Frida Ekdahl.
SDHL 1

Från en stockholmsklubb till en annan: ”Känner att det finns plats för mig här”

ANNONS

Hon valde att kliva ned en division – vilket ledde till att hon under den gångna säsongen fick lyfta SM-guldet med Djurgårdens IF. Frida Ekdahls resa har varit minst sagt intensiv de senaste säsongerna. Nu väntar spel i AIK.
– Anledningen till att jag valde AIK är bland annat att jag har jobb i Stockholm och vill bo kvar här, säger hon till hockeysverige.se.

BROMMA (HOCKEYSVERIGE.SE)

För tre säsonger sedan valde Frida Ekdahl att inte följa med SDE Hockey upp i Riksserien. Istället valde hon spel i Division 1 med Djurgården. Där har hon fått vara med om en häftig resa. På tre säsonger har klubben, där man i början var tvungna att bo på Djurgården för att vara medlem, gått från ettan till att bli svenska mästare.
– Det har varit jätteroligt i Djurgården. Sammanfattningsvis har damhockeyn vuxit under dom här tre säsongerna, säger Frida Ekdahl när hockeysverige.se träffar henne utanför Stora Mossens ishall där hon för några månader sedan blev svensk mästare.
– Det har vuxit spelmässigt, men det är också flera organisationer som tar ett större ansvar kring att utveckla damhockeyn. Det har varit en kul resa att ha varit med på och att få vinna SM-guld var ett häftigt avslut.

Hur har spelet utvecklats på isen?
– Alla lag har höjt sig i och med att fler individer har blivit bättre och bättre. Snabbhetsmässigt, tekniken, allting har blivit bättre. Man märker verkligen när man spelar att hockeyn blivit bättre och när man tittar på matcherna ser man att det går snabbare och att det är ett mer fartfyllt spel i dag.
– Det här kanske gör att det blir intressant utifrån att titta på. Förut kanske man inte alltid tyckte det var värt att gå och kolla, men damhockeyn har tagit många kliv framåt.

Är det stor skillnad då det gäller intresset för damhockeyn när du spelade i SDE Hockey jämfört med tiden i Djurgården?
– Ja, men det är också stor skillnad på grund av att det är så olika klubbar. Jag spelade aldrig i Riksserien med SDE, men jag har spelat i Riksserien med Ormsta. Då fanns det i princip inget intresse alls. Dessutom, utan mina föräldrar hade jag inte klarat av att spela eftersom det kostar så mycket varje säsong. Nu betalar jag i princip bara en klubbavgift.

Djurgården gick upp 2015 och vann SM-guld 2017 vilket är en näst intill osannolik resa som alltså 24-åringen från Danderyd fick vara med på.
– Dels betydde vår tränare (Jared Cipparone) såklart en del eftersom han har varit med på hela resan, men vi hade också en hyfsad stomme från början och som varit med till guldet. Framförallt trodde alla på det.
– Vi vann inte alla matcher i SDHL, bland annat förlorade vi stort mot Luleå, ändå kunde vi gå hela vägen och vinna SM-guld. Det tror jag hade och göra med vad spelarna trodde på.

Vad var det som fick er att vara bäst när det gällde som mest?
– Det är jättesvårt att svara på, men det var antagligen sammansättningen av gruppen samtidigt som vi hade väldigt bra toppspelare som dessutom kunde göra jobbet.

Djurgården gick alltså till SM-final där stockholmskorna slog ut HV71 i två raka finaler. Den andra och avgörande matchen spelades precis bredvid där vi sitter, Stora Mossens ishall.
– Starkaste minnet är då slutsignalen går, att jag bara åker runt och firar. Samtidigt fattar man inte hur stort det faktiskt är att vinna ett SM-guld. Att dagen efter se finalen på SVT-play var surrealistiskt, men väldigt kul.

”LITE OKLART VAD MIN ROLL VAR”
När Frida Ekdahl skrev på för Djurgården låg laget i ettan och allt talade för att hon skulle få en stor och ganska viktig roll i laget, men allt eftersom har hon fått mindre speltid.
– Det är också en av anledningarna till att jag väljer att testa på något nytt, att få en ny chans. Jag har inte känt att jag har fått den chansen och förutsättningarna jag har behövt för att utvecklas.
– Det har varit jättebra utvecklingsmöjligheter på träningar och så vidare, men det är också på matcher som man utvecklas. Framförallt får man då mycket självförtroende. Jag känner att det var lite oklart vad min roll var. Det var mycket spelare, stor konkurrens vilket är bra för att utvecklas och komma någonstans. Men jag är med för att få spela.

Ekdahl känner också att självförtroendet fått sig en liten törn senaste säsongerna i Djurgården.
– Ja, samtidigt är självförtroendet det jag har varit starkast på. Jag är bra på att vara en lagspelare och ingå i ett lag.
– Mitt självförtroende växte en del i SDE mot slutet, men sedan tog det lite stopp och jag började tvivla på vissa grejer och så vidare.

Är du besviken över att du inte fick en större chans och mer speltid i Djurgården?
Jag vill ju spela så…

Ny klubbadress för Frida Ekdahl blir alltså AIK med Emelie Berggren som coach.
– Anledningen till att jag valde AIK är bland annat att jag har jobb i Stockholm och vill bo kvar här. AIK har varit med längre tid än SDE i högsta serien, vunnit tidigare och haft många bra spelare som nu är med i landslaget. Det märks att AIK satsar och att det inte är på låtsas.
– På isen och även utanför är klubben och laget väldigt seriöst. Jag mailade tidigt till ”Empa” så jag kunde vara med redan från uppstarten. Sedan har jag varit med på hela sommarträningen. Redan från början har vi haft en väldigt bra dialog, vilket har känts väldigt kul och något som jag tycker är väldigt viktigt. Dessutom har jag blivit väldigt välkomnad av alla i laget vilket gjort att jag har haft en positiv känsla hela tiden.

”FINNS INGA HARD FEELINGS”
Det finns en viss rivalitet mellan AIK och Djurgården, men den 24-åriga centern ser inte att det kan ställa till något trubbel.
– Då det gäller spelarna i AIK så finns det inga ”hard feelings” för att jag kommer från Djurgården. Sedan har jag inte pratat på det sättet med någon från Djurgården. Jag känner själv inte att det skulle vara något problem.

Vad vill AIK:s tränare, Emelie Berggren, ha av dig ute på isen?
– Vi har ännu inte pratat så jättemycket om min roll. Jag känner att det verkligen finns plats för mig här och av den uppfattning jag har fått så ger hon verkligen alla en ärlig chans.
– Dessutom har AIK en väldigt bra stomme i laget. Det märks att är man i AIK så vill man vara kvar där och det finns spelare i laget som skrivit på för sin nionde eller tionde säsong. Vi har inte världens äldsta lag. Jag är inte äldst även om jag ändå är bland de som är äldre. På så vis kan jag var en förebild för många eftersom jag nu har lite mer rutin än tidigare. Samtidigt känner jag mig som en ung-gammal spelare eftersom jag inte har mest rutin av alla.

Vad vill du prestera själv kommande säsong och hur långt kan AIK räcka?
– Jag tror att vi kan ta oss hur långt som helst, allt utifrån vad spelarna själva tror på. Jag känner att alla i laget är sjukt målmedvetna, vilket har märkts på försäsongen. Folk är väldigt ärliga mot varandra, att man inte fuskar på träningen eftersom alla vet vart vi vill. Då krävs det här lilla extra.
– Säsongerna som har varit har ju varit och ingenting jag kan ändra på så jag är väldigt öppen för att verkligen ta chansen jag får. Men även jobba på mitt självförtroende. Ju mer jag tar chansen, ju mer kommer självförtroendet komma tillbaka. Jag är inte klar för att jag tagit ett SM-guld utan jag vill bara ha mer.

Tror du vi får se AIK mot Djurgården i SM-final?
– Varför inte? Det är mycket möjligt, avslutar Frida Ekdahl med ett leende innan hon går bort till skottrampen vid Stora Mossen för att få sitt fina skott att bli ännu bättre.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch