Roland Eriksson.
Nyheter

HOCKEYKORTET: Ett av svensk hockeys mest klassiska hattrick

ANNONS

Roland Eriksson var med på den tiden när Sovjet var i princip oslagbara. Men i VM 1977 skulle Sverige göra det omöjliga – två gånger om. Eriksson stod dessutom för ett av svensk hockeys mest klassiska hattrick. 
– Jaha, det blir man ju påmind om ibland, skrattar Eriksson när hokceysverige.se frågar honom om de tre målen. 

Ja, Roland Eriksson är mannen bakom ett av svensk hockeys mest omtalade hattrick. Vid VM 1977 var det inte många som trodde något annat än att Sovjet som vanligt skulle vinna VM-guld. Ett gulfirande som Roland Eriksson, Sverige och Tjeckoslovakien skulle sätta stopp för.

Efter Roland Erikssons första säsong i Minnesota kallade förbundskaptenen Hans ”Virus” Lindberg hem honom till Europa och valsernas stad Wien. Tre Kronor svarar för en lysande turnering och slår Sovjet i två matcher. Ett Sovjet med stjärnor så som Valeri Charlamov, Vladislav Tretiak, Vladimir Petrov, Valeri Vasiljev, Alexander Maltsev och så vidare.

DUBBLA SEGRAR MOT SOVJET

Första matchen mot Sovjet vinner Sverige med överraskande stora siffror. Slutresultatet skrivs till 5-1 efter att Roland Erikssons barndomskamrat från Borlänge, Göran Högosta, storspelat i målet. Samma Sovjet som tidigare i den veckan hade kört över Kanada med hela 11-1. Väl i slutspelet förlorade först Sverige en stökig match mot Kanada med 7-0 och mot Tjeckoslovakien med 2-1.

I den sista matchen i turneringen ger Vladimir Sjadrin Sovjet ledningen 7.49 in i första perioden. Sedan börjar en sagolik uppvisning av två killar från Tunabro, Göran Högosta och Roland Eriksson. Sovjet stångar sig blodiga mot Högostas storspel i målet medan Roland Eriksson först gör 1-1 8.25 in i samma period efter en iskall dragning förbi Tretiak i målet.
– 2.52 in i andra perioden spelar Stig Salming och Hans Jax fram Eriksson som lyfter pucken över en slajdande Tretiak, berättar Eriksson.
– 9.57 in i andra perioden får Per-Olov Brasar fram pucken till Eriksson som har ryska backen Gennadi Tsygankov hängande på ryggen. Men Eriksson sliter sig loss och trycker in slutresultatet 3-1.

ETT AV SVENSK HOCKEYS MEST KLASSISKA HATTRICK

Roland Nilsson hade stått för tre mycket speciella mål.
– Jaha, det blir man ju påmind om ibland, skrattar Eriksson när hokceysverige.se frågar honom om ett av svensk hockeys mest klassiska hattrick.
– Jag minns uppriktigt sagt inte så mycket av dom här målen mer än att jag hade en stor ryss på ryggen då jag gjorde mitt sista mål den matchen. Det var väl mest tillfälligheter att just jag gjorde alla tre målen i den matchen.

Hur minns du tillbaka på slutspelsmatchen mot Kanada som ni förlorade med 7-0?
– Hela det kanadensiska laget och även ledarna ballade ur fullkomligt. Jag hade ju varit borta i NHL och spelat under den säsongen så jag som var mest ansatt. Det var allt möjligt, stick med klubban i magen, slag och fula tjuvnyp hela tiden. Dom var även på mig i periodpauserna och bråkade.
– ”Virus” bad oss näst intill ge upp för det var inte värt att riskera vår hälsa. Det handlade inte om hockey och det är nog det värsta som jag har upplevt som hockeyspelare. När jag väl träffade dom här kanadensarna i NHL så var det världens lugnaste killar, inte alls lika kaxiga och arroganta som dom hade varit i Wien.

Vad var nyckeln till era framgångar i VM 1977?
– ”Virus” Linberg hade kommit in med lite nya grejer som hela gruppen köpte. Sen fick vi ihop en väldigt bra sammanhållning.
– Vi hade även lite tur också. Sovjet var ju omöjligt att slå vid den här tiden men vi lyckades med det två matcher i rad och därför tror jag att man minns den här turneringen på det sätt man gör.

Hockeykortet kommer från Semic Förlags VM-album från 1982.

VIDEO: Elias Petterssons succé – bjuder på flera drömmål

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL