Patrick, Rubtsov, Sanheim och Lindblom.Foto: All Over Press / Bildbyrån

Det är sajten The Hockey Writers som rankat de 31 klubbarna baserat på hur stora talanger de har i organisationen. Förra sommaren toppade Winnipeg – men i år är en ny klubb på tronen…

Vi har det senaste årtiondet sett hur viktigt det är att drafta rätt. Pittsburgh och Chicago har vunnit totalt sex Stanley Cup-titlar sedan 2009 och det har mycket att göra med hur bra de draftat. Vi har också sett Edmonton göra försök efter försök med sina förstaval – utan att lyckas. Fram tills nu då, när klubben har Connor McDavid i laget.

Sajten The Hockey Writers har nu rankat de 31 klubbarna baserat på hur bra de har draftat och hur bra talangpool de lyckats bygga upp. Förra säsongen toppade Winnipeg, men, de har nu tappat ned till en fjärdeplats.

Lagen som passerat är Carolina, Tampa Bay och vinnaren Philadelphia. De lyfter fram spelare som Travis Sanheim, German Rubtsov, Jordan Weal, Nolan Patrick och förstås Oskar Lindblom bland de större talangerna. Flyers var så sent som för ett år sedan inte bättre än femma på rankingen.

Philadelphia har det bland annat extremt bra ställt på målvaktssidan, med Anthony Stolarz och Kanadas JVM-målvakt Carter Hart. Då ska man komma ihåg att klassikerklubben dessutom har rättigheterna till den svenske JVM-målvakten, Felix Sandström, också. Sandström utsågs ju till turneringens främsta målvakt i vintras.

Utöver Oskar Lindblom nämns en annan svensk också som en anledning till Flyers förstaplats: Backen Robert Hägg. Hägg spelade tre JVM-turneringar för Sverige men har bara fått göra en NHL-match. Han har i stället spelat drygt 200 matcher i farmarlaget Lehigh Valley Phantoms.

En annan noterbar sak från rankingen är att Vegas Golden Knights redan nu rankas på fjortonde plats. Den nystartade klubben hade exempelvis tre förstaval i årets draft. Där plockade de bland annat HV-backen Erik Brännström som femtonde spelare totalt.

Notera att listan fokuserar på de spelare som ännu inte slagit sig in fullt ut i NHL. Spelare som Connor McDavid tas alltså inte i beräkning även om han i högsta grad kan ses som en talang.

Hela rankingen:

1. Philadelphia
2. Tampa Bay
3. Carolina
4. Winnipeg
5. Arizona
6. New Jersey
7. Vancouver
8. Calgary
9. Toronto
10. Detroit
11. Dallas
12. Boston
13. Columbus
14. Vegas
15. New York Islanders
16. St. Louis
17. Nashville
18. Colorado
19. Minnesota
20. Buffalo
21. Edmonton
22. Florida
23. New York Rangers
24. Los Angeles
25. Washington
26. Anaheim
27. Ottawa
28. Montréal
29. Chicago
30. Pittsburgh
31. San José