Foto: Victory Legacy Upper Deck

Det fanns en tid innan Wayne Gretzky spelade i WHA och NHL och dominerade världshockeyn. Det fanns också en tid där han var junior…och dominerade ishockeyn. Här är historien om ‘The Great Ones’ år i  Sault Ste. Marie Greyhounds och en succéfylld JVM-turnering.

Det finns nog ingen som har kunnat undvika Wayne Gretzkys makalösa karriär i NHL. På 1487 matcher svarade den något tunne kanadensaren för 894 och totalt 2857 poäng. Dessutom blev han NHL Most Valuable Player (Hart Trophy) 79/80, 80/81, 81/82, 82/83, 83/84, 84/85, 85/86, 86/87, 88/89, alltså nio gånger och vann Stanley Cup 83/84, 84/85, 86/87, 87/88.

Vi skruvar tillbaka tiden till säsongen 1977/78. Gretzky, som då var 16 år, spelade för Sault Ste. Marie Greyhounds. Där var han bland annat lagkamrat med Craig Hartsburg. Strax före jul blev de båda uttagna att representera Kanada i Junior-VM som spelades i Montréal. Gretzky, som var tre år yngre än övriga spelare i turneringen, var inför turneringen näst intill säker på att han inte skulle vara med och spela.

Gretzky och hans lagkamrater Craig Hartsburg och Dan Lucas satt på ett hotell i Ottawa efter att dom mött Ottawa 67:s med blivande JVM-lagkamraten Bobby Smith i laget. Dagen efter skulle Gretzky och Hartsburg åka till Montréal och Junior-VM. Då säger Gretzky att han inte är säker på om han kommer ta en plats i laget utan han har kommit med bara för att han varit en av dom bästa målskyttarna i ligan under säsongen.
”Danny och jag tittade på varandra och sa till Wayne att han är den bästa spelaren i ligan och det var därför han kom med till Junior-VM, så blygsam var han redan då” har Craig Hartsburg berättat.

Steve Tambellini var rumskamrat med Gretzky under turneringen och minns tillbaka på när de båda sågs första gången.
” När Wayne kom upp på rummet sa han – Hej, jag heter Wayne Gretzky. Jag svarade- Jag vet. Sedan tittade Wayne på laguppställningen och på centrarna som var med och sa – Ni har ett så otroligt bra lag. När jag sa att han kommer ta en plats bland dom centrarna sa ha – Nej, nej, jag är bara med här för att få erfarenhet”.

Väl i turneringen spelade Wayne Gretzky med nummer nio på ryggen eftersom hans stora idol då var Gordie Howe. Givetvis vann Wayne Gretzky poängligan i JVM med åtta mål och totalt 17 poäng. Bästa svenska slutade femma. Det var Mats Näslund som svarade för två mål och totalt tio poäng. Kanada slutade bara tre i sin hemma turnering. Detta efter att bland annat förlorat mot Sverige med 6-5. I den matchen ledde dessutom Kanada med 2-0 redan efter tio minuter. Men efter ett hattrick av Dan ”Dajja” Hermansson och ett mål var av Mats Näslund, Christer Löwdahl och Claes-Henrik Silfver vände alltså Sverige matchen och vann. Tilläggas bör att Göran Henriksson i målet storspelade och att Pelle Lindbergh ”bara” var reservmålvakt. Mac Gänger, som skrev om matchen i Årets Ishockey, uppgav att det var utvisningarna och det fula spelet som Kanada stod för som avgjorde matchen eftersom fyra av Sveriges mål kom i powerplay.

Och Wayne Gretzky som spelade i en kedja med Wayne Babych och Tony McKegney? Jo, han svarade för assist till tre av Kanadas fem mål.

Säsongen med Sault Ste. Marie Greyhounds i OMJHL 1977/78 svarade Wayne Gretzky för 70 mål och totalt 182 poäng på 64 matcher.

Hockeykortet är hämtat från Victory Legacy Upper Deck 1999.