher. Inte nog med det, hans Calgary vann för första gången Stanley Cup.
– Det var stort att träffa alla stjärnorna, Joe Mullen, Håkan Loob, Doug Gilmour, Al MacInnis med flera.
– Hela mitt liv hade jag sett fram mot att få spela i NHL och nu var jag så nära att uppfylla min största dröm. Jag spelade i tre av träningsmatcherna, men jag började den säsongen i farmarlaget Salt Lake, berättar Theo Fleury för hokceysverige.se.

”HÅKAN ÄR EN AV DE BÄSTA SPELARE JAG NÅGONSIN SPELAT MED”

I laget fanns sedan 1983 Håkan Loob från Slite på Gotland. Samme Loob som är den kanske målfarligaste spelare som svensk elithockey skådat.
– Håkan är en av de bästa spelare jag någonsin spelat med. Jag minns hur jag i början var helt fascinerad över vilka fina handleder han hade när han spelade. En av NHL:s riktigt stora spelare vid den här tiden.
– Vid sidan av isen var han alltid schysst mot oss andra och han skojade och skrattade mycket. Håkan var kille som verkligen gjorde oss andra glada. Det hände ibland att vi åt middag ihop och det var alltid måltider med mycket skoj och skratt. En kanonkille helt enkelt och en mycket bra vän.

Kan du berätta om din NHL-debut?
– Januari 1989 mot Québec Nordiques. Jag minns hur nervös jag var och hur stolt min familj var över att jag skulle få spela för Calgary Flames i NHL, säger Fleury med mycket stolthet i rösten och ett stort leende.
– Ett riktigt kul minne. Däremot minns jag inte riktigt vilka som spelade i min kedja debutmatchen. Det kan ha varit Tim Hunter och Jiri Hrdina, men jag är inte säker.

”EN VÄLDIGT SPECIELL KÄNSLA ATT FÅ VINNA DEN AVGÖRANDE FINALEN”

Vad gjorde Calgary Flames till mästare 1989?
– Jag tror det handlade om den kvalité vi hade på spelarna i laget. Vilka lag vi än spelade mot hade vi kvalitéer och skicklighet i laget för att bemöta det.
– Oavsett om lagen spelade tufft och fysiskt eller tekniskt mot oss så visste vi att vi kunde vinna matcherna. Vi spelade tajt bakåt och hade en bra offensiv checkning som gjorde det väldigt svårt att spela mot oss.

Calgary Flames vann finalen över Montréal Canadiens med 4-2 i matcher och kunde den 25 maj 1989 för första gången titulera sig Stanley Cup-mästare.
– Den finalserien och framför allt den sista finalen i Montréal minns jag som den hade spelats igår. Det var så otroligt spännande och då det stod klart att vi var mästare var känslan helt underbar.
– Det går inte riktig att beskriva hur man känner just då, men det var stor lycka att fått vara med om att förverkliga en pojkdröm.
– Det var även en väldigt speciell känsla att få vinna den avgörande finalen över Canadiens i Montréal. Det var ju något som aldrig hänt tidigare.

Theo Fleury spelade i Calgary Flames fram till och med 1999 utan att vinna ytterligare någon Stanley Cup-titel. Efter karriären har han bland annat föreläst och hjälpt folk som varit i svåra situationer. Något som han har egen erfarenhet av sedan han själv i junioråldern utsatts för sexuella övergrepp av sin coach Graham James.

Hockeykortet är hämtat från serien Score 92

Jaromir Jagrs enorma hyllning till Håkan Loob: ”Han skulle dominera”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL