Jhonas Enroth.Foto: Getty Images/Bruce Bennett

Jhonas Enroth lämnar NHL. Den svenske VM-hjälten har valt att flytta hem till Europa. 

Han har kämpat sig kvar i Nordamerika sedan 2009, utan att egentligen bli förstemålvakt under en längre tid någon gång. Men nu är det slut med de försöken. Åtminstone för den här gången. Jhonas Enroth är klar för Dinamo Minsk i KHL, bekräftar klubben. Målvaktsstjärnan har skrivit på ett ettårskontrakt med det vitryska laget.

Jhonas Enroth draftades av Buffalo 2006 och det är också den klubben han förknippas mest med under åren i NHL. Han lämnade under säsongen 14/15 för spel i Dallas, och sedan dess har han hoppat rund mellan klubbarna. Sedan dess har han nämligen hunnit tillhöra Los Angeles, Toronto och Anaheim också. I Anaheim fick han emellertid bara spela AHL-hockey för San Diego Gulls. Där gjorde han succé.

Blir OS-aktuell

I NHL har Enroth, som blev svensk VM-hjälte 2013, bara spelat 22 matcher de två senaste åren. Nu väntar alltså ett äventyr i KHL, något som också ger honom chansen att slå sig in i OS-truppen. Sverige har det dock oerhört starkt ställt på målvaktssidan i Europa just nu, med klasspelare som Viktor Fasth, Jonas Gustavsson och Oscar Alsenfelt. Enroth var med i OS-truppen redan 2014, utan att stå några matcher.

Dinamo Minsk är ett klassiskt mittenlag i KHL, som tagit sig till Gagarin Cup-slutspel fyra gånger sedan 2010 men aldrig tagit sig förbi förstarundan i slutspelet.